Pojal jsem nápad si domů (čti "ke svým počítačům a dalším vylomeninám") pořídit nějaké slušnější reprobedny. Logická úvaha šla směrem takovým, že když už bych chtěl nahrávku slyšet tak, jak si to (asi) přál samotný mistr zvuku, tak je zřejmě ideální jít do nějakých studiových monitorů, ne?

Pročetl jsem si pro inspiraci mimo jiné i toto vlákno a zjistil jsem, že míchání je kumšt a že to sice chápu, ale jde to (alespoň teď) mimo mě.
zvuk/najlepsie-blizko-odposluchove-monitory-t15232.html
Co tedy žádám?
Má představa:
* solidní poslechové monitory,
* cena do 5 000 Kč s DPH za pár (stereo),
* budu u nich sedět většinou blízko (90~130 cm),
* aby taky dostatečně ozvučily místnost 5x5 m v cihlovém činžáku (nikoliv paneláku!), sousedi jsou tolerantní,
* černá barva (netrvám na tom),
* dobrý přednes hlubších tónů (viz níže),
* vestavěný zesilovač, preferoval bych Bi-Amp,
* uvítám S/PDIF či TOSLINK vstup,
* vyrovnaná frekvenční charakteristika,
* na velikosti moc nezáleží,
* klidně vyrazím na poslechový test, jsem v Brně,
* nemám čas si je vyrábět (ale když na to přijde...).

Jako první jsem si vybral zmíněné M-Audio BX5A DeLuxe, ale i zde na fóru jsem se dočetl, že jsou to plečky a lépe se jim vyhnout.
Je to fakt tak zlé?
Nové se dají sehnat za 4 500 Kč a co víc, líbí se mi designově.

Něco o mně - vyznám se v elektronice (dlouhá léta jsem četl A-Radio i Amat. radio předtím), děláme v práci průmyslové počítače a medicínskou elektroniku, proto na mě klidně mluvte změřenýma frekv. charakteristikama a naopak na mě nechoďte s poslechovým testem CD originál vs. CD kopie.

Jsem fanda do kvalitní a šikovné elektroniky, jako jeden z prvních jsem před mnoha lety investoval do mp3 přehrávače, podobně do PocketPC, SSD disku, tabletu, zrcadlovky (Nikon) a nedávno do komunikátoru (HTC). Možná ještě stojí za to zmínit, že mám kalibrovaný widegamut LCD monitor i profilovanou tiskárnu, prostě si potrpím na věrnost a pravdu.

Pokud to bude opodstatněné a dlouhodobě obhajitelné, dám za ty monitory třeba i 2x tolik, ale vzhledem k tomu, že do tohoto světa teprve pronikám, tak bych se radši pro začátek držel té základní cenové relace.
Zatím jsem "jezdil" na legendárních Genius SW-5.1, přijde mi to s odstupem času asi jako Š. Favorit. Teď bych se chtěl poohlédnout po něčem jako Š. Octavia. Na Š. Superb či Peugeot iOn se budu s pochopením zatím koukat jen z dálky.

Asi se budete ptát jakou mám zvukovku. Ehm, zatím jen integrovanou, ale mám na ní alespoň zmíněné S/PDIF a TOSLINK výstupy, takže monitory s digitálním vstupem bych bral taky.
Na dobrý poslech mám prastarý CD/mp3 iRiver ChromeX iMP150.
Výhledově plánuji pořídit nějakou M-Audio zvukovku, na tu se zeptám někdy příště.
Asi nejvíc se bojím toho, že žádné (cenově) relevantní monitory pořádně nezahrají basy. Mám totiž rád i elektronickou muziku, hlavně d'n'b či jungle, kde ulítávám na těch houpavých basových linkách. =)
Případně tedy ocením i tip na doplňující subwoofer, ale to už budu asi cenově úplně mimo. No tak alespoň pro představu...
Abych nezapomněl - chtěl bych na těch monitorech zpracovávat i audio doprovod mých amatérských filmů (Full HD zrcadlovka, ext. mic), tak ať je s tím taky trochu počítáno a je to nějak adekvátní, hm?
Předem díky za Vaše názory a doporučení! =)
DuckDaffy
d(.)!(.)b
P.S.: Má cenu koukat po nějakých normálních Hi-Fi reprobednách a samostatném zesilovači/receiveru?
Není ta má úvaha se studiovýma monitorama úlet?