Výběr kondenzátorového mikrofonu okolo 7tis.

Mikrofony a předzesilovače
Nikolas.B

Výběr kondenzátorového mikrofonu okolo 7tis.

Příspěvek od Nikolas.B »

Ahoj, momentalne mam Rode NT1 ale produkuje hodne sykavek a v mixu se mi hur prosazuje. Proto volim jiny. Potrebuji ho na zpev pro sebe.

Kakaksa mi doporucuje Audio Techniku 2035
https://kytary.cz/audio-technica-at2035 ... 04EALw_wcB

Pak jsem dostal tip na Se Electronics sE2300
https://kytary.cz/se-electronics-se2300 ... HgEALw_wcB

Ten se mi zatim asi zamlouva nejvic..

A jako posledni uvazuji o Warm Audio 47jr
https://kytary.cz/warm-audio-wa-47jr/HN ... eZEALw_wcB

Kdysi jsem mel Golden Age Fc3 a byl jsem s nim celkem spokojeny ale rika se o nem ze je to nekvalitni cina a spis me od neho lide odrazuji.

Ktery je podle vas nejlepsi volba?
Pripadne premyslim jestli nenasetrit na Neumann TLM 102
Naposledy upravil(a) Nikolas.B dne 26 kvě 2024 12:59, celkem upraveno 1 x.

jammix

Re: Výběr kondenzátorového mikrofonu okolo 7tis.

Příspěvek od jammix »

Asi Warm Audio by som zobral , tým sa dá veriť, neviem či práve 47Jr .
Ale nejaký fajn preamp ..channelstrip by vedel kúzliť aj s RODE NT1 , tomu verim.

Nikolas.B

Příspěvek od Nikolas.B »

Preamp mam zatim Dbx 286a jiny si zatim nemuzu dovolit.
Jeste me napadlo ze bych zacal setrit a prodal par veci a sel do Neumann Tlm 102. To uz je jistota?

jammix

Příspěvek od jammix »

Nenechaj sa odradiť .. ja len že Jr ma trochu uráža :wink:

Nikolas.B

Příspěvek od Nikolas.B »

Ja spis premyslim nad Tlm 102 protoze ten by mohl byt uz dal..

biscuit

Příspěvek od biscuit »

.
Naposledy upravil(a) biscuit dne 26 kvě 2024 19:36, celkem upraveno 1 x.

jammix

Příspěvek od jammix »

Nieže by som nevedel čo WA vyrába .. mám odsledované ich snahy ponuknuť legendarne produkty za ..rozumný penaz, vrátane majkov.
Pred upgradom mikrofonu by som odporučal sa uistiť, že mám ten najlepší kábel... DBX channel strip preamp chvalim .. nebude to zrejme dosahovať kvalit nejakého sofistikovaného tube preampu. .. Ten neumann tlm tu zrejme má niekto .

matucha

Příspěvek od matucha »

Sykavky jsou i vec samotnyho hlasu. Lepsi mikrofon neznamena automaticky uplne perfektni sykavky. Zvlast kdyz v mixu je casto potreba hlas ruzne orezavat, brousit a komprimovat aby sednul do danyho zanru. Takze nejspis budes porad de-essovat, dynamicky ekvalizovat a pripadne pouzivat veci jako soothe (kdyz bude nutno).

tlm102, nedavno jsem ji videl z druhy ruky za 8tis a neni to cena nevidana. Jenom bych si overil, jestli nahodou TLM102 nekopirujou zdrarile cinani jako to delaj u U87 a hromady TLM neumannu. Diky tomu je tezky verit 2nd hand trhu krome vintage neumannu.

Moje dlouhodobe oblibeny video, ktery posilam vzdycky kdyz nekdo resi nejaky neumanny. Posud sam jak na tom ta tlm102 je. S urcitejma hlasama to urcite bude vicemene vsechno co potrebujes, tady to rozhodne sveci vic tomu chlapkovi nez ty holce. U ni zrovna ty sykavky znej na ostatnich lip. Na chlapkovi se mi to ale libi vic nez treba U87ai. A to je to... kdyz vybiras pro jeden konkretni hlas, tak muzes takhle optimalizovat. Kdyz do studia prijde kazdej den nekdo jinej, tak je to slozitejsi.

matucha

Příspěvek od matucha »

Jo ten warm 47jr tusim ze moc v oblibe neni, ale ta plna verze naopak dobrej mikrak je. Specifickej, ale dobrej.

Primou zkusenost nemam, jen to co jsem slysel na youtubech a na forech. Treba tady.

Nikolas.B

Příspěvek od Nikolas.B »

matucha píše:
25 kvě 2024 23:15
Sykavky jsou i vec samotnyho hlasu. Lepsi mikrofon neznamena automaticky uplne perfektni sykavky. Zvlast kdyz v mixu je casto potreba hlas ruzne orezavat, brousit a komprimovat aby sednul do danyho zanru. Takze nejspis budes porad de-essovat, dynamicky ekvalizovat a pripadne pouzivat veci jako soothe (kdyz bude nutno).

tlm102, nedavno jsem ji videl z druhy ruky za 8tis a neni to cena nevidana. Jenom bych si overil, jestli nahodou TLM102 nekopirujou zdrarile cinani jako to delaj u U87 a hromady TLM neumannu. Diky tomu je tezky verit 2nd hand trhu krome vintage neumannu.

Moje dlouhodobe oblibeny video, ktery posilam vzdycky kdyz nekdo resi nejaky neumanny. Posud sam jak na tom ta tlm102 je. S urcitejma hlasama to urcite bude vicemene vsechno co potrebujes, tady to rozhodne sveci vic tomu chlapkovi nez ty holce. U ni zrovna ty sykavky znej na ostatnich lip. Na chlapkovi se mi to ale libi vic nez treba U87ai. A to je to... kdyz vybiras pro jeden konkretni hlas, tak muzes takhle optimalizovat. Kdyz do studia prijde kazdej den nekdo jinej, tak je to slozitejsi.
Pekne video ale tady je presne jedna vec ktera mi dela problem. Ja zkratka casto neslysim tak velky rozdil. Mozna je to tim ze je to po internetu ovlivneny ale ve finalni nahravce je to pak pak prece taky jiny nez kdyz to slysime ve studiu.. Posloucham na studiovych sluchatkach i monitorech. Mozna na to jeste i po letech nemam tak vycvicene ucho. Vzdycky jsem myslel ze rozdily v tehlech drahych mikrofonech oproti tem levnejsim jsoi o dost vetsi.

Zda se mi ze u mych starsich nahravek nemam tolik sykavek kdyz jsem nahraval na Golddn Age Fc3. Ale i tak by trochu by pry ten sE mohl pomoct. Dalsi vec, ze je pry dobre nahravat tak ze je clovek nalepeny na popfilteru ale to je mozna pak ten duvod ze jsou sykavky vyraznejsi. Myslel jsem ze kdyz budu blizko tak bude hlas hutnejsi ve spodkach ale asi to bude chtit kompromis..
Mam ted takovy blby text kde zpivam "Prvni pokus krehky most co se zritil" a tam je to pruser ale predelavat se mi to uz nechce. Samozrejme deesser je nastaven na 7khz a treshold na brutalnich 45. Pak je zas problem ze prichazim o tu konkretnost. Doufam teda ze je Rode NT1 problemovy na sykavkach a ze sE 2300 v tomhle bude jemnejsi i kdyz ma vysky taky dost - doufam ze se to bude tykat jem sykavek.
Naposledy upravil(a) Nikolas.B dne 26 kvě 2024 01:38, celkem upraveno 6 x.

Nikolas.B

Příspěvek od Nikolas.B »

matucha píše:
25 kvě 2024 23:21
Jo ten warm 47jr tusim ze moc v oblibe neni, ale ta plna verze naopak dobrej mikrak je. Specifickej, ale dobrej.

Primou zkusenost nemam, jen to co jsem slysel na youtubech a na forech. Treba tady.
Jojo, uz jsem cetl i na zahranicnich forech, ze moc vhodny nebude.

matucha

Příspěvek od matucha »

No rozdily nekdy poznas hlavne kdyz to zacnes nejak procesovat. Nektery mikraky "se ti rozpadnou pod rukama". U toho vintageking shootoutu ty rozdily nejsou obri na prvni dojem, ale musis se soustredit na ruzny detaily a charakter. Dobra vec je, ze i ten levnej mikrak proste dava velmi pouzitelny vysledky pro vetsinu zanru. Vic penez pak das kdys chces neco specifickyho co ti bude nejak vic sedet. Neco jakoze... u tamtoho a tamtoho mikraku jsem vzdycky nakonec resil ty a ty problemy, ale od ty doby co mam Uxx tak jenom lehce oriznu spodek, lehce de-esserem pohlidam sykavky a pekne zakoprimuju. Zadny souboje s jedovatostma nebo "tranzistorakovejma frekvencema".

Vzdalenost od mikraku. No cim jses bliz, tim min konzistentni zvuk ziskas, protoze kazdej pohyb znamena velkej rozdil ve zvuku.

Cim tissi zpivani/mluveni, tim vic nahlas v pomeru k telu hlasu mas sykavky. To se muze spojit s tim, ze kdyz jdes bliz, tak se zvedne dunivej spodek a mas v nahravce vsechno co nechces a malo toho co chces. Jasne, pro zpevaka je casto prijemny bejt super blizko a septat, ale davej bacha jestli to sedi do pisnicky. Nekdy jo. Nekdy vubec ne a pak prichazi tuna processingu, nekonecnyho ladeni a nekonecny nespokojenosti.
Hlasitej zpev hodne z blizka je pak potencialne problematickej v tom, ze levny mikraky je jednoduchy prekricet. To se lehce muze ztratit v cisty nahravce, ale jakmile zacnes procesovat, tak ty zkresleni vylezou a zacne boj. Nekdy pomuze to cely zamaskovat jinym zkreslenim ;).

Doporucuju zpivat do vicemene smichanyho materialu, rozhodne ne do neceho co budes treba dodatecne muset hodne rozsvecet nebo tak. Diky tomu lip poznas jak daleko od mikraku bejt a taky jakym charakterem hlasu zpivat aby se to dobre potkalo.

Lidi taky casto neumej moc komprimovat vokaly. V nekterym popu je potreba se dost nebat a taky samozrejme vybrat spravny kompresory a dobre je nastavit. Nekdy zafunguje jednoduchej optickej LA3A nebo LA2A, ale casto potrebujes i neco rychlyho co zarovna kratky veci a ve spravnej moment je "pusti". 1176 nebo Distressor emulace jsou dobrej vychozi bod. Nekdy mivam 1176 na 8:1 a hodne rychly attack release (skoro nejrychlejsi), protoze teprv pak si to cely sedne do svoji "kapsy". Na to jak takovej vokal ma znit v mixu je dobry si vytahnout nejaky relevantni reference a "opisovat".

matucha

Příspěvek od matucha »

Jo a nekdy je tezky rozeznat jestli nektery problemy s jedovatosti jsou problem EQ nebo dynamiky. Kdyz nechas z hlasu vystrelovat kratky agresivni K, C, T a jiny hlasky a mas jemnejsi ty delsi hlubsi, tak muzes treba hledat problem uzsim Q okolo 2-3-4khz a to ztlumovat nebo vyrezavat. Ale mozna kdyz to jenom zakomprimujes necim rychlejsim, tak se to cely spravne posklada a zustanou ti zdravy srozumitelny stredy bez frekvencni diry. Je to o zkusenostech a zkouseni.

Nikolas.B

Příspěvek od Nikolas.B »

Dekuji ti moc za cenne informace. Jsem zas o neco moudrejsi:) Super napsany.

Mercy

Příspěvek od Mercy »

A prečio si prestal používať FC3, keď si s ním nespokojný nebol?

Odpovědět