Toroidní transformátory - v cem jsou lepsi ???

Vše co má reproduktor a vydává zvuk, vč. příslušenství
Odpovědět
ball
Příspěvky: 74
Registrován: 04 pro 2012 13:39

Toroidní transformátory - v cem jsou lepsi ???

Příspěvek od ball »

Ahojte , často při recenzích různých beden je psano že mají Toroidní transformátor vetsinou u těch dražších .. u levnych bežně nejsou . Může mě někdo objasnit proč jsou lepsi ??? Díky moc ( Ps :vždyt i Uli 2031A co mam doma maji vzadu videt toroidni trafo...) díkyyy

biscuit
Příspěvky: 10620
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Toroidní transformátory - v cem jsou lepsi ???

Příspěvek od biscuit »

nikde neni napsano, ze toroidni transformator musi bejt lepsi nez beznej "rovnej". vyhodou toroidniho jadra, jestli si dobre pamatuju ze skoly, je vetsi efektivita (mensi ztraty) a mensi unik elektromagnetickyho vlneni - tedy i elektromagnetickyho ruseni. proto jsou v obcvodech zesilovacu oblibenejsi a pouzivanejsi u vyssich trid zesilovacu. ale jak rikam, neni zadny pravidlo, ze toroid je necim "nadrazenej" a a priori lepsi.

ball
Příspěvky: 74
Registrován: 04 pro 2012 13:39

Re: Toroidní transformátory - v cem jsou lepsi ???

Příspěvek od ball »

aha dikecc za objasnění

Uživatelský avatar
Hammond
Příspěvky: 1128
Registrován: 05 říj 2010 18:44

Re: Toroidní transformátory - v cem jsou lepsi ???

Příspěvek od Hammond »

Tak ako tu uz bolo spomenute, zasadnou vyhodou toroidu je, ze magneticke pole je uzavrete v kruhovom jadre z coho vyplyvaju dve veci:
1. Trafak nevyzaruje elektromagneticke pole do okolia a teda moze sa nachadzat v blizkosti ostatnych elektrickych obvodov a aj bez dodatocneho magnetickeho tienenia nehrozi, ze by indukoal brum v okolitych obvodoch.
2. Kedze cele pole budene primarnym vinutim je uzavrete v prstencovom jadre (nema rozptyl), maju toroidy vacsinou o cosi vyssiu ucinnost, a teda trafo s rovnakym vykonom moze byt pri toroidnom prevedeni o cosi mensie, nez klasicke (vsetko je ovsem limitovane magneticky sytenim jadra, hystereznymi stratami v jadre atd.)

Pre mna uplne najzasadnejsia vyhoda toroidu je ale v tom, ze ho za par minut previnies na pozadovane parametre. Ja si uz ani nepamatam, kedy som naposledy hladal toroid podla pozadovanych vystupnych napati. Vacsinou kupim pozadovany vykon a k sekundaru bud priviniem, odviniem, alebo ho uplne vymenim. Toto bolo u klasickych traf nemyslitelne.

Odpovědět