Monitory na doma - M-Audio BX5A DeLuxe? Nebo Yamaha NS10? :)

Vše co má reproduktor a vydává zvuk, vč. příslušenství
DuckDaffy

Monitory na doma - M-Audio BX5A DeLuxe? Nebo Yamaha NS10? :)

Příspěvek od DuckDaffy »

Vážení, jsem zde novic a žádám o fundovanou radu. :)

Pojal jsem nápad si domů (čti "ke svým počítačům a dalším vylomeninám") pořídit nějaké slušnější reprobedny. Logická úvaha šla směrem takovým, že když už bych chtěl nahrávku slyšet tak, jak si to (asi) přál samotný mistr zvuku, tak je zřejmě ideální jít do nějakých studiových monitorů, ne? ;)

Pročetl jsem si pro inspiraci mimo jiné i toto vlákno a zjistil jsem, že míchání je kumšt a že to sice chápu, ale jde to (alespoň teď) mimo mě.
zvuk/najlepsie-blizko-odposluchove-monitory-t15232.html

Co tedy žádám?

Má představa:
* solidní poslechové monitory,
* cena do 5 000 Kč s DPH za pár (stereo),
* budu u nich sedět většinou blízko (90~130 cm),
* aby taky dostatečně ozvučily místnost 5x5 m v cihlovém činžáku (nikoliv paneláku!), sousedi jsou tolerantní,
* černá barva (netrvám na tom),
* dobrý přednes hlubších tónů (viz níže),
* vestavěný zesilovač, preferoval bych Bi-Amp,
* uvítám S/PDIF či TOSLINK vstup,
* vyrovnaná frekvenční charakteristika,
* na velikosti moc nezáleží,
* klidně vyrazím na poslechový test, jsem v Brně,
* nemám čas si je vyrábět (ale když na to přijde...). :)

Jako první jsem si vybral zmíněné M-Audio BX5A DeLuxe, ale i zde na fóru jsem se dočetl, že jsou to plečky a lépe se jim vyhnout.
Je to fakt tak zlé?
Nové se dají sehnat za 4 500 Kč a co víc, líbí se mi designově. ;)

Něco o mně - vyznám se v elektronice (dlouhá léta jsem četl A-Radio i Amat. radio předtím), děláme v práci průmyslové počítače a medicínskou elektroniku, proto na mě klidně mluvte změřenýma frekv. charakteristikama a naopak na mě nechoďte s poslechovým testem CD originál vs. CD kopie. ;) Docela dobře vím jak funguje jitter, jak fungují kabely či skin efekt a rozhoduji se poměrně racionálně na základě změřených faktů, relevantních výkladů, svých zkušeností a názorů. Marketingové krasožvásty ignoruji, ale na druhou stranu rád zkoumám nové přístupy, technologie či originální řešení, pokud to má nějaký realistický základ.

Jsem fanda do kvalitní a šikovné elektroniky, jako jeden z prvních jsem před mnoha lety investoval do mp3 přehrávače, podobně do PocketPC, SSD disku, tabletu, zrcadlovky (Nikon) a nedávno do komunikátoru (HTC). Možná ještě stojí za to zmínit, že mám kalibrovaný widegamut LCD monitor i profilovanou tiskárnu, prostě si potrpím na věrnost a pravdu. :)

Pokud to bude opodstatněné a dlouhodobě obhajitelné, dám za ty monitory třeba i 2x tolik, ale vzhledem k tomu, že do tohoto světa teprve pronikám, tak bych se radši pro začátek držel té základní cenové relace.

Zatím jsem "jezdil" na legendárních Genius SW-5.1, přijde mi to s odstupem času asi jako Š. Favorit. Teď bych se chtěl poohlédnout po něčem jako Š. Octavia. Na Š. Superb či Peugeot iOn se budu s pochopením zatím koukat jen z dálky. ;)

Asi se budete ptát jakou mám zvukovku. Ehm, zatím jen integrovanou, ale mám na ní alespoň zmíněné S/PDIF a TOSLINK výstupy, takže monitory s digitálním vstupem bych bral taky.
Na dobrý poslech mám prastarý CD/mp3 iRiver ChromeX iMP150.
Výhledově plánuji pořídit nějakou M-Audio zvukovku, na tu se zeptám někdy příště.

Asi nejvíc se bojím toho, že žádné (cenově) relevantní monitory pořádně nezahrají basy. Mám totiž rád i elektronickou muziku, hlavně d'n'b či jungle, kde ulítávám na těch houpavých basových linkách. =)
Případně tedy ocením i tip na doplňující subwoofer, ale to už budu asi cenově úplně mimo. No tak alespoň pro představu...

Abych nezapomněl - chtěl bych na těch monitorech zpracovávat i audio doprovod mých amatérských filmů (Full HD zrcadlovka, ext. mic), tak ať je s tím taky trochu počítáno a je to nějak adekvátní, hm?

Předem díky za Vaše názory a doporučení! =)
DuckDaffy
d(.)!(.)b

P.S.: Má cenu koukat po nějakých normálních Hi-Fi reprobednách a samostatném zesilovači/receiveru?
Není ta má úvaha se studiovýma monitorama úlet?

jackies

Re: Monitory na doma - M-Audio BX5A DeLuxe? Nebo Yamaha NS10

Příspěvek od jackies »

DuckDaffy píše:Není ta má úvaha se studiovýma monitorama úlet?
Je.
A zůstaň u těch genisů, dokud nenašetříš alespoň 10 - 15.000.-

kexik

Příspěvek od kexik »

tak... 5000 je nic. tolko das za pasivy a este potrebujes budget na zosilovac k nim. kvalitne aktivy (rozumej zakladna kvalita, basic) zacinaju na 10000.

Hammond

Příspěvek od Hammond »

1.) Primarnou ulohou monitorov je aby hrali presne, co ovsem neznamena ze musia hrat pekne. Ak si chces vychutnat zvuk tak, ako ho namiesal sam majster zvuku (ako pises), potom treba vziat do uvahy, ze velke nahravky zrejme neboli robene na monitoroch v najnizsej cenovej kategorii. Ja by som na tvojom mieste (ak teda chces tie repraky vylucne na pocuvanie hudby, nie na pracu) asi poobzeral po nejakych Hi-Fi bedniach, ktore si sice vymyslaju, ale snazia sa to robit tak, aby sa to uchu pacilo.

2.) Pises, ze ti zalezi na dobrom prednese basov. To ale urcite nesplnia monitory s 5" wooferom. Pre tento ucel by som v tejto cenovej z monitorov poradil asi Tapco S8, ktore ale musis pohladat na bazaroch. Nove sa uz totizto nepredavaju.

3.) Este jedna poznamka... V nadpise mas dva typy s totalne odlisnou koncepciou. BX5 su aktivne a NS10 pasivne bedne. K tym by si potreboval taktiez zosilovac.

kexik

Příspěvek od kexik »

Hammond píše:2.) Pises, ze ti zalezi na dobrom prednese basov. To ale urcite nesplnia monitory s 5" wooferom. Pre tento ucel by som v tejto cenovej z monitorov poradil asi Tapco S8, ktore ale musis pohladat na bazaroch. Nove sa uz totizto nepredavaju.
ale coby sa nepredavali
http://www.thomann.de/de/mackie_mr8_mkii.htm
len sa rebrandovali a zmenili prednu masku

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

TAPCO je viac menej mrtva firma .. to hovoria predajcovia .. dodavky su sporadicke , bliziace sa nule ..

jeany_jeany_jeany

Příspěvek od jeany_jeany_jeany »

Hammond píše:1.) Primarnou ulohou monitorov je aby hrali presne, co ovsem neznamena ze musia hrat pekne.
Ale ony jsou monitory který hrajou přesně a zároveň pěkně na poslech. Akorát na nich není cenovka 5 ba ani 15 tisíc :)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

a kere su to .. daj dake typy ..

ja mam tiez skusenost , ze cim kvalitnejsie monitory , tym viac pocujes , ako su nahravky zle zmiesane .. takze na pocuvanie muziky by som rozhodne nejake super monitory nechcel ..

jakubt

Příspěvek od jakubt »

Klasické lowcost řešení je Behringer 2031... (mimochodem chválí je i méně bohatí hifisti, takže asi budou hrát i "hezky") Začal bych možná s nima, co přesně ti bude ideálně vyhovovat, zjistíš časem. Ostatně řešilo se to tady na fóru x-krát, zkus zadat do vyhledávání B2031 nebo Alesis Monitor One
A určitě to bude lepší řešení než hifi bedny.

STi

Příspěvek od STi »

a co tak yamahy HS80M? podla mna na pocuvanie sa celkom hodia, a bassu je tiez dost.
FB | SC | T

kexik

Příspěvek od kexik »

na pocuvanie su fajn tannoy reveal modely, v podstate vsetky...

Hammond

Příspěvek od Hammond »

Tie su ovsem uz zrejme mimo budget.

kexik

Příspěvek od kexik »

naopak, tie su jedny z mala V budgete... pasivne 601 stoja pod 5000czk za par

jeany_jeany_jeany

Příspěvek od jeany_jeany_jeany »

Pytkin:
no jo, to nesmíš poslouchat blbě smíchanou muziku :mrgreen:
Já tedy uznávám, že jsem dost úchyl a nemám rád když si bedna něco vymejšlí nebo přikrášluje. Možná, že to máte hozený jinak - je to věc osobních preferencí.
Když jsem byl na hi-fi výstavě high end Praha (bo jak se to menuje) tak jediný bedny který se mi tam líbily byly Klein und Hummel O300 a Nautily, heh.
Já si před nedávnem pořídil Rocky a nemůžu říct, že by mě na nich nebavilo poslouchat muziku...Baví mě ten získanej detail a přitom nejsou uši unavující a neztrácíš přehled o celku. Ve spoustě nahrávek jsem tak objevil vychytávky o kterých jsem neměl páru, že tam jsou...
Měl jsem vedle nich možnost slyšet velký geithainy a ty mi přišly ještě o trošku víc hi-fi a na obyvákovej poslech super (akorát ta cena..)
Ty máš tuším dynaudia, ty jsem taky jedny slyšel (nevím už přesně který, nebyly to airy) a též mi nepřišlo že by to bylo nějak nepříjemný na běžný poslech.
Sorry za OT

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Jeany : ja mam radsej dobru hudbu , ktora je blbo zmiesana (trebars U2) , nez dobre zmiesanu hudbu , ktora ma vobec nebavi .. ale kazdy si mozme vybrat ..

Odpovědět