Studiový subwoofer - ano / ne - jaký ke KRK VXT

Vše co má reproduktor a vydává zvuk, vč. příslušenství
Odpovědět
TOM-Thak

Studiový subwoofer - ano / ne - jaký ke KRK VXT

Příspěvek od TOM-Thak »

Ahoj,
rád bych vyzkoušel nějaký studiový sub. Ladil jsem a stále si hraju s akustikou v mojí místnůstce a rád bych zkusil i to, jak by hrál pár monitorů se subem,
jestli to bude k něčemu. Mám tam teď 8" APSka a 6" VXT, tak mě napadlo zkusit k VXT6 nějaký sub a porovnávat to s 8".
Otázkou je, jestli do malé místnosti pořizovat 10" sub nebo 12" sub. Bojím se toho, aby efekt subu nebyl jen to, že to bude víc huhlat a nic z toho nepřečtu.
Zaujalo mě, že Ecson psal o tom, že k Exposé zkoušel KRK 12s SUB. Myslel jsem si, že k monitorum za 120tis. za pár nebude subwoofer za 20k zrovna moc prospěšný. Ale u subů jsou třeba úplně jiné parametry.. sliboval jsem si od toho pevnější tělo basů, ale bojím se té čitelnosti, aby to jen "nehuhlalo", ale hrálo. Zkoušeli jste někdo třeba KRK sub 10 vs. Sub 12? Pytkin tu psal zmínku o Dynaudio BM9s.

Zkrátka jde mi o:
1) Má to cenu do malé místnosti?
2) Pokud ano, jak velký?
3) Más mysl řešit, aby byl sub od stejného výrobce jako monitory? Jestli to s tím vůbec výrobce v sestavě někdy zkoušel či měřil.. nebo je to fuk.

Dík z postřehy!

hubert

Re: Studiový subwoofer - ano / ne - jaký ke KRK VXT

Příspěvek od hubert »

SUB 10 s VXT6 hralo velmi dobre. Zalezi samozrejme od toho aky bas ocakavas resp aky prejav ti vyhovuje. Stretol som sa aj s tym ze mali v studio sub tak vyhuleny, ze ja by som na tom nedokazal robit. Ja som mal SUB 10 nastaveny tak aby len podkresloval resp doplnal spodnu basovu konturu a to aj v pripade VXT 6 aj VXT 4. V oboch pripadoch to hralo velmi prijemne a neposobilo to nijako rusivo. Zrejme ten SUB bude slusne navrhnuty. Mal som moznost porovnavat s lacnymi submi od ESI a Tapco a ich prejav mi vyslovene vadil. BM9 som svojho casu pocul hrat v kombinacii s BM5 Compact a BM5 a hralo to tiez pekne. To som ale pocul v Mediatechu v super upravenej miestnosti a hlavne z pomerne velkej dialky z akej sa skor pocuvaju hifi bedne. Ako to hra zblizka neviem.

Hammond

Příspěvek od Hammond »

Podla mojho nazoru zalezi hlavne na tom, ake mas monitory. Ja mam 10" sub Dynaudio SUB20A k monitorom Dybaudio BM5A MKII a v podstate je ten sub stale vypnuty, dokonca uvazujem, ze ho predam. Tie monitory mi absolutne postacuju na nahravanie aj mixaz. Asi zalezi aj na hudobnom style. Ja robim takmer vylucne akusticku hudbu.

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

To je zajimave - no ja mam malou mistnost a to 4,5 x 3 x 2,5 metru. Ja od toho cekam to, ze si budu moci zkontrolovat, jestli nemam nejaky humus na low endu a pocitove, ze to doplni ten spodek a bude to celkove vic tahnout. Co mam 8" monitory na ultimate stojanech na hrotech a v akusticky upravene mistnosti, tak ten bas je jeste vic citelny, ale nema to takovou hloubku - silu jako treba ma u kamarada se SUBem. Ja si rikam, zda Sub 10 nebo 12 a jestli se lisi jen velikosti nebo i tim, jaky to ma prednes tzn. jestli ten lacinejsi nema horsi konstrukci a prednes. Ale zaroven se bojim, aby velky sub nezpusobil to, ze v male mistnosti to bude naprosto nepouzitelne. Takze ano - podobne jako ty asi hodne pocitove.

Dalsi vec - chci si nasimulovat, jak muze dnesni EDM hrat v klubu, kdyz delam pro nekoho ghost producing. Ja delam hodne rozdilne veci, ale vesmes elektronika. Footswitch bude ale jasna volba, aby bylo mozne to vypinat.

Hammond

Příspěvek od Hammond »

Neda sa to jednoducho kategorizovat, ze ci je lepsi 10", alebo 12" sub. Zalezi od konkretneho typu. Z fyzikalnej podstaty by ale malo platit, ze pre danu frekvenciu a dany akusticky tlak cim vacsia efektivna plocha membrany, tym mensi je potrebny "vykmit" (vychilka) membrany, respektive rychlost pohybu membrany pri prechode "nulovou polohou". V praxi to znamena, ze vacsi reprak lahsie zahra hlbsie frekvencie.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

za me: ja bych si ho do maly mistnosti nekoupil, kdybych mel hlavni bednu s 8 a vic palcovym wooferem/stredobasem, kterej nejak obstojne reprodukuje i pod 50Hz. osobne, treba je to jen moje chimera, bych se bal sfazovani a hlasitostniho sladeni - jinymi slovy, abych vyslednej obraz, oproti bezsubovy konfiguraci, vlastne nezhorsil... ale ono to odpovida me osobnosti (pan opatrny).

do vetsi mistnosti bych do toho ale sel - nevim proc, tady mi ten pocit strachu nejak odpada... osobne bych preferoval spis vetsi membranu, presne podle fyziky, kterou popisuje hammond (i kdyz to nemusi bejt rozhodujici ani v otazce frekvencniho rozsahu, ani presnosti reprodukce).

jinak v otazce subwooferu jsem 0% praktik, takze me brat s rezervou ;-)

dendy

Příspěvek od dendy »

vidim to presne rovnako ako biscuit ..

plus myslim si ze riesit uplne spodne spektrum ma vyznam este tak pri masteringu, pri produkcii a mixazi to podla mna az taky vyznam nema .. vsetky stopy mimo kick/basy clovek aj tak reze hipassom daleko nad limitom 8" bedni, a ak je subbas nahodou prehuleny na kicku a base, tak to sa lahko doladi pri masteri :)

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

Ja k tomu popravde trochu pricichl u znameho taky v mensim studiu a mel jsem nejak potrebu to vyzkouset, jak se to bude chovat u me. Jinak sub 10
a sub12 jmenovite od kRk - nesedi mi tam cena.. jen o 2" vetsi sub stoji 2x tolik co 10". To je nepomer.. proto me zajimalo i to, zda ten maly sub nehraje treba o dve tridy niz a nedpada tak do lategorie spis lepsi pc bednicky ala tapco, Esi apod.

Dalsi vyhodu vidim v tom, ze se subakem se da hybat a monitory muzou zustat na miste, vhodne umisteni by tedy mohlo vest i k lepsim basam nez kdyz s monitory a poslechovou pozici uz hnout moc nelze. Ale je to dobry to zkusit.. nejlepsi varianta by pak byla pujcit ho nekde a dat to do mistnosti a zkusit, co to bude delat.

hubert

Příspěvek od hubert »

SUB 10 je fajn sub, ta cena je dnes o dost nizsia nez ked vysiel.....je dost mozne ze prave 12 palec ho v ponuke casom definitivne nahradi...

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

OK, tak uvidím. Popřemýšlím o něm na zkoušku.

Tranzistor

Příspěvek od Tranzistor »

Ja mam Genelc 1030A (6,5") a k tomu Genelec 7060B (10"). Coz odpovida tak tomu tvemu. Mam malou mistnost, coz neni pro tem sub opravdu dobre (cca 4,24m dlouha 3,5m siroka). V zadu i kdyz mam basove pasti se basy scitaji a duni to tam jak svina. V miste kde micham sem si to sladil aby to ty nearfieldy doplnovalo. Ten sub je hodne zatazenej i kdyz je malej, ale i kdyz je malej tak hraje od 20Hz. Poridil sem ho kvuli jedne veci. Michal jsem CD a i kdyz jsem zpev rezal na 100Hz, tak se pak pri nizsich frekvencich pod 40Hz objevili nezadouci rusive bouchance, ktere jsem bez sub neodhalil. Sel jsem do nej abych mel kontrolu nad nizsima frekvencema abych vedel, ze tam neni nejaka spina ktera tam nema byt...

Odpovědět