Nejakou dobu sem se rozhlizel po historickych TAB V72, V76 a ruznych variantach, protoze se mi pred casem moc libily ukazky, co mi Ivo posilal z V76, kterou z nepochopitelnych duvodu prodal... No ale vzhledem k tomu, ze vubec takovy kousek dneska sehnat a zaplatit je dost problem, uchylil jsem se k alternative a to te nejlevnejsi ;-). Tou je vyrobek byvaleho zamestnance firmy, ktera ty historicke kousky vyrabela - Olivera Archuta. Dalsi variantou byly kopie od Mercury, ale to je precejen o par stovek $ drazsi spas a dle hromady prispevku na forech nejsou nutne o nic lepsi nez tab funkenwerk.
Kupoval jsem tradicne z 2 ruky a jak to tak chodi, nese to vzdycky nejaky riziko a kdyz sem to poprvy zapnul, tak to na me dost osklive brucelo a pistelo a buhvi co este... a ja se proklinal, co to proboha bude znamenat v posilani tam a nazpet... Nakonec sem se proklinal zbytecne, protoze problem byl v uvolnenem vystupnim konektoru, kde z nejakyho uplne podivnyho duvodu chybi jeden sroubek, po jehoz nahrazeni je to cely tichy az nelampove.
Zatim jsem skrz to zkousel jen mluvit a "zpivat", abych ozkousel, jak se to chova. Postavil jsem vedle sebe (co nejbliz to fyzicky slo) dva KM76 (seriovy cisla dou po sobe), jeden zapojil do manley dmmp a druhej do tabu. No a k memu prekvapeni byl rozdil mezi nima velice nepatrny s tim, ze pri delsim hledani rozdilu mi prislo, ze cas odcasu pusobi manley trochu ztuhleji a tab lehce ziveji. S tim, ze kdybych se v tenhle moment mel rozhodnout jestli vzit za stejnou cenu 2 kanaly manley nebo 1 kanal tabu, tak rozhodne beru 2 kanaly manley...
Co je ale rozdil oproti manley, ze kdyz se trochu chce, tak se V78m da dostat do te mene linearni casti lampoveho zesileni... jinymi slovy se to da i lehce prebudit --- manley se mi teda zatim prebudit nepodarilo. Stejne jako u historickych kousku (jmenovite V72) se doporucuje pouzivat spis nizsi zesileni a zaradit za nej jeste dalsi zesileni (treba z kompresoru). Ale to mi neprislo potreba, protoze okolo 40dB mi na moje mikrofony stacilo a zadny zkresleni jsem v tyhle poloze nezaznamenal. Ale staci jit o par stupinku vys a zacina zabava ;-).
Nejaky ukazky a tak poslu casem... stejne jako dalsi postrehy. Z toho, co ted o tom vim, mi pride, ze jde o celkem fajn vec pro lidi, co maj relativne hluboko do kapsy, ale maj zalusk na jeden hodne kvalitni lampovej predzesilovac pro toceni vokalu. Je to teda mono z druhy ruky je k mani okolo $900-$1000. Coz je proti oficialni cene pomerne dost, ale je nutno prihlednout k tomu, ze na novej kus jsou cekaci doby okolo 3 mesicu (rucni vyroba, mensi firma). Ja za nej dal i s dorucenim pred vlastni prah 18tis, coz me osobne pride hodne levny za to co dostavam.
Pro koho to neni? Pro lidi, kterym zalezi vic na tom, jak jejich vybaveni vypada, nez hraje... protoze to vypada jak kousek z klubu vychodonemeckych radioamateru ;-).
Trocha cteni:
http://www.tab-funkenwerk.com/id9.html
http://www.tab-funkenwerk.com/id24.html
http://www.proaudioreview.com/article/2206
(mohl bych poprosit nekoho z "udrzby", aby mi pridelil pravo do tohoto foro posilat prilohy? Z nejakyho divnyho duvodu mi to v nekolika forech nejde a je to dost protivny... i vzhledem k udrzeni obsahu fora nevhodny, kdyz uploaduju mimo forum a ty odkazy po case "umrou")