Jelikož jsem se rozhodl si pořídit monitory v nižší cenové relaci, tak jsem si pár kousků půjčil domů na poslech, abych si udělal představu o tom, jak hrají monitory v nižší cenové kategorii.
Doma se mi sešly čtyři kousky a to ADAM A5X, A7X, A8X a EVENT 2030 ( novinka )
EVENT 2030 - Na tyhle monitory jsem byl vcelku zvědav, protože se jednalo o třípásmo, s kterým jsem už měl dobrou zkušenost z K+H O300D. Vím, jasně ,úplně jiná cenová kategorie a také jsem k tomu tak přistupoval. Nečekal jsem nějaký zázrak, ale pořád jsem si říkal , že by to mohlo hrát dobře.
Monitory mají opravdu pěkný vzhled , trošku okopírované K+H, velikostně naprosto vyvážené.
Zvuk, no zde se musím pozastavit a předem říkám, že je nebudu šetřit. Byl jsem docela zklamanej, protože monitory nehrají moc detailně , bas jakoby hučí, středobas jakoby nebyl, cítil jsem díru mezi 500hz - 3khz, což mne překvapilo, protože o to by se měl právě starat ten středový reproduktor. Bohužel ani marnou snahou seřídit monitor na zadním panelu , jsem nedosáhl lepšího výsledku. Výšky byly čisté , ale trochu plechové ( jsem zvyklý na ADAM ).
Celkový dojem tedy spíše negativní, zahuhlaný

ADAM A8X - Po Eventech jsem zapojil A8čky a hned jsem nějak cítil, že to bude ono ( hledal jsem bednu , která hraje i pořádně basy ) .
Jedná se o opravdu velký monitor a designově mě tak nějak rozesmívá, prostě ten Adam style se spíše hodí k menším velikostem

Zvuk : velký monitor potřebuje pořádný prostor - místnost, to je naprosto pevné pravidlo a toho je třeba se držet, jinak si u A8X pěkně naběhnete. Osobně prostor mám dostatečný, bydlím v novostavbě, takže prozatím nemám potřebné akustické úpravy, které jsou pro tento monitor nutností. Půjdu zase od spoda, tedy od basů. A8ky umí bas naprosto perfektně, neni k nim potřeba žádný přídavný sub, za který by jste dali minimálně 10k. Dokonce bych si dovolil tvrdit, že jdou mnohem níže než uvádí výrobce tj. 38 Hz. Je fakt, že úplně nízké subbasy jsou takové pomalejší, četl jsem jinde v recenzi, že je to způsobeno zesilovačem, ale připomínám, jsme v nižší cenový kategorii, takže se jim to dá prominout. Basy tedy hrají naprosto obstojně, sic jsou tak trošku "přebasované", ale k tomu se ještě dostanu. Středy, zde bohužel na úkor basů hrají tak trošku méně, než by si zasloužily, ale stále je sylšet čitelný detail, což mě příjemě uklidňovalo. Výšky u ADAMU netřeba představovat, dle mne je to špička. Když to tedy vemu jako celek, tak monitor se zdá být jakoby přebasovaný a trošku ztrácí na středech, to je fakt. Co má ADAM ale vychytaný, tak jsou vyvážené "použitelné" korekce na zadní straně monitoru. Po stažení LF pásma o - 4 db monitor hraje na můj vkus skvěle ve všech pásmech. Také znova připomínám , nemám prozatím akustické úpravy v místnosti. A8ky hrají naprosto monstrozní masivní stereo sound, skoro si na ten sound můžete sáhnout a když "otočíte volume doprava" tak vám to roztřese i kulky mezi nohama

Těmto monitorům dávám palec nahoru a to i když jsou trochu přebasované, lehce ztrácejí na středech. Nicméně po seřízení na zadním panelu vše OK. A8čky jsou něco mezi nearfield a midfield monitorem, zkrátka je to monitor větší velikosti.
ADAM A7X - Zde asi neni co představovat, proto se jim nebudu tolika věnovat.
Zvuk, tak A7ky mají opravdu perfektně vyvážený sound od středobasů nahoru, tam to je opravdu pecka. Bohužel jim ale chybí spodní basy, což byl můj požadavek. Monitory mají i o dost menší sound, jak A8čky, což je celkem jasné , když jsou "o dost " menší.
A7ky jsou vhodné pro klasický nearfield poslech, hrají tak jakoby hodně do "obličeje" středově, ale krásně . Somozřejmě dávám palec nahoru.
ADAM A5X - pár slovy : " menší A7X " a to bez nadsázky. Jasně hrají zas o trošku míň basy, ale celkový charakter a vyrovnanost mi přišla hodně podobná, jako A7X. Jelikož je to menší monitor , tak má také o hodně menší " prostor " , vše tam zní jakoby o dost menší. K těmto monitorům budete rozhodně potřebovat nějaké kvalitní sluchátka a to kvůli kontrole spodků.
Jak už asi víte, tak pro mě jsou favoriti ADAM A8X, které mi také doma zůstanou.
Pro ty kteří hledají nějaký ten kompromis, tak bych doporučil ADAM A7X.
EVENTY 2030, bych nerad zatracoval, ale prostě mi ty monitory nesedly, každopádně je nutné si je poslechnout a udělat svůj vlastní názor, třeba pak budete tvrdit úplný opak ( i když tak trochu pochybuji ).
ADAM A5X je mini-monitor a na to jak je malý , tak hraje perfektně.