Fostex PM0.4 a brum

Vše co má reproduktor a vydává zvuk, vč. příslušenství
Odpovědět
Uživatelský avatar
pateson
Příspěvky: 335
Registrován: 26 lis 2006 18:06

Fostex PM0.4 a brum

Příspěvek od pateson » 30 říj 2007 09:18

Před časem jsem si koupil malé monitory Fostex PM 0.4.

Při testování v Audioteku trošku bruměly (50 Hz, holt levné věci, ale říkal jsem si, že si zvyknu.

Nu nezvykl jsem si, a tak jsem vyšrouboval 10 vrutů ze zadní stěny, že se podívám co se dá dělat nebo je se ztrátou prodám. Na reklamaci jsem nevěřil, jsou to levné monitory.

Nepomáhalo, žádné stínění kolem trafa, odstínění elektroniky apod., nicméně po oddálení stěny s elektronikou a trafem o pouhé 4 cm byl brum znatelně nižší. Tak jsem si říkal, že odstěhuju trafo pryč do jiné krabičky. Ještě mě napadlo zadní stěnu otočit o 180 stupňů, což tyto monitory umožňují.

Výsledkem je obrovské potlačení brumu. Nyní mi již nevadí zapnuté monitory na stole i když nic nehraje.

To jen tak pro osvěžení, nicméně zajímalo by mě čím to? Že by problém trafa v původní poloze, kdy bylo cca 3 cm od magnetu hloubkového reproduktoru?
Ale jináč su Moravák

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 30 říj 2007 09:33

samozrejme... ovsem nie vzdialenost od repra je dolezita (repro je aj tak tienene, predpokladam) ale vzdialenost od elektroniky a casto hra rolu aj uhol, ktory zoviera trafo voci plosakom, vyzarovanie trafa je dost smerove. stara spotrebna elektronika japonskeho a nemeckeho povodu mala casto trafo na takej liste, ktora sa dala vytacat a tym nastavit na minimalny brum

Poshook
Příspěvky: 2477
Registrován: 06 črc 2004 10:47

Re: Fostex PM0.4 a brum

Příspěvek od Poshook » 30 říj 2007 09:44

pateson píše:Před časem jsem si koupil malé monitory Fostex PM 0.4.

Při testování v Audioteku trošku bruměly (50 Hz, holt levné věci, ale říkal jsem si, že si zvyknu.

Nu nezvykl jsem si, a tak jsem vyšrouboval 10 vrutů ze zadní stěny, že se podívám co se dá dělat nebo je se ztrátou prodám. Na reklamaci jsem nevěřil, jsou to levné monitory.

Nepomáhalo, žádné stínění kolem trafa, odstínění elektroniky apod., nicméně po oddálení stěny s elektronikou a trafem o pouhé 4 cm byl brum znatelně nižší. Tak jsem si říkal, že odstěhuju trafo pryč do jiné krabičky. Ještě mě napadlo zadní stěnu otočit o 180 stupňů, což tyto monitory umožňují.

Výsledkem je obrovské potlačení brumu. Nyní mi již nevadí zapnuté monitory na stole i když nic nehraje.

To jen tak pro osvěžení, nicméně zajímalo by mě čím to? Že by problém trafa v původní poloze, kdy bylo cca 3 cm od magnetu hloubkového reproduktoru?
zaujimave. ja som predal PM0.4 MKII fakt hodne a nikto si nestazoval na brum.
IMHO ako si s nimi po zvukovej stranke spokojny? ja pocuvam od zakaznukov same chvaly

Uživatelský avatar
pateson
Příspěvky: 335
Registrován: 26 lis 2006 18:06

Re: Fostex PM0.4 a brum

Příspěvek od pateson » 30 říj 2007 10:02

Poshook píše:
zaujimave. ja som predal PM0.4 MKII fakt hodne a nikto si nestazoval na brum.
IMHO ako si s nimi po zvukovej stranke spokojny? ja pocuvam od zakaznukov same chvaly
Zvukově jsem spokojený, pro mé ucho to hraje dobře. A mám je především na poslech k počítači.

Mě vadí brum především když nic neposlouchám (A nechce se mi je vypínat) a proto, že mám doma opravdu ticho. Řekl bych podle různých pokusů na prodejnách, že jsem na brum citlivější než ostatní (neplatí vždy)

Nicméně zdá se, že si s tím ještě pohraju, jeden monitor je stále horší. Tak si říkám, že trafo včetně vypínače a připojené elektroniky odpojím a potáhnu do monitoru pouze tři dráty co vedou k prostřednímu plošňáku. Myslíte, že to má cenu?

Zde jsou obrázky pro zájemce

http://www.pates.ws/picture/IMG_4172.JPG
http://www.pates.ws/picture/IMG_4173.JPG
http://www.pates.ws/picture/IMG_4174.JPG
Naposledy upravil(a) pateson dne 30 říj 2007 10:22, celkem upraveno 1 x.
Ale jináč su Moravák

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 30 říj 2007 10:05

pateson: nemas nahodou este flaskovy monitor? obrazovku, myslim... tie sposobuju podstatnu cast problemov s brumom

Uživatelský avatar
pateson
Příspěvky: 335
Registrován: 26 lis 2006 18:06

Příspěvek od pateson » 30 říj 2007 10:22

kexik píše:pateson: nemas nahodou este flaskovy monitor? obrazovku, myslim... tie sposobuju podstatnu cast problemov s brumom
Nemám, trůní mi na stole staré dobré Eizo L685 a monitory brumí i když jsou jinde.

Pozor brum není slyšitelný z 1 m, abych vysvětlil co je to brum v mém pojetí
Ale jináč su Moravák

Odpovědět