Pár mikrofonů kolem 20 000 Kč

Diskuse ohledně nákupů audiotechniky (mám si koupit X nebo Y)
Odpovědět
farbydos

Pár mikrofonů kolem 20 000 Kč

Příspěvek od farbydos »

Dobrý den,

sháním pár mikrofonú pro stereo nahrávání. Mikrofony bych pak používal pro nahrávání ve zkušebně - bicí + kytarové kombo, někdy bude potřeba nahrát kytarový aparát samostatně, někdy se budou nahrávat i vokály. Dostal jsem také požadavek na nahrávání školního divadelního představení, napadlo mě použít tyto mikrofony pro takový účel. Každý mikrofon by stál na rohu pódia a jako výsledek bych si představoval zvuk ve stereu. Zkrátka hledám dost univerzální kousek.

Nerad bych do těchto dvou mikrofonů investoval více než 25 000. Jako kandidáti se mi jeví: Audio Technica AT4040 (shodou okolností se jeden tento mikrofon prodává v sekci bazar, takže by se dalo ušetřit), AKG C214 (ten se prodává i jako Stereo Set), SE X1, nebo SE 2200a (na doporučení od kamaráda, ale mohu zainvestovat více). Zajímal by mě váš názor na tyto mikrofony, případně noví kandidáti.

Farbydos

Amorph
Moderátor

Re: Pár mikrofonů kolem 20 000 Kč

Příspěvek od Amorph »

Myslim, ze nejsou potreba nutne velkomembrany. I kdyz je fakt, ze ty se1x se jevi diky cene dost zajimave.

co tohle? http://www.audiopro.cz/produktovy-katal ... o-par.html

Ja pouzivam na stereo par Shure sm81 a ty se daji na ebayi sehnat za celkem prijemne penize http://www.ebay.com/itm/SHURE-SM81-LC-C ... 2ec0cf6fc6

A co chces nahravat za styl? Pokud cokoli hlasitejsiho/rockovejsiho, tak bych k tomu bych pak prikoupil sm57 na virbl a jeste nejaky kopakovy mikrofon (klasika akg d112 asi nezklame). S tim budes mit bici v zakladu pokryte.

Ale popravde receno neni mi uplne jasne co tedy chces vsechno nahravat? Bici a kytaru zaroven? Pokud jo, tak bych ty sm57 vzal dve (nova stoji cca3K) a jednu dal i k tomu kombu. Pak uz s tim budes moct i trosku michat.

farbydos

Příspěvek od farbydos »

Měl jsem představu o "zkušebnovém nahrávání" - prostě nahrát naástroje najednou, jenom je nechat ve stereu. Jelikož hraji na bicí, představoval jsem si, že by se dala nahrát i celá místnost jenom s bicími. Někdy se zase může stát, že se bude nahrávat sólo elektrická kytara. Rád bych se držel velkomembránových kondenzátorových mikrofonů. Zajímavá mi přišla ta AudioTechnika, která by bicí měla, co se hlasitosti týče, zvládnout. Navíc se o ní píše jako o celkem univerzálním mikrofonu.

Ty tužkové mikrofony v odkazech vypadaí zajímavě, z tužek se mi dále zamlouvají mikrofony Oktava se sadou vložek (například http://www.thomann.de/cz/oktava_mk_012_ ... d_pair.htm).

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

A co Lewitt LCT340 - také mají výměnné kapsle a nestojej tolik....

P.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Hodně dobré a univerzální jsou tyhle (od stereo nástrojů po vokály) : http://www.jzmic.com/en/products/30

farbydos

Příspěvek od farbydos »

Myslel jsem, že tyto tužkové mikrofony jsou spíše na nahrávání "zblízka" a na nahrávání více nástrojů či hlasů velkomembránové mikrofony. :?: Proto jsem se chtěl držet nich.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

To vůbec ne ... ani náhodou :)) Na malombebránové se nahrávají celé orchestry, sbory, filharmonie :) nástroje, cokoliv i vokály. Méně zkreslují než velkomembánové. Ty jsou dobré na vokály apod., kde je určité zkreslení vítané ...

farbydos

Příspěvek od farbydos »

V tom případě se porozhlédnu po nějákém malomembránovém mikrofonu. Napadlo mě například AKG C 451 B, Shure SM81 zmíněný výše vypadá také velmi slibně. A pak je tu Oktava MK 012 MSP6, která má několik vložek, nejsem si však jsit, jak moc velký rozdíl nabízí co se týče zvuku. Z hlediska směru potřebuji kardiodu.

matucha

Příspěvek od matucha »

Nahravat ve zkusebne vsechno naraz na jeden stereo par je disciplina vhodna pro nejaky levny nahravadlo nebo vicemene jakejkoli levnej mikrak. Skoda utracet 25tis.

Bici na 2 mikraky jdou, i na jeden... pokud hrajes jazz nebo ti jde o nejakou stylizaci (vetsinou lofi). Moderne plne/blizce to znit nebude. Na to potrebujes mikrak na kopak virbl (i zespod), kotle... to se celkem za 25tis da sehnat. Nejaky levny ale kvalitni overheady (oktava 012, shure sm81, akg c451, line audio cm3 http://www.lineaudio.se/linemic.htm ...), d112 na kopak, na zbytek sm57. Ty overheadovy mikraky pak muzes pouzit i na zpevy, akusticky kytary nebo to divadelni predstaveni. SM57 na natoceni kytar.

Jestli ale uz tu baterii dynamickejch mikraku mas, tak pak k tomu cos napsal muzu pridat C414 z druhy ruky (kdyz ji sezenes, B-ULS by za tech ~12500,- mel byt a je to celkem prijemna vec, mozna trochu tupa na overheady, ale da se to dobre ekvalizovat, takze neni problem). No a pak Neumann TLM102 z druhy ruky.

Rozdil mezi malomembranama a velkomembranama je principielne:

Malomembrany: vic sumu/min vystupu, rychlejsi/presnejsi reakce na detaily (zni detailnejc, pruhlednejc, realnejc ale muze to delat problemy s agresivitou), konzistentnejsi smerova charakteristika (mimo osu zni potisejc, nezabarvenejc)

Velkomembrany: min sumi/vic vystupu, pomalejsi (mensi prokresleni muze znit eufonicky, sametove a pritom prezentne), zabarveni mimo osu (zdroje na ose znej jak maj, ale veci z 90° maj treba nejakou divnou stredovou barvu a nejakou rezonanci).

Zalezi samozrejme na implementaci, jsou malomembranovy mikraky, co sumej min jak nejaky velkomembrany. Velkomembranovy mikraky, co jsou hodne rychly a malomembrany co nemaj vubec peknou smerovou charakteristiku. Za to, ze se ty veci blizej idealu se samozrejme vetsinou plati.

nooly

Příspěvek od nooly »

Oktava mk 012 v dane cenove (kolem tech 10 tisic) hraji mym usim nejblize. u thomanna je prodavaj sparovany, i jenom ledviny (netreba priplacet za koule a hyperkardiodu).

Drumer

Příspěvek od Drumer »

Ahoj,potřeboval bych poradit s výběrem stereo páru na nahrávání koncertů ve větších sálech,nemusí to být jen tužky.Můžete mi dát nějaké tipy?Zatím jsem se díval na sE4 a oktavy mk02,ale zajímaly by mě i velkomembrány.Strop je 20000kč.Díky

Odpovědět