Monitory kolem 30 tis. (přitlačit se dá)

Diskuse ohledně nákupů audiotechniky (mám si koupit X nebo Y)
Odpovědět
BlackDog

Monitory kolem 30 tis. (přitlačit se dá)

Příspěvek od BlackDog »

Zdravím mládenci,
jsem tu nový a mám v zásobě nějaké dotazy, jelikož sem tak trochu odříznut od civilizace(od té hudební velmi) tak se zkusím poptam tu.

Mám doma Genelecy 1032, ale ty nejsou jako nearfieldy uplně ideální (zato jsem je koupil velmi výhodně, pro ty kteří se budou divit proč). Navíc pro porovnání bych rád ještě jedny bedny. Představa kolem těch 30 tis. Budou sloužit hlavně na tvorbu hudby, možná v někdy v budoucnu na malé nahrávací studio. Nějaké tipy?

Díky :)

Ivo
Moderátor

Re: Monitory kolem 30 tis. (přitlačit se dá)

Příspěvek od Ivo »

Já kdybych se v této kategorii rozhodoval, tak bych velmi uvažoval o Sonodyne SRP 500 nebo SRP 600 (nová generace Sonodyne monitorů velmi upgradově nahrazující předchozí, která byla více než skvělá (Sonodyne SM 100) - možná se může Filippos podělit o dojmy ... :wink: ). To jsou monitory, které hrají v dost jiné kategorii než stojí ... Nebo Quested S7R ... Prošlo mi tady v poslední době dost monitorů (Adam, KH, Dynaudio) - ale v přímém porovnání ty Sonodyne i Quested zněly vždycky tak nějak komplexněji, přirozeněji a detailněji (přiznám se že nejsem přítelem adamovských ostrých výšek). Quested jsou pověstné svými středy, Sonodyne mají skvělé basy i výšky (plus DSP processing k vyvážení akustiky místnosti). V ideálním případě bych doporučil PSI A17 (pro mě zdaleka nejlepší nearfieldy co jsem slyšel, a nejen pro mě - sám jsem si je nakonec nechal ve studiu), ale to už by se muselo cenově docela přitlačit :wink: (jen mé dojmy a zkušenosti)

BlackDog

Příspěvek od BlackDog »

podívám se na to, díky za tip! :) rád bych si je poslechl,ale k tomu nebudu mít možnost, takže budu muset dát na vaše rady :)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Záleží odkud jsi ... S poslechem není problém, decfacto všechny jsou tady ve studiu k poslechu i porovnání ...

Fillippos

Příspěvek od Fillippos »

Já jenom potvrdím, že Sonodyne SM 100 AK jsou ideální bedny pro mix a práci s hudbou obecně. Mám je chvíli, ale jsem nadšený. Konečně vím, slyším.., co se v nahrávce děje. Co se ale odpočinkového poslechu týče, takové to líbivé hifi to není - zvuk je hodně transparentní - chce si trochu zvyknout. Ikdyž třeba Pink Floyd - Momentary Laps Of Reason - znějí na Sonodyne neskutečně! :wink:

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

A to jsou starší modely (které mě samy o sobě dost nadchly - už se ale nevyrábějí), ty novější znějí ještě o dost lépe ...

BlackDog

Příspěvek od BlackDog »

no já do vlasti jezdim jen tak třikrát do roka bohužel a nejbližší termín je konec května
mě teď nezávisle přišla zpráva s nabídkou právě na ty sonodyne100ak (mimochodem: stydím se, o značce Sonodyne jsem ještě neslyšel :)) takže to zatím vypadá, že s nimi tady mají lidi dobré zkušenosti v té cenové kategorii. ten DSP processing na vyrovnani akustiky mistnosti, je to něco podobnýho jako používají JBL?
ad PSI A17: tak na to koukám, to vypadá fakt báječně,ale to bych musel teda opravdu přitlačit (nebo si koupit jen jednu :)) nebo bych se tady za něma musel stavit přímo ve fabrice
Problém je v tom, že já momentáně bydlím v docela malém bytě (jestli to vůbec bytem nazvat můžu) a spím na zemi, pač okolo jsou nástroje a technika. Nechce se mi to tu akusticky upravovat, protože doufám, že brzo zrealizuju něco, kde si budu moci snad pohrát i s akustikou. Zase se mi těch Genelecu nechce zbavovat, pač doufám, že jednou je budu moci využít
Fillippos: já nehledám hifi zvuk, hledám spíš něco na čem to budu moci smíchat a poslat někomu na mastering aniž by mi řekl, že sem trotl, že tam je moc basů nebo čehokoliv (což se možná může stát i tak, ještě jsem se neodvážil někomu něco poslat :) kvůli tomu, že sice tu mám velmi dobrý bedny,ale v prostoru, kterej stojí za hovno a ještě navíc od nich sedím necelej metr.... :))) na což ty bedny dělaný nejsou mám ten pocit

matucha

Příspěvek od matucha »

Podle toho co pises bych se na to vykaslal a raci bych monitory resil az po presunu. Tam budes mit zas jiny podminky a budes o tom i jinak premejslet. Metr od beden neni tak hrozny, jestli to misto akusticky funguje. Stejne tak nejsou spatny ani ty genelecy, vzniklo na nich tuny dobrejch mixu. Kdybych mel volit neco do kamrliku jako protivahu, tak nejaky NS10 nebo Auratone.

BlackDog

Příspěvek od BlackDog »

poslal bych sem obrazek, aby ste si udelali představu...ale to byste mě možná i ukamenovali :)
NS-10 sem chtěl taky původně...ale jak už to tak chodí, někdo mi je zase rozmlouval, že na to na co to chci já, to není vhodné..nevím sice už přesně důvod,ale bylo to něco ve smyslu, že se hodí hlavně na referenci zpěvu nebo co...
Když už jsme to nakousli, doporučení na nějaký program na srovnání beden z místa poslechu? stačí mi k tomu obyčejný měřící mikrofon a nějaký program? nebo musím koupit tu drahou ... balík od Genelec?

matucha

Příspěvek od matucha »

No popravde ja bych si asi vystacil s jednema bednama. Ale kdyz si kupujes druhy, tak by mely ty puvodni nejak doplnovat a to ty NS10 delaj. Chce to k nim teda nejakej dobrej zesilovac (treba bryston), s tim hrajou fakt az prekvapive dobre ;).

V maly mistnosti bych raci ani nic nemeril, ono jestli nemuzes nic predelat, tak si jenom zadelavas na starosti, nevyresitelny starosti. Muzes si pustil prubeh frekvenci (kazdou bednu zvlast) od 30 po 300hz a poslouchat kopce a diry, zkusit si najit misto kde to je nejrovnejsi. Zkusit hejbnout bednama jestli to nebude rovnejsi... to ti pro ted bude na optimalizaci stacit. V rozumny mistnosti pak muzes zkusit i nejaky mereni, ale v provizoriu bych se na to vykaslal.

Kdybys precejen chtel, tak http://www.roomeqwizard.com/ je celkem standardni merici soft vsech DIY akustiku. Mikrak? Jakejkoli rovnej mikrak s kulovou charakteristikou.

BlackDog

Příspěvek od BlackDog »

díky všem za tipy! snad se doberu brzy k nějakému závěru ;) mám ještě pár jinejch dotazů,ale to budu muset asi najít, nebo položit v jiných tématech.. zatím tady na tom fóru bruslím jak koza na ledě.

dotaz: dělá tu někdo z vás mastering? Ivo to má napsaný pod příspěvkem, zajímaly by mě ceny přibližné

Odpovědět