JBL série 3 aktivních studiových monitorů

Vše co má reproduktor a vydává zvuk, vč. příslušenství
Odpovědět
Uživatelský avatar
redakce
Moderátor
Příspěvky: 1966
Registrován: 06 dub 2009 12:15

JBL série 3 aktivních studiových monitorů

Příspěvek od redakce »

Inovace: pohledem výrobce.

V říjnu JBL Professional představilo jejich sérii 3 aktivních studiových monitorů s cílem poskytnout novou úroveň ve výkonu a přesnosti na trhu za cenu nižší než jakékoliv dosavadní JBL studiové monitory.

Proces vývoje
V JBL vývoj nikdy nekončí. Zatím co JBL zásobuje obrazně všechny segmenty trhu a oblasti aplikace s reproduktory, když se objeví nové řešení v reproduktorech, akustice a elektronice v jednom segmentu JBL, může být atraktivní i pro ostatní aplikace. Dokud nebylo dostatečné množství součástí upraveno tak, že bylo vše pořebné pro vývoj, mohl se stanovit dodací termín nové řady nejdostupnějších studiových monitorů.

Série 3 je zacílená pokrýt požadavky velice širokého segmentu trhu, která zahrnuje amatéry v hudebním nahrávání, profesionální video postprodukční a broadcast pracoviště potřebující dostupné referenční monitory. Z pohledu JBL, „dostupné“ neznamená „nepřesné“. Máme velký smysl zodpovědnosti při návrhu referenčních monitorů. Hudenbí porducenti, zákazníci postprodukcí a televize jsou závislí na našich reproduktorech, aby produkovali programový materiál, který zní dobře i mimo zvukovou režii. Pokud někdo používá některý z našich monitorů, „balíme jejich padák“ pro ně. Naší filozofií je, a výsledkem dobrého akustického návrhu by mělo být, ať použijete naší reprosoustavu z nejvyšší řady nebo náš low-cost model, dostanete stejný mix. Samozřejmě u dražších modelů monitor poskytuje větší rozlišení, vyšší výkon a menší zkreslení, ale vyrovnanost mixu je totožná. Mix vytvořený na jednom modelu zní „dobře“ na všech ostatních v závislosti na ceně. Při vývoji vlajkové lodi referenčního monitoru s výkonem, kdy nám padá čelist, posouváme limity fyziky a inženýrů, vyrábět dostupný monitor hodný profesionálních projektů je také nesmírně náročné.
Obrázek
Řada JBL Série 3 se sestává z LSR305 a LSR308 interně bi-amplifikovaných studiových monitorů s 5“ a 8“ basovým reproduktorem a 1“ vysokofrekvenčním reproduktorem.

Cíle návrhu
Entry-level cenový segment studiových monitorů je nasycen aktivními modely s různou kvalitou od mnoha výrobců. Chtěli jsme v této cenové hladině udělat skutečný rozdíl a chtěli jsme aby benefity byly skutewčně slyšitelné. Vyrábět ve výrobních nákladech, režii a marži, rozpočet pro basák, výškáč, elektroniku a ozvučnici je velice napjatý. Jen dostat se do hry važaduje pečlivé vyvažování: Neztenčit rozpočet pro měniče, ale ujistit se, že zesilovače mají dostatečný výkon pro dosažení rozumných hlasitostí. Naštestí v JBL, naše hlavní odbornost je v technologii měničů a my jsme byli schopni vyvinout měniče s velice dobrým výkonem za rozumnou cenu, aby byla dosažena cílová cena Série 3. Použitím nového zesilovače třídy D se eliminovala nutnost použít velký chladič, což vedlo k častečnému snížení ceny. Zatím co nás tyto díly (doplněny pečlivě navrženou výhybkou) dostaly do hry, objevili jsme největší příležitost pro vylepšení zvuku v oblasti směrovosti a přednesu. Není to pouze frekvenční odezva v ose, ale složky mimo osu, které přispívají k přesnosti monitoru a konečnému přednesu reproduktoru. V této doméně, vítězné řešení závisí na skvělém inženýřství a aksutické odbornosti spíše, než cena samotných součástí.

Použití technologií
V lednu roku 2013 jsme představili M2 Master Reference Monitor, velkou vlajkovou loď studiových monitorů, která uvedla novou generaci JBL měničů. Systém reprezentuje hodně vývoje a výzkumu, ověnčen sedmi patenty a dvěma návrhy. Projekt M2 byl naším „hvězdným programem“, z kterého vzešli nové technologie a disciplíny, které mohou být pákou v budoucích projektech. Modely Série 3 sdílí patentovanou technologii zvukovodů modelů M2. Zvukovod s výrazným řízením zobrazení je odpovědný za excelentní zobrazení a přesnost, na kterou zákazníci reagují na trhu.

JBL používá už dlouho technologii zvukovodů pro dosažení větší přesnosti v místnosti. Správně navržený zvukovod obklopující vysokotónový měnič řídí akustickou energii tak, aby odpovídala té od basového měniče v oblasti dělící frekvence a aby se zajistila neutralita energie výšek mimo osu a taktéž v ose. Správně navržený zvukovod je výsledkem komplexního matematického výpočtu. Zařízení pro rychlou produkci prototypů v JBL nám umožňuje vyhodnotit mnoho iterací návrhu zvukovodu, umožňujíc naším inženýrům zdokonalit návrh a nezpokojit se pouze s „celkem dobrým“ výsledkem.Zvukovod s řízením zobrazení použitý v sérii 3 je velice sofistikovaným kusem inženýřství. Zakřivení zvukovodu umožňuje směrovosti zvuku v horizontální, vertikální a šikmých rovinách být uniformní. Inženýr JBL pan Carles Sprinkle navrhl zvukovody M2 a Série 3 na základě veliksoti a pozici driverů v každém monitoru a jejich dělících kmitočtech. Výsledkem je plynulý přechod mezi vysoko a nízkotónovými měniči a uniformní směrovostí v celém frekvenčním pásmu.Malé výstupky v krku zvukovodu slouží k difuzi velmi vysokých kmitočtů. Zvuk vycházející z vysokotónového driveru vejde do zvukovodu, dosáhne těchto výstupků a šíří tak jemný detail vysokých kmitočtů a je slyšet mikrodynamika v poslechovém místě.Okamžitě evidentní benefit zvukovodu je slyšitelná hloubka a silný fantomový střed slyšitelný v stereo panorámě, zapříčiněný optimalizovaným sčítáním energie produkované stereo párem reproduktorů. Zvukovod s řízením zobrazení demonstruje (jak potvrdili zákazníci), že když reproduktor vypráví stejný příběh v každém směru, stane se zázrak.

Řada JBL Série 3 se sestává z LSR305 a LSR308 interně bi-amplifikovaných studiových monitorů s 5“ a 8“ basovým reproduktorem a 1“ vysokofrekvenčním reproduktorem. Zatímco vysoce kvalitní díly nás dostali do hry, pozitivní odezva na Sérii 3 demosntruje úspěch, který je podmíněn pozorností věnovanou směrovosti.

Peter Chaikin pomáhá JBL Professional jako Senior Manager, Recording a Broadcast Marketing

PR článek

Odpovědět