Tak jsem si u Thomanna zahral na ten Kawai CL 25 a pro me to bylo velke zklamani. Zvuk znel ponekud elektronicky, ale to nebylo to nejhorsi, protoze zvuky na Privii take nejsou nic extra. Nejhorsi na Kawai ale byla mechanika. Byla to sice kladivka, ale hrozne, hrozne lehoucka. Skoro mi to pripominalo nejaky syntak. Na tomhle by se muj kluk rozhodne nemohl ucit, protoze by z toho neziskal zadnou silu uhozu. Zahral jsem si tam i na nejake akusticke piano od Kawai a tam ta klavesnice byla take hodne lehka. Asi to je jejich styl.
Takze jsem koupil tu Privii, kde je mechanika o poznani lepsi. Kdyz jsem doma porovnaval Privii s Oberheimem, tak me jako klavesakovi (a ne pianistovi) se hraje na Oberheim lepe - klapky rychleji odskakuji zpet a neni treba takove sily uderu.
Casio je pomalejsi a je treba mit poradny uhoz. Jsou samozrejme i mnohem tezsi mechaniky, ale na uceni pro meho syna je ta Privia urcite vhodna.
Nechci ale vzbudit dojem, jaka je Privia spicka. Kdybych si kupoval digitalni piano pro sebe, tak bych si ji urcite nekoupil, protoze je to porad entry level piano. Na klavesnici je znat, ze do klasickeho piana to ma hodne daleko a zvuky jsou neprijemne chemicke. Ale na rozmlaceni pro kluka nebo pro nekoho jineho jako prvni digi piano - proc ne. Ta cena (14 000Kc) je bezkonkurencni.
Prijemne take bylo, ze v baleni byla 100 strankova publikace s notovymi partiturami od znamych autoru - Chopin, Schubert, Mozart, ad.