Náhrada za TAPCO S5?

Vše co má reproduktor a vydává zvuk, vč. příslušenství
Odpovědět
PeTe
Příspěvky: 4
Registrován: 17 lis 2008 20:22

Náhrada za TAPCO S5?

Příspěvek od PeTe » 12 pro 2012 21:20

Ahoj,

mám na Vás dotaz. Vlastním monitory TAPCO S5, který mi zvukově zatím vyhovují, nicméně se mi začal linout z toho středobasu takový divný jakoby zkreslený zvuk při určitých frekvencích. Při poslechu hudby nebo mixingu to není moc slyšet, ale když třeba přes monitory hraju (Kurzweil piano, nebo rhodesy přes VST), tak je to tam slyšet a to poměrně dost. Zkoušel jsem bedny rozebrat a přetěsnit jednaka ten středobas (stávající těsnění bylo už za zenitem ;-)) aby neprofukoval připadně předem, a jednak jsem to celé prohlídl, jestli není někde něco urvané, apod. Trochu se to zlepšilo, i když jen nepatrně (možná subjektivní placebo efekt z vykonané práce :-D ). Každopádně jsem z toho docela zmatený. Nevím, jestli už od monitoru v takové cenové katergorii nechci trochu moc, na druhou stranu, bedny nelimitujou, dělají to obě a to i při docela malých hlasitostech, tak nevím zdali je něco špatně "věkem", nebo jestli je to nějaká výrobní vada... Jestli někdo z Vás S5ky vlastní, může si to zkusit poslechnout na přiloženém souboru kde jsou nahrané rhodesy. Já tam mám na tom středobasu takové jakoby zkreslení (bzučení). Připadá mi to, jakoby nestíhal zosík, ale nedokážu to moc popsat...
No a k mé hlavní otázce. Pokud se mi to nepodaří nějak vyřešit, uvažuju o koupi nových monitorů, přičemž jsem teď trochu limitován penězi. Hodně jsem prolezl zdejší fórum na téma aktivní monitory, takže nějaké povědomí o trhu mám. Tak nějak jsem se rozhodl pro Mackie, akorát teď řeším jakou verzi. Kamarád má MR5 Mk1 a je spokojený. Normálně bych do nich šel taky (přesněji do Mk2), ale uvažuju o těch MR8 Mk2. Proto se ptám, má je z Vás někdo?? Jsou to stejné "hučáky" jako TAPCO S8?? Já osobně nepotřebuju mít basové hučáky, mě stačí čistý, plný, konktrétní bas (ty S5 ho docela mají), prostě žádné bassrelfexové "HiFi 2.1" bedny s koulí kolem 100 Hz. Spíš se mi jedná o nějakou výkonovou rezervu na těch basech a obecně na těch bednách. Papírový rozdíl mezi MR5 a MR8 jsou 3dB. Otázkou je, jestli je to tak i v reálu ;-)

Děkuji přede za všechny odpovědi, i co se toho problému s S5 týče

PeTe
Přílohy
rhodes.mp3
testovací zvukový soubor
(1.41 MiB) Staženo 23 x

Uživatelský avatar
Jens Ludwig
Příspěvky: 214
Registrován: 31 říj 2007 00:12

Re: Náhrada za TAPCO S5?

Příspěvek od Jens Ludwig » 17 pro 2012 14:37

a nemůže to bejt zkreslení produkovaný těma nástrojema???

PeTe
Příspěvky: 4
Registrován: 17 lis 2008 20:22

Re: Náhrada za TAPCO S5?

Příspěvek od PeTe » 17 pro 2012 17:27

No jednak jsem zkoušel vícero zdrojů (zvukový modul, VST pluginy) a dělá to na těch monitorech při všech. Na sluchátkách je to ovšem čisté. Ono je to hodně poznat i když hraju třeba klasický klavírový zvuk, který by sám o sobě žádné zkreslení mít něměl. Je totiž fakt, že to tam někdy u těch rhodesů cpou naschvál do samplů, aby to znělo lépe ;-) Nicméně ten zvuk co z toho leze je takový jakoby "papírový", jako když rezonuje papír... Tak nevím.
Nemá tady z Vás nikdo ty Mackie MR8??

Gustav
Příspěvky: 77
Registrován: 03 kvě 2009 22:08

Re: Náhrada za TAPCO S5?

Příspěvek od Gustav » 17 pro 2012 17:55

Spíš vzdáleností nebo polohou snímaní microfonem ! G.

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Re: Náhrada za TAPCO S5?

Příspěvek od TOM-Thak » 18 pro 2012 07:45

A nemuze to delat zvukovka? Nejaky ruseni.. nebo taky to muze byt ze
site.. mas pc, zvukovku a monitory na stejnym el. okruhu?
Co takhle otestovat jiny signalovy kabely k monitorum?
popr. je zapojit v jiny mistnisti nebo dome?
Tyhle veci bych nejprve vyloucil.. a jako zdroj bych pouzil
hudbu z wavu, kde ses si jistej, ze chyba neni napr. nejaky profi
cd.

PeTe
Příspěvky: 4
Registrován: 17 lis 2008 20:22

Re: Náhrada za TAPCO S5?

Příspěvek od PeTe » 18 pro 2012 09:32

Díky za odpověď, nicméně to co popisuješ jsem zkoušel jako první ;-) Zkoušel jsem jiný zásuvkový okruh (nejdříve monitory samostatně, pak i vše ostatní), zkoušel jsem jiné kabely a to jak XLR, tak jack nebo do cinchu. A zvukové zdroje jsem použil 3 (notebook ze zvukovky, zvukový modul Kurzweil a ještě MP3 přehrávač s tou testovací nahrávkou) a výsledek pořád stejný.
Je fakt, že jsem ty monitory měl předtím v jiném prostoru, který nebyl akusticky moc řešený. Teď je mám v takovém malém "home-studiu", takže ten zvuk tam mohl být klidně i předtím, jen byl maskovaný něčím jiným. Možná chci po monitorech za takové peníze už trochu moc ;-) Třeba to je nějaká výrobní vada nebo vlastnost těch monitorů, protože kdyby tam byla závada, připadalo by mi divné, že to udělalo na obou zároveň.

Odpovědět