Jaký synth pro tento styl ??

Diskuse ohledně nákupů audiotechniky (mám si koupit X nebo Y)
Odpovědět
alsiik

Jaký synth pro tento styl ??

Příspěvek od alsiik »

Ahoj, jsem tu nový a rád bych zabrousil do toho světa který se tady řeší :wink:

K věci: - Jsem pianista, hraju klasiku ale hlavně jazz. Jazz hlavně v akustickém triu (basa, bicí, klavír).

- Znám aspoň základy syntézy zvuku, historie, druhy, pojmy. Hrál jsem si párkrát s Yamahou CS 5 a jinýma oldschool analogama.

- Hraju na stage piano Roland RD-700 SX kvůli skvělé klávesnici a bezva samplům piana a vintage EPs, příležitostně Hammondy (na hammer klávesnici ale vopruz:)

- Rád bych obohatil zvuk a objevil nové cesty a možnosti, přeci jen to klasické trio a jeho zvuk je trochu svazující. Pro lepší orientaci - rád bych zkusil kombinaci live hraní na akustické nástroje spolu s elektronikou, ale tak aby to bylo organické a nenásilné (jako třeba u Cinematic Orchestra nebo Tunng) --> tzn. plochy, nové zvuky ...

- První otázka: Jestli se chci vydat tímhle směrem, je vůbec dobrý uvažovat o synťáku jako o dalším nástroji k RD-700 nebo máte lepší návrhy ? :))

- Druhá otázka: Mapoval jsem terén synťáků a vzhledem k finanční situaci jasně pokukuju po low-price level. microKorg x Korg R3 x Korg X50 x Roland SH-201 x Juno G x Alesis Micron x Alesis Ion x Waldorf Blofeld ... na tyhle kousky jsem narazil. Juno a Ion jsou už možná za mým finančním stropem, jsou tam jen pro případ .. :))

Díky za odpovědi :)) Jo a protože jsem v lecčems docela tradicionalista, nechtěl bych se spoléhat na čistě SW řešení, pokud byste ho někdo navrhl. Jasně že by to bylo asi nejjednodušší a nejelegantnější, ale chci mít zároveň i (možná iracionální:) pocit že fyzicky vlastním ten nástroj :))))

a.tom.x

Příspěvek od a.tom.x »

Kup si Nordleada (nordrack 2) je za pár korun ;)
Art of Sound - Professional Soundware Solution
http://www.aos-pro.com

Fractal

Příspěvek od Fractal »

pokud hrajes jak rikas jazz, je pro tebe nejdulezitejsi klavesnice, mozna jeste vice nez zvuk

clavia nord stage ma super simulace ruznych varhan a i syntezator ne nepodobny nordleadu, ale ta cena, zase musim souhlasit ze ta cena odpovida kvalite a moznostem, tedka je nejaka novinka clavia combo c1, taky zajimave; mozna bych doporucil koupit si rack clavie electro a k tomu dokoupit nejaky super midi kontroler s hammer mechanikou

hodne jazzmanu pouziva korg triton treba, rack se da neska sehnat hodne levne, spise bych se zameril na tohle, daji se do neho dokoupit karty neboco, ktere maji v sobe jazzove, acidjazzove, a hezke elecktronicke barvy

ted sem si vsiml tveho financniho stropu... opravdu nevim, pokud jste progresivni jazz fusion kapela a vyuzivate synthy, tak zrovna tady se uplatni prave stare analogy jako korg ms20, moog, waldorf, yamaha apod. nojo, jenze to taky neni zrovna levna zalezitost

hlavne nekupuj zadne synthy urcene na elektronickou komercni tanecni music, z toho zblbnes (tedy ne, za predpokladu, ze chcete s kapelou delat nejakou fúzi electrojazz)

ten a.tom.xuv napad taky neni k zahozeni, nekdy sice nebudes mit dostatecnou polyfonii, ale ten nord lead ma taky hezke barvy tech varhanku, klaves a simulaci pian, navic je to super VAcko

urcite je mnoho jinych moznosti, ale z v tech syntech, co jsi vyjmenoval, nemam vubec prehled, jedine ten alesis micron umi mozna to co hledas, treba i blofeld, mozna blofeld - to bude ono, budete mit moderni sound :)

biscuit

Příspěvek od biscuit »

hodne jazzmanu pouziva taky kurzweily
ted jde o to jestli to ma ze soucasnyho pohledu jeste opodstatneni, nebo je to jen zelezna kosile ;)

alsiik

Příspěvek od alsiik »

Díky za tipy a nápady :) Omrknu toho nordleada, v těch červenejch bestiích se moc nevyznám :)

Fractal:
opravdu nevim, pokud jste progresivni jazz fusion kapela a vyuzivate synthy, tak zrovna tady se uplatni prave stare analogy jako korg ms20, moog, waldorf, yamaha apod. nojo, jenze to taky neni zrovna levna zalezitost

... právě že většinou hrajeme přímočarý jazz bez "výletů mimo", proto mám tu RD-700 která je super na zvuky piána, EPs a i Hammondů. Proto vůbec neuvažuju o C1 Combo Organ od Clavie a ani mi nejde o tu dobrou klávesnici, jak jsi psal v úvodu že bych ji měl upřednostnit před zvukem. Tu mám právě na stage pianu :)

Nicmíň občas to trošku zvrhneme do divočejší paarty a třebas překlopíme bicí trochu na styl d'n'b a tam právě dělám plochy pomocí manipulace s presetama RD-700 - má 2 nezávislý FX, k tomu delay a chorus a faderama se dá ovládat cutoff, reso, attack a decay. A tady bych měl právě rád k ruce nějaký synth, který bych pak zkoušel různě zapojovat i do té "tradičnější" hry. Nejde mi o nujazz či electro, chce se mi jen různě experimentovat:)
No a ptám se na výběr nástroje proto, abych se vyhnul nákupu třebas nějaký jednostranně zaměřený mašiny, která by se mi k ničemu nehodila.

biscuit:
hodne jazzmanu pouziva taky kurzweily
To je pravda...hodně PC2x, PC1X, někdy i starší K2xxx. Myslím že to je zhusta kvůli tomu že kurzweil má výborný klaviatury a samply klávesových nástrojů vůbec ... :)

Fractal

Příspěvek od Fractal »

no vidíš, kurzweily mají tady na fóru neotřesitelnou pozici, určitě na nich něco bude... ale zase ta cena, jestli ti nevadí bazar, zkus nějaký

dano

Příspěvek od dano »

alsiik: hlavne jedna vec. urcite nechod do noveho nastroja, ale kup z druhej ruky. za tu cenu sa ti podari zohnat strasne priemerny novy nastroj, ale mas sancu ziskat strasne fajn synth z druhej ruky.

alsiik

Příspěvek od alsiik »

dano: Díky, jak pročítám celé e-zone tak to - jak říkáš - vypadá na koupi z druhé ruky :) Nicmíň otázka v podstatě zůstává: Co tedy bude "strasne fajn synth z druhe ruky" pro moje hraní ?
Koukal jsem už na jeté kurzweily K2xxx, Nord Lead jak doporučoval a.t.x. ale dál tápu ... Nesledoval jsem nikdy souvisle scénu synťáků a znám jen pár provařených jmen :)

Fractal

Příspěvek od Fractal »

alsiik: to zase nemuzes tak brát, zalezi jak ty jsi dobrý:) nástroj je jenom nástroj, vzdyt to znáš, nikdo nemuze vedet co pro tebe bude nejlepsi, dulezite je jak ty se s tim zjijes

pokud mas super klaviaturu na tom stage piano mas vyhrano..., ted uz jenom nejaky modul, nebo rack

ten nord je super intuitivni, zadna slozitost, vsecko hned kontrolovatelne, navic ty syntezatorove varhanky a electrohammondky apod. na nem jsou super (ale zerou dost polyfonii)

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

ja bych jeste zvazil, jestli kupovat modul nebo rack a muset ho ridit z rolanda. Podle me mit dalsi samostatnej nastroj s kalviaturou je pro zivy hrani celkem vyhoda. Budes pak moct rolanda kombinovat se syntakem libovolne.

EDIT: jeste si myslim, ze by sis mel zajit treba do k-audia nebo jiny prodejny kde maj syntaky a vyzkouset si tam par nastroju, abys vedel, jaky jsou moznosti.

adam_kurutz

Příspěvek od adam_kurutz »

no z vlastnych skusenosti mozem povedat ze jazz/ale skor jazzrock/ sa najlepsie hra s modulmi.aspon pre mna urcite - chick corea,herbie hancock,joe zawinul ale aj trebars steve wonder pouzivaju moduly..ale samozrejme -vies ako to je - proste moduly,krabicky + synthy
...tie krabicky som videl hlavne na kridlach,stevie pouzival krabicku aj na wurlitzeri

Fractal

Příspěvek od Fractal »

sak nord rack je jakoby modul:)

jak rika amorph musi si to vyzkouset na vlastni pracky

Odpovědět