mLan: Zamyšlení, mini recenze Yamaha 01x... praxe.

Analogové a digitální mixy pro studio i živé hraní
Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

mLan: Zamyšlení, mini recenze Yamaha 01x... praxe.

Příspěvek od delay » 04 lis 2009 14:12

Zamyšlení: Technologie mLan - Teorie a praxe
Mini-recenze: YAMAHA 01x, mLAN Music Production Studio

Na úvod bych rád poznamenal, že následující text jsem původně zamýšlel zveřejnit na svých stránkách coby popis digi-konzole 01x, pak mi ale přišlo, že by si to třeba mohli přečíst i osadníci ezone, byť je to mimo mainstream a není to ani článek ani recenze. Chvíli jsem si také pohrával s myšlenkou, že bych kontaktoval Excoma, jakožto jediného uživatele, o kterém vím, že používal mLan, abychom po textové stránce dali něco dohromady, ale o jeho případné doplnění a poznatky jistě nepřijdeme.

Obrázek

Filosofie propojení několika HW audio/midi komponentů s PC nebo navzájem mezi sebou jedním FW kabelem s úplnou synchronizací, komunikací nebo možností ovládání přímo z DAW, to je mLAN, marketigově též prezentováno jako Studio Connections.

Tuto technologii nebo chcete-li lokální síť vymysleli a zrealizovali v roce 2000 technici firmy Yamaha a 01x je jedním z výrobků běžících pod tímto protokolem. Jakkoli je idea mLAN bezpochyby skvělá, Yamaha pro svoje výrobky nebyla po poměrně dlouhou dobu schopná zajistit stabilní ovladače pro platformu MAC a Win. Mnoho potencionálních uživatelů tak přirozeně ztratilo trpělivost a nešťastný osud mLAN technologie byl díky dlouhým poporodním bolestem zpečetěn.
Dnes má již mLAN protokol free licenci a kterákoli firma tedy může sestrojit zařízení na bázi mLAN sítě, nicméně byly to právě ony počáteční problémy, které odsoudili mLAN kopat druhou ligu a k nějakému zásadnímu etablování se na trh DAW zařízení již zřejmě nedojde a to i přes skutečnost, že mLAN oficiálně kromě Yamahy podporují takové firmy jako Apogee, Presonus, Korg, Steinberg (tady je více nežli logické) nebo Cakewalk (http://www.mlancentral.com/partners.php) a více nežli dalších 100 světových firem je přítomno v mLAN alianci.

Obrázek

Svojí 01x jsem koupil koncem roku 2008 a neměl jsem vůbec problémy s drivery, které v té době byly již nejspíš optimalizované a celý poměrně složitý a zdlouhavý instalační proces jsem absolvoval napoprvé. Po pročtení fóra http://www.01xray.com trochu podezřívám méně zkušené nebo netrpělivé uživatele, kteří různě po internetu píší nijak nepodloženou negativní kritiku, že právě složitost celého mLAN rozhraní, jeho nastavení a práce v tomto prostředí (viz dále např. Studio Manager) je pro ně příliš složitá a obtížně pochopitelná. Pokud však uživatel vydrží dostatečně dlouho a opětovně se bude vracet k manuálu a na přílušná internetová fóra, bude patřičně odměněn.

Obrázek
Ilustrační foto

Nejprve je tedy nutno pochopit, že 01x je vlastně digitální mixážní pult pracující i ve stand-alone režimu bez PC, kdy jsou k dispozici všechny I/O i interní efekty. Díky možnosti vytvoření jednotlivých scén (až 99) a funkci Total Recall, kdy se uloží či vyvolá kompletní nastavení je 01x bez PC vhodná třeba jako pódiový mix, kde není potřeba mít okamžitý přístup ke všem funkcím a rychle přenastavovat zvuk. V propojení s PC pak slouží jako profesionální zvuková karta s kvalitními A/D a D/A převodníky (zvuk na úrovni RME a ECHO... testováno ušima :)) a dvěma mikrofonními preampy (nepodařilo se mi zjistit, zda-li se i zde jedná o obvody NEVE, tak jako u sesterské mLan zvukovky Yamaha i88x) + nástrojovým HiZ vstupem. Do třetice je 01x výborným DAW kontrolerem pracujícím na protokolu Mackie nebo přímo s vlastním 01x nastavením, záleží jaký DAW používáte, respektive jakou má daný program podporu pro externí ovládací zařízení. Musím uznat, že testované programy FL Studio 8 a zejména Steinberg Cubase/Nuendo se s 01x ovládají přímo skvěle (Cubase5 má již přímou podporu 01x). Korunu navrch a pro mě již celkem zásadní a hodně návykovou záležitostí se stal Studio Manager...

Obrázek
Další screenshoty:
http://www.yamaha-europe.com/picture_ar ... _software/

Studio Manager je klasická softwareová konzole, jakýsi další virtuální mix na vašem LCD, kterou dnes disponuje téměř každá zvukovka, nicméně ve spojení se mLan zařízením a vaší DAW nabízí značně pokročilé funkce, které minimálně patřičně usnadní práci. Zkrátka díky Studio Manageru můžete ovládat veškeré funkce v daleko přehlednějším prostředí nežli je vlastní dvouřádkový display 01x. Osobně oceňuji hlavně možnost používat EQ, dynamiku a FX na vstupní signály se stejnou jednoduchostí jako kdejaký SW plugin (aplikovat DSP efekty realtime přímo v DAW nelze) navíc s možností uložení vlastních presetů nebo načtení těch továrních kliknutím myši. Dalším a asi hlavním pozitivem je, že si Studio Manager pamatuje jednotlivé projekty vašeho DAW a změny se ukládají automaticky v projektovém souboru hostitelského programu. Po opětovném spuštění se můžete rozhodnout, zda-li se 01x bude synchronizovat s PC, čili HW se SW nebo naopak. Pokud zvolíte první možnost, ovládání převezme Studio Manager a automaticky se přenastaví všechny fadery, FX atd. a mix bude ve stavu v jakém byl při posledním uložení projektu. Druhá možnost umožní, aby 01x přepsala svoje stávající nastavení do Studio Managera což se nezřídka hodí též.
Na rovinu napíši, že jsem se k nějakému dalšímu hlubšímu zkoumání celého mLan systému ještě nedostal, respektive prozatím necítím potřebu toto činit a mám pouze jedno mLan zařízení.
Ti z Vás, kdo četli pozorně možná čekají nějakou negativní kritiku (stabilita atd.), ale od mě žádná podstatná nepřijde, alespoň ne dnes. Mám samozřejmě pár problémů a otázek, ale nejsem si jistý, zda-li sám nedělám něco špatně, či zda nejde spíš o problém hostitelského rozhraní. Mrzí mne snad jen absence ADAT, čili jediná možnost, jak efektivně rozšířit počet analog I/O je nákup dalšího mLan zařízení, třeba převodníku od Apogee nebo i88x od Yamahy a občasná nesynchronizace WC po startu PC. Též mě překvapila absence nezávislých potenciometrů pro regulaci výstupu monitorů a sluchátek (oba kanály jsou přivedeny na master). Pomohlo pasivní ovládací kolečko...

Na závěr bych poznamenal, že nyní již nemám potřebu řešit nákup zvukovky a kontroleru a v případě potřeby navýšení I/O zůstanu u mLan. Zatím se mi takto pracuje pohodlně a člověk má k dispozici kvalitu úměrnou osobním potřebám v produkčním home-studiu za velmi přijatelnou cenu.

That's all friends!

Odkazy
home: http://www.yamaha.com/yamahavgn/CDA/Con ... WS,00.html
http://www.yamaha.com/yamahavgn/CDA/Con ... CT,00.html
forum: http://www.01xray.com/
shop: http://www.dj-obchod.cz/katalog/digital ... a-01x.html
shop: http://www.musiccenter.cz/Yamaha/Yamaha ... y/:3:10362
mlan: http://en.wikipedia.org/wiki/MLAN
http://www.mlancentral.com/


Obrázek
Naposledy upravil(a) delay dne 04 lis 2009 14:41, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4613
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: mLan: Zamyšlení, mini recenze Yamaha 01x... praxe.

Příspěvek od Amorph » 04 lis 2009 14:24

Peknej clanek,diky!

Uživatelský avatar
W.Cable
Příspěvky: 858
Registrován: 07 lis 2007 09:45

Re: mLan: Zamyšlení, mini recenze Yamaha 01x... praxe.

Příspěvek od W.Cable » 04 lis 2009 14:49

Hezky se to cte, parada. Jenom ve mne trochu hrklo, obvody Neve jako u i88x, ja myslel ze i88x jsou dva kanaly DM2000? Uvnitr DM2000 jsou Neve obvody?
Existuje nejaky odkaz kde bych se docetl vice?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: mLan: Zamyšlení, mini recenze Yamaha 01x... praxe.

Příspěvek od Pytkin » 04 lis 2009 15:04

mlan je super napad .. ale zle prevedenie .. stare veci nejdu s novymi .. 3rd party to uz vsetci opustili , takze YAMAHA ONLY .. atd ..

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: mLan: Zamyšlení, mini recenze Yamaha 01x... praxe.

Příspěvek od delay » 04 lis 2009 15:11

W.Cable píše:Hezky se to cte, parada. Jenom ve mne trochu hrklo, obvody Neve jako u i88x, ja myslel ze i88x jsou dva kanaly DM2000? Uvnitr DM2000 jsou Neve obvody?
Existuje nejaky odkaz kde bych se docetl vice?
Abych se přiznal, tak jsem sem se po tomhle nepídil, co si taky člověk může představit pod obvody NEVE? Dodržené nějaké funkční schéma shodné s NEVE, ale asi těžko součástky. Je fakt, že sem tuhle zmínku chtěl vyhodit, ale nakonec sem na to zapomněl. Tak či onak se to týká i88x a to je pro mě trochu neznámá. popravdě už ani nevím, kde jsem info s NEVE získal, ale těžko bych si to vymyslel. Nakonec, něco podobného píšou u Foscusrite ISA One, ale nechci míchat jabka a hrušky...
Naposledy upravil(a) delay dne 04 lis 2009 15:22, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Re: mLan: Zamyšlení, mini recenze Yamaha 01x... praxe.

Příspěvek od Kermitak » 04 lis 2009 15:13

Focusrite ISA radu delal Rupert Neve.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: mLan: Zamyšlení, mini recenze Yamaha 01x... praxe.

Příspěvek od delay » 04 lis 2009 15:21

Pytkin píše:mlan je super napad .. ale zle prevedenie .. stare veci nejdu s novymi .. 3rd party to uz vsetci opustili , takze YAMAHA ONLY .. atd ..
Jasně, tomuhle asi rozumím a postrádám praktickou zkušenost v zapojení více mLan zařízení... když ale někde občas něco přečtu, tak mi připadá, že to uživatelé zkoušeli "moc brzo", když mělo problémy s drivery samotné jedno zařízení, natoš celá propojená mLan skupina... Což je samozřejmě absolutně problém výrobce.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: mLan: Zamyšlení, mini recenze Yamaha 01x... praxe.

Příspěvek od Pytkin » 04 lis 2009 15:32

delay ; jasne .. zo zaciatku to malo velke problemy .. teraz to ako tak funguje .. ale tiez nie vsetko so vsetkym .. EXCOM moze rozpravat cele hodiny .. sak tu ma o tom tusim aj thread ..

zasadne problematicka , alebo nevyhodna vec je , ze v case zrodu sa k MLAN hlasilo vela firiem .. napriklad aj Apogee .. bohuzial casom sa na to vsetci vykaslali .. a v sucasnosti mlan tlaci uz len yamaha .. co je zle pre mlan standard ako taky ..

01x je fajn vyrobok si myslim .. dobra idea .. a sam o sebe asi celkom v pohode funguje s komputrom .. Zrovna tento weekend mi 01x doniesol jeden muzikant z trnavy , ze mu to vobec nehra .. v rutri neboli ziadne rutingy medzi PC a 01x .. Je to fajny kus hardwaru .. Ale mlan siet ako taka je podla mna trosku mrtvy smer .. kto chce nejaky vacsi system robit , tak rozhodne ADAT je rozumnejsie riesenie .. pripadne kto ma viac penazi , tak MADI je smer , ktorym sa treba vydat .. to si ale domov asi nikto nekupi ..

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Re: mLan: Zamyšlení, mini recenze Yamaha 01x... praxe.

Příspěvek od EXCOM » 04 lis 2009 17:42

najpovolanejsi ohladom mLan je na tomto fore Velvet
tu je thread, kde su v celku velmi uzitocne informacie ohladom mLan
./ostatni-hardware/mlan-vase-zkusenosti-t2250.html?hilit=%20mlan

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Re: mLan: Zamyšlení, mini recenze Yamaha 01x... praxe.

Příspěvek od Neural_I » 04 lis 2009 20:55

u Velveta jsem pred par lety byl okukovat prave 01x, dost me to nadchlo, nicmene nakonec jsem sel do 01v96, to bylo v dobe kdy jsem mel jeste hromadu nastroju a mel do toho co napichat, dneska uz zas pomalu premyslim jestli neco jako je 01x neporidit... uz jsem myslel ze 01x je mrtva, v nabidkach prodejcu se vetsinou vyskytuje s 10let starou a dost prehnanou cenou a s popisem "na dotaz", jinak co se tyce zkusenosti s efektovkama, prevodnikama atd na yamahach, tak za me maximalni spokojenost, jediny co by me odrazovalo od 01x je to ze nema ADAT, ale dneska uz bych ho asi ani nepotreboval, sakra ten clanek me zas dobre naslintal :twisted:

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Re: mLan: Zamyšlení, mini recenze Yamaha 01x... praxe.

Příspěvek od EXCOM » 04 lis 2009 22:11

mLan je skvela vec.. to ze si ho vytvorila a pochovala Yamaha sama, je uz vec druha..
jediny zadrhel skapania mLan je nekompatibilita medzi mLan8 a mLan16. nechapem kde bol problem aby tieto dve zariadenia nemohli pracovat spolu( ale to je asi bezpredmetne ).. velmi dobry HW je i88x.. dnes Yamaha potichu derivuje mLan do FW drivrov, konkretne YSFW co je Yamaha Steinberg FireWire.. i88x je dnes v podstate HW karta od Steinbergu pod menom MR816 CSX a MR816 X...

tak isto aj MOTIF XS doznal update, kde kolonka mLan sa rozsirila o FW(YSFW) a da sa uz dnes komunikovat aj priamo cez toto rozhranie a nemusi sa ficat pod mLan drivrami cez FW port..

pomocou i88x sa da z MOTIF XS dostat 10 analog out fyzickych von, co je skvele v pripade ze clovek chce ist do HW mixu mimo PC..

ja som bol svojho casu velmi nadseny mysliekou mLan, bola to velka pohoda, dobre to fungovalo a funguje akurat ta hlupost s nekompatibilitou.. co znamena ze 01X proste clovek ak nahodi nove drivre tak nerozbeha, lebo nove drivre supportuju len mLan16.. preto je nad zlato si zalohovat drivre od Yamahy, lebo clovek nikdy nevie s cim uzasnym opat pridu 8)

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Re: mLan: Zamyšlení, mini recenze Yamaha 01x... praxe.

Příspěvek od fova » 05 lis 2009 22:41

Delay, je fakt super, ze jsi napsal tenhle clanek.

Myslim, ze prave takove clanky jsou tu na foru treba.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: mLan: Zamyšlení, mini recenze Yamaha 01x... praxe.

Příspěvek od delay » 06 lis 2009 10:22

Neural_I píše:u Velveta jsem pred par lety byl okukovat prave 01x, dost me to nadchlo, nicmene nakonec jsem sel do 01v96, to bylo v dobe kdy jsem mel jeste hromadu nastroju a mel do toho co napichat, dneska uz zas pomalu premyslim jestli neco jako je 01x neporidit... uz jsem myslel ze 01x je mrtva, v nabidkach prodejcu se vetsinou vyskytuje s 10let starou a dost prehnanou cenou a s popisem "na dotaz", jinak co se tyce zkusenosti s efektovkama, prevodnikama atd na yamahach, tak za me maximalni spokojenost, jediny co by me odrazovalo od 01x je to ze nema ADAT, ale dneska uz bych ho asi ani nepotreboval, sakra ten clanek me zas dobre naslintal :twisted:
Však to spolu jsme to probírali, viď? Kam jsi 01x pak prodal, já ji koupil (rok to bude) od sympatického staršího brňáka... Moc jich tady v Čechách asi kolovat nebude, tak jestli ji nakonec nemám po někom místním :), ikdyž měla ještě tu hnusnou zelenou samolepku pod faderama, takže asi ne...

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Re: mLan: Zamyšlení, mini recenze Yamaha 01x... praxe.

Příspěvek od Neural_I » 13 lis 2009 14:07

jsou nejaky dalsi dojmy a zkusenosti? ja mam nakroceno odkliknout 01x na ebayi 8)

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Re: mLan: Zamyšlení, mini recenze Yamaha 01x... praxe.

Příspěvek od Neural_I » 13 lis 2009 14:08

Neural_I píše:jsou nejaky dalsi dojmy a zkusenosti? ja mam nakroceno odkliknout 01x na ebayi 8)
bohuzel je mi jasny ze to pak bude asi kus neprodejnyho zeleza, ale nemyslim si ze bych to prodaval, vyhoda je ze je to maly a da se pouzit jako submixer na lajfka, no a da se poridit pod 15t, za takovou cenu je to myslim slusna zvukovka :P

Odpovědět