Úroveň vstupního signálu do studiového monitoru - nastavení

Vše co má reproduktor a vydává zvuk, vč. příslušenství
StanislavAbraham
Příspěvky: 17
Registrován: 15 čer 2009 14:01

Úroveň vstupního signálu do studiového monitoru - nastavení

Příspěvek od StanislavAbraham » 13 led 2015 23:50

Srdečně zdravím! Nejsem si jistý ohledně jedné věci a odpověď na fóru jsem nenašel...

Mám zvukovku Sound Devices USBPre2, na výstupu propojenou symetricky na XLR s aktivními monitory Quested S7R.

USBPre2 má 2 možnosti výstupní úrovně, přepínatelné HW switchem, MIC nebo LINE. Fyzické výstupy jsou XLR.
1) Když mám na zvukovce nastavenou LINE úroveň, tak i při nejnižší úrovni nastavení INPUT LEVEL na S7R se při jen nepatrném pootočení OUTPUT VOLUME na zvukovce dostanu hned na poměrně hlasitou úroveň (nemám možnost se dostat na tak tichý poslech jak by mi vyhovovalo). V tomto případě mám taky pocit, že i když signál není zkreslený, monitory hrají méně čistě (může být i odezvou akustiky při vyšší hlasitosti přehrávání)

2) Když mám na zvukovce nastavenu MIC úroveň, musím zase, abych se, při úplném otevření OUTPUT VOLUME knobu na maximum, dostal na úroveň pro hlasitější poslech, mít na monitoru INPUT LEVEL na předposledním, tedy o krok před nejvyšším stupněm nastavení, při kterém začíná být patrný i jemný šum monitoru, pokud do něho nejde signál.

JE LEPŠÍ MÍT NA MONITORU STAŽENÝ INPUT LEVEL NA MINIMUM A KRMIT HO SILNÝM SIGNÁLEM, NEBO MÁ BÝT INPUT LEVEL NAPLNO A KRMIT HO SIGNÁLEM NIŽŠÍ ŮROVNĚ?
JAK TO VLASTNĚ PLATÍ OBECNĚ?
JAK VLATNĚ FUNGUJE INPUT LEVEL U STUDIOVÉHO MONITORU? MÁ JEHO NASTAVENÍ VLIV NA VÝKON ZESILOVAČE, NEBO OPRAVDU JEN TRIMUJE VSTUPNÍ ÚROVEŇ?

Díky moc za případné rady, poznámky...
Standa Abrahám.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21301
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Úroveň vstupního signálu do studiového monitoru - nastavení

Příspěvek od Pytkin » 14 led 2015 00:07

no ja by som to spravil tak , ze by som si kupil volume controler nejaky .. INPUT LEVEVL na monitorch dal na nulu .. OUTPUT na zvukovke nastavil na linkovu uroven ..

input level vzdy trimuje vstupny signal .. nikdy sa nenastavuje vykon zosilovaca ..

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Úroveň vstupního signálu do studiového monitoru - nastav

Příspěvek od biscuit » 14 led 2015 08:55

samozrejme, ze vykonovej stupen je u zesilovacu nastavenej na pevno a predzesilovacem, nebo pasivnim attenuatorem se ovlivnuje pouze uroven vstupniho signalu. vykon jako takovej je ale promena velicina a zavisi primo umerne na urovni toho vstupniho signalu - to je nutno si uvedomit ;-)

popravde, moc jsem ale nepochopil tu souvislost s prepinacem mic/line, kterej slouzi k navoleni pripojeneho typu zarizeni do vstupu zvukovky a s vystupem absolutne nesouvisi.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Úroveň vstupního signálu do studiového monitoru - nastav

Příspěvek od pavlii » 14 led 2015 09:56

Souvisí - musíš si přečíst manuál (mě to na první pohled taky přišlo jako nesmysl). USBPre2 umožňuje nastavit "LINE" výstupní úroveň a "MIC" výstupní úroveň - o 40 dB nižší. Sice nevím, proč tam používaj takhle ty pojmy (IMHO je to všechno LINE, akorát s jinou úrovní výstupního signálu, ale impedance se nemění), ale berme to jako přístup výrobce ;-)

P.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21301
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Úroveň vstupního signálu do studiového monitoru - nastav

Příspěvek od Pytkin » 14 led 2015 10:01

biscuit : naopak .. to je nastavenie vystupu .. Sound Devices robi rozne zariadenia a mixi pre nahravanie v terene .. a vtedy sa moze hodit nastavit vystup na MIC uroven , kde to mozes poslat trebars do kamery alebo hoci kam , kde je nutno MIC uroven ..

pavlii : naopak .. impedancia na vystupe sa meni :

Output Impedance

Headphone (Actual): 22 ohms
Balanced XLR (Line level): 500 ohms
Balanced XLR (Mic level): 5 ohms
Aux: 2k ohms

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Úroveň vstupního signálu do studiového monitoru - nastav

Příspěvek od pavlii » 14 led 2015 10:03

Ahh - nedočetl jsem ten manuál celý, pardon ;-) to už je druhé faux pas ve dvou dnech, já se picnu :-D

P.

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Úroveň vstupního signálu do studiového monitoru - nastav

Příspěvek od biscuit » 14 led 2015 10:24

jj, ja spis mluvil obecne. konkretni produkt znam jen z obrazku. nevim proc nepouzili napr. hi/lo. pouziti zkratky mic ve vztahu k vystupu je minimalne zvlastni.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Úroveň vstupního signálu do studiového monitoru - nastav

Příspěvek od pavlii » 14 led 2015 10:34

Nevím - napadá mě třeba, že "hi" se obecně spíš váže k nástrojovému vstupu, kde je impedance o několik řádů jinde, než je výše uvedeno. To by pak bylo matoucí asi ještě víc (nebo spíš by to prostě "nesedělo" se zažitým termínem).

P.

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Úroveň vstupního signálu do studiového monitoru - nastav

Příspěvek od biscuit » 14 led 2015 10:54

treba rme pouziva Hi Gain pro vystup a pak dalsi urovne +4dBu a -10 dBV a matouci mi to teda vubec neprijde ;-)

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: Úroveň vstupního signálu do studiového monitoru - nastav

Příspěvek od pavlii » 14 led 2015 11:04

;-) byl to jen nápad - prostě to pojmenovali jinak (třeba se chtěli od R.M.E. odlišit :-D ).

P.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21301
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Úroveň vstupního signálu do studiového monitoru - nastav

Příspěvek od Pytkin » 14 led 2015 11:17

biscuit píše:jj, ja spis mluvil obecne. konkretni produkt znam jen z obrazku. nevim proc nepouzili napr. hi/lo. pouziti zkratky mic ve vztahu k vystupu je minimalne zvlastni.
mne to pride prave v pohode .. je to MIC uroven a LINE uroven .. proste na aku uroven chces dostat vystup , tak na tu to prepnes ..

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Úroveň vstupního signálu do studiového monitoru - nastav

Příspěvek od biscuit » 14 led 2015 11:23

z tohohle uhlu pohledu jo, ale vzhledem k tomu, ze mikrofon je striktne vstupni zarizeni, je to proste divny.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21301
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Úroveň vstupního signálu do studiového monitoru - nastav

Příspěvek od Pytkin » 14 led 2015 11:44

ale tak si napriklad aj na sennheiser portoch nastavujes v menu vystupnu uroven : LINE / MIC .. v tejto brandzi je to zrejme zauzivane ..

StanislavAbraham
Příspěvky: 17
Registrován: 15 čer 2009 14:01

Re: Úroveň vstupního signálu do studiového monitoru - nastav

Příspěvek od StanislavAbraham » 14 led 2015 14:02

Díky za reakce!
Rozumím že řešení by bylo mít INPUT LEVEL na monitoru na nule, ze zvukovky posílat silnější signál a trimovat si ho nějakým dalším VOLUME Control zařízením v řetězci........ale proč teda není lepší, než mít v signálové cestě další článek, mít otevřený INPUT LEVEL na monitoru na maximum?
Ještě mě mate jedna věc u nastevení INPUT LEVEL na monitoru, kde je stupnice od -12 do +6, přičemž chování přepínače je v opačném směru než popisky
stupnice. Teda když nastavím na +6, tak je vstupní signál maximálně utlumen a když na -12 tak maximálně "zesílen".
Zesílen dávám vzhledem k zodpovězené otázce na řízení výkonu zesilovače do uvozovek :) , ale stejně nechápu v jakém smyslu by teda měla ta nula být "neutrálním" středem.
Je to teda tak, že v kladných číslech nad nulu dochází na potenciometru k předzesílení?

Obrázek

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Úroveň vstupního signálu do studiového monitoru - nastav

Příspěvek od biscuit » 14 led 2015 14:33

jestli tomu dobre rozumim, tak stupnice ti rika, kolik dBu potrebujes pro ziskani 96dB akustickyho tlaku - takze ta "opacna logika" je spravna.

o tom, jestli se tam jedna o zesileni, ti doporucuju uz znovu ani nepremyslet :mrgreen:

Odpovědět