Už dlouhou dobu po nich pokukuju a konečně nastala možnost si je vyzkoušet. Zajímala mě hlavně jejich (cenově velmi přístupná) RFT série, kterou uživatelé (na GS i jinde) velmi chválí. Včera mi došly lampáče AR-51 a CU-29

Hodně mě svrběla ruka na tento lampový malomembránový pár ELA M 260

Momentálně ho ale potřebují na NAMM a pošlou koncem měsíce ... Na nástroje by to mohla být parádní alternativa Schoepsů ("teplejší",údernější, barevnější). Jsem hodně zvědavý
Zatím jsem zkoušel porovnávat AR-51, CU-29 a Horcha
U obou Telefunkenů si výrobci dali velkou práci a péči s provedením a vzhledem. CU-29 "Copperhead" vypadá velmi impozantně a svou měděnou patinou i velmi originálně, AR-51 má matně šedý povrch a je vyšší. Oba mikrofony jsou velmi robustní a relativně těžké a vévodí jim logo Telefunken. Lampové napájení nabízí přepínání mezi 9 polárními charakteristikami od osmičky po kouli. Oba mají uvnitř originál NOS Telefunken lampy (stejně jako Horch).
Byl jsem velmi zvědavý na zvuk (jedna věc je o tom číst, druhá věc mít možnost si sám vyzkoušet).
Po malém zkoušení jsem byl hodně překvapený ... Až takovou zvukovou kvalitu jsem (za dané ceny) nečekal. Oba Telefunkeny mají velmi otevřený, příjemný, sytý zvuk s lampovým nádechem a takovou tou high end profi patinou ... AR-51 je o něco výškovější a připomíná zvukem C12, CU-29 je též výrazný, ale o něco málo "sametovější" ... Oba ponechávají hlas zaznít velmi přirozeně a zároveň ještě dodají tu tolik žádanou lichotivou ušlechtilou "auru" navíc ... Samořejmě jsem porovnával s Horchem. I když obvykle při zkouškách různých mikrofonů je pak třeba říct, že znějí fajn, ale přece jenom Horch ... tentokrát to překvapivě nebylo tak jednoznačné ... Občas jsem měl pocit že CU-29 se mi v daném případě líbí ještě o něco více ...
Budu zkoušet dál i na jiných hlasech a nástrojích ... Zatím nemám vlastní ukázky vycizelované do té míry že by se daly publikovat
Ale přímé porovnání několika Telefunken mikrofonů se dá poslechnout třeba tady:
http://proaudiotoys.com/AudioTests/Tele ... _1-11-2011
nebo http://www.telefunken-elektroakustik.co ... ssions.php
Jsem zvědavý na ty ELA M 260, až dojdou podělím se o dojmy , též v porovnání s Schoepsy ...