Nahravaci studio (mluvene slovo) + Apple
Re: Nahravaci studio (mluvene slovo) + Apple
taky palec hore pro Shure SM7b 

Pri vzdalnosti 50 cm od mikrofonu bude hrat zasadni roli akustika mistnosti ... pokud ji nebudes mit vyresenou, budes s tim mit dost problemy
..zcela určitěPri vzdalnosti 50 cm od mikrofonu bude hrat zasadni roli akustika mistnosti ... pokud ji nebudes mit vyresenou, budes s tim mit dost problemy
Pochopil jsem a koupil jsem akustické paravany a udělám z nich kukaň. Ještě řeším jestli překrýt i strop kukaně jehlany asi by to bylo lepší...zazz píše:Pri vzdalnosti 50 cm od mikrofonu bude hrat zasadni roli akustika mistnosti ... pokud ji nebudes mit vyresenou, budes s tim mit dost problemy
Jinak co se týká techniky, tak dám na rady Oxyygena (díky):
MOTU Audio Express
Shure SM7
Sluchatka Beyerdynamic DT770
2x KRK VXT4 - ty už mně narušují rozpočet, ale jsou malý (což upřednostňuji) a kvalitní. Poradíte jestli má na něco vliv, že je budu mít 1m za sebou?
ak ti mozem poradit vykasli sa na krk vxt4 a kup si radsej presonus eris e5 ... pri porovnani s krk vxt6 si neviedli zdaleka zle, samozrejme kedze su mensie mali menej basov ale inak hrali fakt neuveritelne.. priamo s vxt4 som ich nepocul ale som presvedceny ze ich hravo schovaju vo vrecku...vyhoda - par E5 stoji menej co 1 kus vxt4 !!!
Dík za tip. Jak se dívám na recenze, tak presonus eris e5 sedí jak kvalitou, tak cenou, velikostí i designem.
Super...
Super...
Pokud jste nováčky v oblasti audia, pořizovat si studio za účelem úspory peněz při výdělečné činnosti mi připadá "poněkud"
kontraproduktivní. Audiozáznam je sice o technice, primárně ale o know-how. Použití equipmentu ve studiu má pokaždé nějaký svůj význam. I když nebudete omezeni rozpočtem, tak ten equipment musíte umět ovládat - vědět co, a hlavně proč a jak to využít ve prospěch záznamu. I ten nejdražší equipment bez toho, že byste věděli přesně co s ním, udělá stejnou službu jako ten nejlevnější. Nezmiňuju vůbec záznam v panelákovém 2+kk. Řešení akustiky vám nadělá z 2+kk garsonku.
Naivita ani tak nečiší z plánovaného rozpočtu, jako z toho, že vám evidentně není jasné, že místo své výdělečné činnosti budete nakonec trávit čas tady na fóru a "bombardovat" ho dotazy, jak pořízenou techniku vlastně používat, proč to či ono nedělá co má, jak vlastně dosáhnout toho nebo onoho. Už tady vidím dotazy typu: "Jak to vlastně zapojit? Podařilo se mi to zapojit, tak proč to nehraje? Podařilo se mi to spustit, proč je ten signál tak slabý? Už je ten signál silnější, ale proč je v záznamu tolik šumu a brumu? Půjde to nějak v editoru odstranit?". V praxi audiozáznamu, pokud budete šikovní, se budete potýkat minimálně s dalším zhruba tisícem (beze srandy) otázek, které budete řešit rok po různých fórech a na spoustu dotazů vůbec odpovědi nezískáte, protože vám nikdo do equipmentu ani pod ruce neuvidí.
Pro mě tedy zůstává jedinou otázkou, místo řešení jaký equipment pořídit, zda za ty měsíce promarněného času nevyděláte více, než ušetříte za pronájem studia. Jedna věc je být hobby muzikant a věnovat tomu volný čas místo vysedávání po hospodách. Odlišná věc je živit se třeba tvorbou jazykových výukových materiálů a namísto toho věnovat čas základní orientaci ve zcela odlišném profesním odvětví, který byste mohli věnovat výdělečné činnosti. Pro mě vaše dilema dává asi tolik smyslu, jako rozhodovat se, zda se vedle tvorby jazykových výukových materiálů nezorientovat ještě v servisování aut, protože v servise si účtují dost peněz.
Jestli vám studio účtuje 100-200 Kč za hodinu, tak je pro začátek vhodné si uvědomit, než začnete zvažovat nákup techniky, že většina peněz jde na čas provozovatele s know-how. Na amortizaci techniky toho vážně moc nezbude
Pokud máte pocit, že vám studio účtuje hodně, zkuste poptat jiného dodavatele. Přijde mi to jako smysluplnější cesta.

Naivita ani tak nečiší z plánovaného rozpočtu, jako z toho, že vám evidentně není jasné, že místo své výdělečné činnosti budete nakonec trávit čas tady na fóru a "bombardovat" ho dotazy, jak pořízenou techniku vlastně používat, proč to či ono nedělá co má, jak vlastně dosáhnout toho nebo onoho. Už tady vidím dotazy typu: "Jak to vlastně zapojit? Podařilo se mi to zapojit, tak proč to nehraje? Podařilo se mi to spustit, proč je ten signál tak slabý? Už je ten signál silnější, ale proč je v záznamu tolik šumu a brumu? Půjde to nějak v editoru odstranit?". V praxi audiozáznamu, pokud budete šikovní, se budete potýkat minimálně s dalším zhruba tisícem (beze srandy) otázek, které budete řešit rok po různých fórech a na spoustu dotazů vůbec odpovědi nezískáte, protože vám nikdo do equipmentu ani pod ruce neuvidí.
Pro mě tedy zůstává jedinou otázkou, místo řešení jaký equipment pořídit, zda za ty měsíce promarněného času nevyděláte více, než ušetříte za pronájem studia. Jedna věc je být hobby muzikant a věnovat tomu volný čas místo vysedávání po hospodách. Odlišná věc je živit se třeba tvorbou jazykových výukových materiálů a namísto toho věnovat čas základní orientaci ve zcela odlišném profesním odvětví, který byste mohli věnovat výdělečné činnosti. Pro mě vaše dilema dává asi tolik smyslu, jako rozhodovat se, zda se vedle tvorby jazykových výukových materiálů nezorientovat ještě v servisování aut, protože v servise si účtují dost peněz.
Jestli vám studio účtuje 100-200 Kč za hodinu, tak je pro začátek vhodné si uvědomit, než začnete zvažovat nákup techniky, že většina peněz jde na čas provozovatele s know-how. Na amortizaci techniky toho vážně moc nezbude

Tohle by si všichni podobní aspiranti měli číst 3x denně

To nezměníme
což nijak nesnižuje hodnotu příspěvku od m4x 
P.

P.
Ja by som zase hobbystov nezatracoval, ze sa chcu s niecim bavit..
No ještě aby - já jsem taky jen hobbista
ale tady nejde jen o hobby...
P.

P.
no on pise ze v studiu len nahravali a zvysok si spracovavali sami ..
Takze v tom nevidim velky problem .. horsie je naucit sa robit so softwarom .. vediet na co su jednotlive pluginy .. atd .. a to si aj pred tym robili sami .. kupit si mikrofon a zvukovku , mi pride jednoduche a naucit sa to pouzivat (ked uz vie niekto vyrobit na pocitaci finalny produkt) , mi pride tiez zvladnutelne ..fiman píše:Vyrabime produkty pro vyuku cizich jazyku.
Drive jsme nahravali ve studiu a nasledne jsme sami zpracovavali v programu Audacity.
Ted planujeme poridit vlastni nahravaci zarizeni a soucasne prejit na Apple.
Pytkin, zpátky na zem
Jde o firmu živící se tvorbou jazykových výukových materiálů. Audacity používají proto, že je zdarma a v češtině, a maximálně v něm stříhali nebo převáděli do mp3 formátu už zpracovanej záznam. Nebo vážně čekáš, že dostali ze studia surovej neekvalizovanej dynamicky nezpracovanej záznam, kterej řešili doma v Audacity na integrovaných bedýnkách notebooku? Pokud budeš vědět, jak zpracovat záznam vokálu, nebudeš se ptát, co si pořídit k záznamu.
Nemám pocit, že by řešení ať už záznamu vokálu z pohledu akustiky, korekce vad řeči, jeho frekvenční, dynamické úpravy, processing nebo mastering byla pouze záležitost koupení karty, mikrofonu a pluginů

Nemám pocit, že by řešení ať už záznamu vokálu z pohledu akustiky, korekce vad řeči, jeho frekvenční, dynamické úpravy, processing nebo mastering byla pouze záležitost koupení karty, mikrofonu a pluginů

Naposledy upravil(a) m4x dne 22 črc 2013 18:59, celkem upraveno 5 x.
m4x : on pise ze to v studiu len nahravali .. a spracovavali si to sami .. mozno nam povie viac , ked sa najblizsie prihlasi ..
Koukam jak se to tady rozhorelo.
Davam za pravdu m4x. Nemuzou vsichni delat vsechno a uz vubec ne dobre. My to ale i presto chceme zkusit, jednak proto, ze toho budeme mit ted 2 roky opravdu hodne (co do mnozstvi nahravacich hodin), ale taky proto, ze to je vyzva a hlavne nas to bavi. Mozna dostaneme pres prsty, ale kdo nic nedela, nic nezkazi...
Co se tyka zkusenosti se zpracovanim na Audacity, tak k tomu nas trosku donutili okolnosti.
Nahravaci studia jsme vyzkouseli 2 z toho 1 se specializovalo na mluvene slovo.
Bohuzel vysledna kvalita neodpovidala nasim pozadavkum.
Slo o to, ze se 12 hod. mluveneho slova sestrihalo na 3 hod. s tim, ze se museli strihat 2 az 4 stopy do jedne a to po jednotlivych slovech a frazich (4 mluvci - na stridacku). To by jeste nebylo tak hrozny, to je manualni prace, ale horsi byla kvalita. Studio nam to projelo nekolika fitrama, ktery sice nahravku zbavily sumu, nadechu, pazvuku atd., ale protoze nam to nestacilo a opakovane jsme posilali seznam problemu, tak to jejich filtry a ekvalizery nakonec totalne pokrivily z hlediska klvality mluveneho slova. Nakonec to dopadlo tak, ze jsme si vzali puvodni surovou nahravku a tu jsme si upravili sami od zacatku. Rozdil byl nesrovnatelnej i pro laika.
Asi nikomu kdo nekdy zpracovaval mluvene slovo nemusim vykladat, jak se cloveku ulevi, kdyz se povede nepovedena hlaska "p" jednoho slova nahradit "peckem" z podobneho slova jinde a ono to zni prirozene a bez lupancu. Nebo kdyz se podari odstranit nadech jednoho mluvciho, pri mluveni druheho, odstraneni sumu bez vlivu na kvalitu atd., atd.
Pochopil jsem, ze hrat si s kazdym problematickym slovickem a frazi zadnej profik nebude a ani nemuze, protoze bychom ho nezaplatili. Ikdyz mozna jsme meli zkusit jeste jine studio, nevim... Nakonec jsme to zkusili sami. V lete mame okurkovou sezonu, protoze se nikomu nechce ucit a kazdej je radeji u vody. Takze jsem mel misto vody kazdodenni nekolikatydeni rande s Audacity.
Na Audacity nedam dopustit. Je jasny, intuitivni, ma vse co jsem potreboval a kdyz si clovek nastavi dobre klavesovy zkratky, tak to docela odsejpa...
Samozrejme ze vestaveny repraky notebooku by to schvalili i v puvodni profesionalni studiove verzi...
Davam za pravdu m4x. Nemuzou vsichni delat vsechno a uz vubec ne dobre. My to ale i presto chceme zkusit, jednak proto, ze toho budeme mit ted 2 roky opravdu hodne (co do mnozstvi nahravacich hodin), ale taky proto, ze to je vyzva a hlavne nas to bavi. Mozna dostaneme pres prsty, ale kdo nic nedela, nic nezkazi...
Co se tyka zkusenosti se zpracovanim na Audacity, tak k tomu nas trosku donutili okolnosti.
Nahravaci studia jsme vyzkouseli 2 z toho 1 se specializovalo na mluvene slovo.
Bohuzel vysledna kvalita neodpovidala nasim pozadavkum.
Slo o to, ze se 12 hod. mluveneho slova sestrihalo na 3 hod. s tim, ze se museli strihat 2 az 4 stopy do jedne a to po jednotlivych slovech a frazich (4 mluvci - na stridacku). To by jeste nebylo tak hrozny, to je manualni prace, ale horsi byla kvalita. Studio nam to projelo nekolika fitrama, ktery sice nahravku zbavily sumu, nadechu, pazvuku atd., ale protoze nam to nestacilo a opakovane jsme posilali seznam problemu, tak to jejich filtry a ekvalizery nakonec totalne pokrivily z hlediska klvality mluveneho slova. Nakonec to dopadlo tak, ze jsme si vzali puvodni surovou nahravku a tu jsme si upravili sami od zacatku. Rozdil byl nesrovnatelnej i pro laika.
Asi nikomu kdo nekdy zpracovaval mluvene slovo nemusim vykladat, jak se cloveku ulevi, kdyz se povede nepovedena hlaska "p" jednoho slova nahradit "peckem" z podobneho slova jinde a ono to zni prirozene a bez lupancu. Nebo kdyz se podari odstranit nadech jednoho mluvciho, pri mluveni druheho, odstraneni sumu bez vlivu na kvalitu atd., atd.
Pochopil jsem, ze hrat si s kazdym problematickym slovickem a frazi zadnej profik nebude a ani nemuze, protoze bychom ho nezaplatili. Ikdyz mozna jsme meli zkusit jeste jine studio, nevim... Nakonec jsme to zkusili sami. V lete mame okurkovou sezonu, protoze se nikomu nechce ucit a kazdej je radeji u vody. Takze jsem mel misto vody kazdodenni nekolikatydeni rande s Audacity.
Na Audacity nedam dopustit. Je jasny, intuitivni, ma vse co jsem potreboval a kdyz si clovek nastavi dobre klavesovy zkratky, tak to docela odsejpa...
Samozrejme ze vestaveny repraky notebooku by to schvalili i v puvodni profesionalni studiove verzi...