Jednou jsem si na Gearslutz pročítal diskuzi týkající se shootoutu vokálních mikrofonů, a zaujal mě jeden příspěvek, kde autor pravil že nejdůležitější je vokální mikrofon dobře umístit.. I jsem se zamyslel, a u vokálů mi důležitost umístění hlava moc nebere...
Možná je to tím že můj setup je lowend lowendovič (poslech M-Audio BX8A / mikrofon Rode NT1A / pre Toft ATC 2) ale já jsem kromě níže zmíněných nejaký rozdíly v pozicích nezaznamenal.
Proximity efekt: určitě funguje, slyším výrazný rozdíl - moc ho nemám rád, a tak radši držím zpěváky na dištanc pop filtrem

Větší vzdálenosti od mikrofonu se projevovaly dřív, dokud jsem neměl improvizovanou vokální budku (švihnul jsem ženě 2 štendry na šaty a 3 těžký plyšový závěsy a budka byla na světě - díky Zuzko

) Od tý doby, co mám budku (mimochodem největší kvalitativní skok co jsem zatím zažil a určitě souhlas s tím co se píše i tady, že akustika je na prvním místě..) tak mi přijde že vzdálenost +- půlmetr je celkem šumák..
Off axis: u agresívních péčkobéčkařů kromě nylonovýho popfiltru (já vím, že žere vejšky, ale to je u převejškovaný NT1A spíš výhoda

) mikrofon ještě natáčím krapet do strany, nebo když je péčkobéčkař absolut, tak s ním jdu kus dolů mimo jeho ústa
Jinak mi z praxe příjde že je dost těžký trvat na nějaký vzájemný pozici mikrofon-zpěvák, neb druhý zmíněný má tendence pochodovat v budce sem a tam (lepší případ) případně ještě do toho podupávat do rytmu, mlaskat a nadechovat se jako tuberák v posledním stádiu (horší případ)
Jaské jsou vaše zkušenosti s umístěním vokálního mikrofonu?