v obchode som porovnaval asi 1h 20min a nizsie uvedene informacie treba brat ako subjektivne a vychadzajuce zo vzajomeho porovnavania tychto piatich parov.
Dynaudio BM6A
+ najviac on your face zvuk - vokaly na BM6A zneli najlepsie
+ velmi konkretny a pevny bas
+ vyborna separacia zvukov - najlepsia z testovanych
- mensi priestor/hlbka
- menej nizsich stredov a akoby Hi-FI prejav - mierny lavor
BM6A ma velmi pozitivne prekvapili a dlho som medzi nimi a Focal vahal.
Adam A7
+ vela detailov vo vyssich stredoch a vyskach
- "maly" tenky zvuk s nadychom krabicovosti (mala krabicka

- absencia plnohodnotnych basovych informacii
Yamaha MSP7
prekvapivo podobny prejav v hornych pasmach ako A7, velmi dobry priestor, celkovy zvuk surovy, stredovy (pozitivne), vacsi zvuk ako A7
Genelec 8040A
velmi podobne ako moje 8030A s mierne vacsim basovm rozsahom hlavne vo vyssich hlasitostiach, ale prisli mi slabsie priestorovo a s mensou bublinou na stredoch
+ detail vo vyssich pasmach
+ slusne basy
- akoby mierny zdvyh na stredoch niekde kolko 500Hz - tendencia ku krabicovosti (ale rozmerovo vacsia krabica ako A7

Focal SM-6 Solo BE
tieto monitory by som porovnal len s BM6A:
+ velmi prirodzeny a makky zvuk
+ najlepsi priestor z testovanych
+ najvyrovnanejsi frekvencny prejav
+ akusticke skopky a tomy zneli na SM-6 BE najlepsie z testovanych
- menej on your face zvuk
- slabsia separacia
- chybajuci Volume potencak, takze zosiky idu na plne gule a prejavuje sa to miernym sumom
Co som si vyobec nevsimol na Focal, boli ostre vysky, co spominal Kermitak. mozno boli testovane monitory uz zahorene a gulatejsie. osobne som pridaval HF ekvalizerom na Focaloch + 1.5db, aby som dostal v hornych pasmach podobny prejav ako na BM6A.
S pritomnymi sme sa zhodli, ze Focal znie najmakksie a najzamatovejsie a pritom si zachovava vyborny detail.
Co sa tyka celkoveho hodnotenia, kvalitativne rozdiely medzi skusanymi monitormi su ovela mensie, ako som zazil pri kupe 8030A, kedy monitory v cenovej triede pod A7 hrali kvalitativne podstatne slabsie ako monitory nad A7.
Keby som mal porovnat Focal s 8030A teraz v domacich podmienkach na zaklade len tyhto prvych a povrchnych skusenosti, zvukovy rozdiel nie je az taky markantny ako som cakal vzhladom na rozdiel v cene (950,- Euro vs. 1798,-Euro). citelnejsie zlepsenie nastalo v citatelnosti na basoch (kopak vs. basa) a ich proporciach, mierne zlepsenie v detailoch.
Dalsie info doplnim po uspesnom zmixovani najblizsieho projektu.