Úroveň vstupního signálu do studiového monitoru - nastavení

Vše co má reproduktor a vydává zvuk, vč. příslušenství
StanislavAbraham

Úroveň vstupního signálu do studiového monitoru - nastavení

Příspěvek od StanislavAbraham »

Srdečně zdravím! Nejsem si jistý ohledně jedné věci a odpověď na fóru jsem nenašel...

Mám zvukovku Sound Devices USBPre2, na výstupu propojenou symetricky na XLR s aktivními monitory Quested S7R.

USBPre2 má 2 možnosti výstupní úrovně, přepínatelné HW switchem, MIC nebo LINE. Fyzické výstupy jsou XLR.
1) Když mám na zvukovce nastavenou LINE úroveň, tak i při nejnižší úrovni nastavení INPUT LEVEL na S7R se při jen nepatrném pootočení OUTPUT VOLUME na zvukovce dostanu hned na poměrně hlasitou úroveň (nemám možnost se dostat na tak tichý poslech jak by mi vyhovovalo). V tomto případě mám taky pocit, že i když signál není zkreslený, monitory hrají méně čistě (může být i odezvou akustiky při vyšší hlasitosti přehrávání)

2) Když mám na zvukovce nastavenu MIC úroveň, musím zase, abych se, při úplném otevření OUTPUT VOLUME knobu na maximum, dostal na úroveň pro hlasitější poslech, mít na monitoru INPUT LEVEL na předposledním, tedy o krok před nejvyšším stupněm nastavení, při kterém začíná být patrný i jemný šum monitoru, pokud do něho nejde signál.

JE LEPŠÍ MÍT NA MONITORU STAŽENÝ INPUT LEVEL NA MINIMUM A KRMIT HO SILNÝM SIGNÁLEM, NEBO MÁ BÝT INPUT LEVEL NAPLNO A KRMIT HO SIGNÁLEM NIŽŠÍ ŮROVNĚ?
JAK TO VLASTNĚ PLATÍ OBECNĚ?
JAK VLATNĚ FUNGUJE INPUT LEVEL U STUDIOVÉHO MONITORU? MÁ JEHO NASTAVENÍ VLIV NA VÝKON ZESILOVAČE, NEBO OPRAVDU JEN TRIMUJE VSTUPNÍ ÚROVEŇ?

Díky moc za případné rady, poznámky...
Standa Abrahám.

Pytkin
Moderátor

Re: Úroveň vstupního signálu do studiového monitoru - nastavení

Příspěvek od Pytkin »

no ja by som to spravil tak , ze by som si kupil volume controler nejaky .. INPUT LEVEVL na monitorch dal na nulu .. OUTPUT na zvukovke nastavil na linkovu uroven ..

input level vzdy trimuje vstupny signal .. nikdy sa nenastavuje vykon zosilovaca ..

biscuit

Re: Úroveň vstupního signálu do studiového monitoru - nastav

Příspěvek od biscuit »

samozrejme, ze vykonovej stupen je u zesilovacu nastavenej na pevno a predzesilovacem, nebo pasivnim attenuatorem se ovlivnuje pouze uroven vstupniho signalu. vykon jako takovej je ale promena velicina a zavisi primo umerne na urovni toho vstupniho signalu - to je nutno si uvedomit ;-)

popravde, moc jsem ale nepochopil tu souvislost s prepinacem mic/line, kterej slouzi k navoleni pripojeneho typu zarizeni do vstupu zvukovky a s vystupem absolutne nesouvisi.

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Souvisí - musíš si přečíst manuál (mě to na první pohled taky přišlo jako nesmysl). USBPre2 umožňuje nastavit "LINE" výstupní úroveň a "MIC" výstupní úroveň - o 40 dB nižší. Sice nevím, proč tam používaj takhle ty pojmy (IMHO je to všechno LINE, akorát s jinou úrovní výstupního signálu, ale impedance se nemění), ale berme to jako přístup výrobce ;-)

P.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

biscuit : naopak .. to je nastavenie vystupu .. Sound Devices robi rozne zariadenia a mixi pre nahravanie v terene .. a vtedy sa moze hodit nastavit vystup na MIC uroven , kde to mozes poslat trebars do kamery alebo hoci kam , kde je nutno MIC uroven ..

pavlii : naopak .. impedancia na vystupe sa meni :

Output Impedance

Headphone (Actual): 22 ohms
Balanced XLR (Line level): 500 ohms
Balanced XLR (Mic level): 5 ohms
Aux: 2k ohms

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Ahh - nedočetl jsem ten manuál celý, pardon ;-) to už je druhé faux pas ve dvou dnech, já se picnu :-D

P.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

jj, ja spis mluvil obecne. konkretni produkt znam jen z obrazku. nevim proc nepouzili napr. hi/lo. pouziti zkratky mic ve vztahu k vystupu je minimalne zvlastni.

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Nevím - napadá mě třeba, že "hi" se obecně spíš váže k nástrojovému vstupu, kde je impedance o několik řádů jinde, než je výše uvedeno. To by pak bylo matoucí asi ještě víc (nebo spíš by to prostě "nesedělo" se zažitým termínem).

P.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

treba rme pouziva Hi Gain pro vystup a pak dalsi urovne +4dBu a -10 dBV a matouci mi to teda vubec neprijde ;-)

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

;-) byl to jen nápad - prostě to pojmenovali jinak (třeba se chtěli od R.M.E. odlišit :-D ).

P.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

biscuit píše:jj, ja spis mluvil obecne. konkretni produkt znam jen z obrazku. nevim proc nepouzili napr. hi/lo. pouziti zkratky mic ve vztahu k vystupu je minimalne zvlastni.
mne to pride prave v pohode .. je to MIC uroven a LINE uroven .. proste na aku uroven chces dostat vystup , tak na tu to prepnes ..

biscuit

Příspěvek od biscuit »

z tohohle uhlu pohledu jo, ale vzhledem k tomu, ze mikrofon je striktne vstupni zarizeni, je to proste divny.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

ale tak si napriklad aj na sennheiser portoch nastavujes v menu vystupnu uroven : LINE / MIC .. v tejto brandzi je to zrejme zauzivane ..

StanislavAbraham

Příspěvek od StanislavAbraham »

Díky za reakce!
Rozumím že řešení by bylo mít INPUT LEVEL na monitoru na nule, ze zvukovky posílat silnější signál a trimovat si ho nějakým dalším VOLUME Control zařízením v řetězci........ale proč teda není lepší, než mít v signálové cestě další článek, mít otevřený INPUT LEVEL na monitoru na maximum?
Ještě mě mate jedna věc u nastevení INPUT LEVEL na monitoru, kde je stupnice od -12 do +6, přičemž chování přepínače je v opačném směru než popisky
stupnice. Teda když nastavím na +6, tak je vstupní signál maximálně utlumen a když na -12 tak maximálně "zesílen".
Zesílen dávám vzhledem k zodpovězené otázce na řízení výkonu zesilovače do uvozovek :) , ale stejně nechápu v jakém smyslu by teda měla ta nula být "neutrálním" středem.
Je to teda tak, že v kladných číslech nad nulu dochází na potenciometru k předzesílení?

Obrázek

biscuit

Příspěvek od biscuit »

jestli tomu dobre rozumim, tak stupnice ti rika, kolik dBu potrebujes pro ziskani 96dB akustickyho tlaku - takze ta "opacna logika" je spravna.

o tom, jestli se tam jedna o zesileni, ti doporucuju uz znovu ani nepremyslet :mrgreen:

Odpovědět