Malý test, monitory Focal,EveAudio,Yamaha,Dynaudio

Vše co má reproduktor a vydává zvuk, vč. příslušenství
Odpovědět
Uživatelský avatar
c9000
Příspěvky: 1916
Registrován: 11 úno 2008 12:37

Malý test, monitory Focal,EveAudio,Yamaha,Dynaudio

Příspěvek od c9000 »

Ahoj,
před nedávnem jsem si u sebe na pár dní otestoval následující monitory z nižší třídy : Focal CMS 50 . Yamaha HS 7, Eve Audio SC 207 , Dynaudio BM5p a mám tu ještě Krk K-Rok . Poslední 2 se již nevyrábí ale mám je tu tak proč neporovnat :) Všechny monitory jsou v přijatelné cenové relaci pro mále i větší studio a jedná se o nearfield monitory.

Samostatný test co jsem napsal na SC 207 je zde :
http://www.cmias.cz/clanky-eve-sc-207-t ... itoru.html

Ted srovnávací/pocitový test konkrétněji:
(nebudu to rozepisovat nic víc než osobní poslechové dojmy, zbytek je na webu)
Všechny monitory byly přibližně ve stejném místě , cca 30 cm od zdi, kromě Sc 207 a HS 7 které mají bassreflex vzadu. ty byly cca 60cm. Místnost cca 4 x 6 m. Monitory u delší zdi kde mám stul a mixak. Nijak velké akustické upravy v místnosti nemám, poslechové pole cca 1 metr od monitorů.

Takže SC 207 jednoznačně nejlepší, rovnej poslech, plochá bedna silnej vykreslenej bas, kterej není rozplizlej a pěkně čitelnej, parádní stereo obraz, velkej rozsah sweetspotu a čitelnej zvuk dobrej pro mix. Jednoznačně vítěz. Více v recenzi.
CMS 50 je menší bedýnka, 5ti palec, ale i tak velmi slušný basy, ne tak pěkný a hluboký jako u 207 , vejšky trochu hifi ale v pohodě, zase se z nich dalo líp rozeznávat ( bedny byly dobře zahrané, cca rok na prodejně ). Zbytek pásma mi přišel vcelku vyrovnaný, na malou bednu pěknej pevnej zvuk, neunavuje, dá se poslouchat hodiny. Na nízký hlasitosti hraje taky moc pěkně, při větší hlasitosti je z ní trochu cejtit malá litráž. Ale poměr cena/výkon velice příznivý.Oproti BM5 jsou trochu hifi a mín čitelný ve středech, BM5ky bych si v tomhle duelu nejspíš vybral. V duelu SC 207 vs BM5 by zvítězily 207mičky. :wink:

Krk K-rok. Stará pasivní bedna z 90tek jako BM5ka ale Krk je uplně jinej, je to 7mi palec. Velkej zvuk, ale má poměrně hodně vytažený vejšky a vyšší středy, v tomhle je síla tý bedny je tam jasnější a čitelnější než všechny ostatní zminovaný, spodek od 100 hz je nudnej trochu zalezlej. Celá tahle bedna je trochu hi-fi , má příjemnej měkkej zvuk , nejlíp hraje z větší vzdálenosti, cca 2 m.

Dyanudio BM5 p : již se nevyrábí. Jednoznačně poměr cena výkon vítěz. Na zadek jim trochu dávaj ty SC 207mičky. Ale dá se s tim žít. Jsem na ně zvyklej, blbý mixy na nich hrajou blbě , dobrý mixy dobře. :D Obě pasivky, BM5 a Krk hráli na zesíku Behringer A 500, kterýmu věřím.
Yamaha HS 7 : Novej design, jinej než stará verze HS 80/ HS 50. Je to levná aktivka, tomu odpovídal i zvuk. Za ty peníze to ale hrálo velmi slušně basy byly divný, nekonrétní, středy dutý a vejšky divnej hifi šlem. Ale vcelku přijemný bedny za cenu něco málo přez 5tis. Na nějaký seriozní míchani to moc neni ale kdybych začínal tak by se mi asi líbily.

Ve výsledku cena odpovídala zvuku beden, jediný co vyčuhovalo byly ty BM5ky, který se ale nedaj koupit nový, tak nevim jaká je cena. Současná aktivní verze už je jiná. Slyšel jsem je v porovnání před lety a dal bych stejně přednost těm pasivům. A Eve Audio příjemně překvapily opravdu slušný monitor , menší verze má taky velmi populární hodnocení. Kdyby někdo chtěl poslechnout máme je v Hradci a to modely SC 205, SC 207 a SC 305.

Takže tak.

Uživatelský avatar
mando
Příspěvky: 375
Registrován: 13 srp 2008 09:29

Re: Malý test, monitory Focal,EveAudio,Yamaha,Dynaudio

Příspěvek od mando »

dik za test, mozem potvrdit ze Eve aj Focaly su vyborne, mal som Eve SC205 aj Focal CMS50, preferoval som tiez skor Eve...

tie pasivne Krky mozu byt zaujimave...

Uživatelský avatar
c9000
Příspěvky: 1916
Registrován: 11 úno 2008 12:37

Re: Malý test, monitory Focal,EveAudio,Yamaha,Dynaudio

Příspěvek od c9000 »

Asi bych taky zvolil EvE v tomhle duelu ale Focal je taky velice dobrej monitor. Krk k-rok Pasivní je zvláštní bedna, někde jsem četl že tím jak to má otevřený pásmo od 1 khz nahoru je to podobný jako NS 10. Třeba Ppaplescu na nich míchá a pak kontroluje mixy na velkejch VXTčkách a prej to funguje a sedí. Ale je to jako u každý bedny hlavně o tom jak jí máš naposlouchanou.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5829
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Malý test, monitory Focal,EveAudio,Yamaha,Dynaudio

Příspěvek od delay »

Díkas. Hlavně, jestli jsi z těch Focalů sundal tu mřížku a nasadil phase plug :)... Na prodejně to bylo v přepravním režimu :)
Jinak pěkný psaní. Myslím že do duelu by se hodily spíše CMS65 (nebo bych rád slyšel SC205), jelikož jak BM5A i ty EVE SC207 maj větší woofer. Doteď mě mrzí, že jsem nepřiplatil :/

Odpovědět