Rada s nahravanim

Mikrofony a předzesilovače
Odpovědět
fugamortis
Příspěvky: 49
Registrován: 04 úno 2008 16:37

Rada s nahravanim

Příspěvek od fugamortis » 30 črc 2009 11:34

Zdravim vsetkych,
chcem sa spytat na jednu vec , mam nahravat dievcensky vokal (text k videu, nie spev). Mam k dispozicii mikrofon Rode NT1-A , mikrofonovy predzosilovac Behringer MIC200, a externu zvukovu kartu Lexicon Lambda. U daneho mikrofonu mam problem s tym , ze zvuk je prilis prevyskovany az piskalvy. Pri zazname je taktiez zvuk pismen K a T zaznamenavany s prilis velkou dynamikou, akoby bola pouzita prilis silna kompresia s rychlym nabehom. Mohli by ste mi prosim poradit ako tieto neziaduce efekty zmiernit. Pomohlo by ine postavenie mikrofonu ? pripadne mohli by ste mi poradit nejake optimalne nastavenie pouzitych zariadeni. Za reakcie dakujem . zdaravim, Jano

Uživatelský avatar
komasix
Příspěvky: 1073
Registrován: 25 říj 2007 22:52

Re: Rada s nahravanim

Příspěvek od komasix » 30 črc 2009 12:18

třeba tohle :
http://www.audiopro.cz/prodejni-katalog ... creen.html
rozdíl může být v použitém materiálu.
Pro domácí ůčely může posloužit silonka natažená přes nějakej kruh. Já jsem narychlo vykuchal tu plastovou podsadu od prázdejch CDR

fugamortis
Příspěvky: 49
Registrován: 04 úno 2008 16:37

Re: Rada s nahravanim

Příspěvek od fugamortis » 30 črc 2009 13:01

no ja pouzivam pop filter to som zabudol uviest ...

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Rada s nahravanim

Příspěvek od kexik » 30 črc 2009 13:04

imo blbo stavias mikrofon... k a t nie su typicky az tak vyrazne hlasky (nespominas s, p, b), takze to vyzera na specialitku vo vyslovnosti nahravanej osoby a tam budes musiet pouzit sikovne nastaveny multiband kompresor alebo dynamicky eq

fugamortis
Příspěvky: 49
Registrován: 04 úno 2008 16:37

Re: Rada s nahravanim

Příspěvek od fugamortis » 30 črc 2009 14:12

ano pravda je ze sa podobny problem vyskytuje u niekotrych zo znelych aj neznelych spoluhlasok , je lepsie ak nahravana osoba nerozprava priamo do mikrofonu ? ako daleko by mala do mikrofonu byt aby bol pozadovany efekt co najvacsi a zaroven sa co najmenej prejavoval odraz zvuku od miestosti

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Rada s nahravanim

Příspěvek od kexik » 30 črc 2009 14:42

cim ides dalej, tym mas mensi problem so spoluhlaskami ale tym viac miestnosti. skus postavit mikrofon pod uhlom asi 30 stupnov zhora

jardatop
Příspěvky: 329
Registrován: 30 led 2008 19:03

Re: Rada s nahravanim

Příspěvek od jardatop » 30 črc 2009 21:31

1. Pokud to mas jakoby silne zkompresorovany, tak je to prave mala dynamika.
2. Castecne je to mozna i tim mikrofonem. Mam je taky. Ty sykavky jsou tam neprijemny.
3. Na te Lambde mas taky mikrofonni preamp, ne? Zkus to pripojit primo do zvukovky, bez MIC200.
Jinak jestli pouzivas MIC200, tak preamp nazvukovce nech na minimu, napres podle metru nastav optimalni hlasitost na samotnem MIC200 a pokud to bude v zaznamu malo, tak az potom pridavat na preampu zvukovky. Phantom na zvukovce v tomto pripade necht je vypnuty.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Rada s nahravanim

Příspěvek od kexik » 30 črc 2009 22:11

jardatop píše:1. Pokud to mas jakoby silne zkompresorovany, tak je to prave mala dynamika.
2. Castecne je to mozna i tim mikrofonem. Mam je taky. Ty sykavky jsou tam neprijemny.
3. Na te Lambde mas taky mikrofonni preamp, ne? Zkus to pripojit primo do zvukovky, bez MIC200.
Jinak jestli pouzivas MIC200, tak preamp nazvukovce nech na minimu, napres podle metru nastav optimalni hlasitost na samotnem MIC200 a pokud to bude v zaznamu malo, tak az potom pridavat na preampu zvukovky. Phantom na zvukovce v tomto pripade necht je vypnuty.
co ma fantom na zvukovke spolocne s mic200? dufam ze mic200 je v line in, kde ziadny phantom nie je

fugamortis
Příspěvky: 49
Registrován: 04 úno 2008 16:37

Re: Rada s nahravanim

Příspěvek od fugamortis » 30 črc 2009 23:00

tak tak , mic200 je v line ine a aj preamp na lambde je na minime podla mna je nekvalitnejsi nez ten behringerovsky takze dufam ze som usudil spravne .... jo no poskusam to nejako este ale kazdopadne dakujem za reakcie pripadne ak by vas napadlo este nieco ine budem rad ... zdravim

jardatop
Příspěvky: 329
Registrován: 30 led 2008 19:03

Re: Rada s nahravanim

Příspěvek od jardatop » 31 črc 2009 15:29

Tak jestli je to v line in, tak je to v poradku. Jinak nejsem si jist, jestli je MIC200 kvalitnejsi nez preamp v Lambde, ale kazdopadne ten zvuk bude jiny. Lampa obecne kresli, tranzistorovej preamp bude mit treba zvuk blizsi tomu, co potrebujes. Ja teda nevidim duvod pouzivat lampu k nacitani komentaru k filmu.

fugamortis
Příspěvky: 49
Registrován: 04 úno 2008 16:37

Re: Rada s nahravanim

Příspěvek od fugamortis » 05 srp 2009 11:25

Zdravim Vas, tak som sa to pokusal nahrat. Chcel by som niekoho poprosit, ci by mi nemohol pomoct s upravou toho audia. Ze by mi nacrtol nejaky chain pluginov plus ich optimalne nastavenie. Velmi by mi to pomohlo, dakujem. Tu je vzorka vokalu ___ http://rapidshare.com/files/263931931/24.wav.html ____

matucha
Příspěvky: 5057
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: Rada s nahravanim

Příspěvek od matucha » 05 srp 2009 11:41

uploadni to primo na forum at se to da prehrat primo ze stranky

Jinak za to muze evidentne kombinace - nevhodnej mikrak na tu divku v nevhodny pozici. Ale neni vsem dnum konec, zkusit ten mikrak postavit mimo osu, nebo ho dostat niz nez jsou usta... je hodne moznosti, ktery udelaj nejakej aspon drobnej rozdil.

Klasickej retez na VO je u me EQ>Kompresor>De-Esser. Hudbu/podklad pak jeste mackam kompresorem s sidechainem z VO. A pro ucely radia mi to na konci cely krosi jeden nebo dva limitery.

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4611
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: Rada s nahravanim

Příspěvek od Amorph » 05 srp 2009 12:08

no to bude docela orisek s timhle neco udelat. Ty vejsky jsou hodne ostry, no zkus co ti radi ostatni s polohou mikrofonu. Podle me je tam teda taky slyset hodne mistnosti. Pokud to budes jeste komprimovat, coz asi budes, protoze dynamika lehce kolisa, tak ti to uz hodne vyleze. Chtelo by to bud nahrat v utlumenejsi mistnosti, nebo udelat utlumeni odrazu z nejakyho paravanu/matrace/deky. Pokudto nahravat znova nebudes, tak zkus ekvalizerem pridavat ruzne v pasmu cca 500-3000hz tak, aby se tam dostalo vic tela, ale zaroven jsi zbytecne nevytah nosovy frekvence. Tim se i trochu relativne zatahnou ty prehnany vejsky. I kdyz mam pocit, ze tim taky trochu vytahnes mistnost, ale to se asi neda nic delat. A asi pomuze deesser nastavenej tak, aby v tvem pripade docela dost zabiral na frekvenci tech sykavek. Tady odhadem tak 8 az 10K. Muzes zkusit digital fishphones spitfish, kterej je freee. Na odstraneni ty mistnosti by ti trochu pomohl gate, ktery by ji odrezaval, ale asi by to v tomhle pripade znelo dost neprirozene. Ale zkusil bych to. Dobrej a free je ReaGate, kterej ma nastavitelnej lookahead, takze nebude zrat pocatky slov.

fugamortis
Příspěvky: 49
Registrován: 04 úno 2008 16:37

Re: Rada s nahravanim

Příspěvek od fugamortis » 13 srp 2009 13:57

Este by som sa rad opytal na jednu vec . Ak mam zapojeny laptop a preamp do jednej predlzovacky, pocujem v sluchatkach radio ... Preco to vznika ? vdaka

Wohma
Příspěvky: 1656
Registrován: 05 říj 2007 08:30

Re: Rada s nahravanim

Příspěvek od Wohma » 13 srp 2009 17:01

Asi ti to chyta ten preamp, ja taky na svuj lampovej apec (kytarovej) obcas chytal naky rusky radia :)

Odpovědět