Prosím o radu. koupit NEUMANN TLM103?

Diskuse ohledně nákupů audiotechniky (mám si koupit X nebo Y)
Odpovědět
jsem.devka

Prosím o radu. koupit NEUMANN TLM103?

Příspěvek od jsem.devka »

Ahoj prosím Vás mám Rode NT2A a Joemeek twinQ a mám možnost dneska koupit za dobrý peníze mikrofon NEUMANN TLM103. Je to fakt nebe a dudy? Bude na něj stačit Joemeek? Děkuju

potřebuju ho hlavně na vokály, a na gearslutz sem četl tohle, tak nevím:

PRO'S

>nice on acoustic guitar, there's a natural compression that fits this application

CONS

>on vocal it's problematic to get position/distance right, compared to other LDC's... the mic has a boxy quality at the wrong position

>a bit hyped on the high end

i skóre na gearslutz má roďák o 15 procent lepší

mando

Re: Prosím o radu. koupit NEUMANN TLM103?

Příspěvek od mando »

urcite si ho najprv vyskusaj, nie je to velmi oblubeny neumann ale to skor preto ze kazdy ocakava rovnaky zvuk ako najslavnejsie modely za malo penazi, je to dobry mic ale zavisi ci ti da charakter ktory ocakavas,
ma silny vystup takze preamp nie je problem

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Předražené nic moc (měl jsem a rád jsem se ho zbavil). Pokud je ale možnost koupit ho za pár korun - proč ne ..

radek_p

Příspěvek od radek_p »

Pro ilustraci: nejmenovane studio v Praze se zakladni sazbou 700Kc/hod, toci se tam hafo komercnich (tj. za penize prodavanych) desek, TLM103 maji jako svuj nejlepsi/nejdrazsi mikrofon, pres ktery delaj casto treba hlavni vokal. Me osobne se jeho zvuk specialne na vokal ve spouste situaci/zanru moc nelibi, ale zjevne se s tim da profesionalne fungovat.

NT2A neznam. TLM103 cekej spis sussi ostry zvuk, takze na veci, co potrebujes prosadit v hustym mixu ano. Na samotnyho pisnickare s jednou spanelou a s uzkym hlasem to muze byt moc syrovy. Podle mych omezenych zkusenosti to v zadnem pripade neni (stara) U87, se kterou byva srovnavan, ta ja mekci, bohatsi ve stredobasech, min presna, vic si vymejsli, domejsli, nafukuje.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

za kolik bys ho mohl mit? obecne mezi lidma, co maji prehled, prevlada preference tlm102.

edit- ctu o tom rodem. nekdy na nej neco tocim a podle me to nebe a dudy, jak rikas, nebudou.

matucha

Příspěvek od matucha »

Taky je otazka, co je dobra cena. Za 5000,- proc ne ;). Za neco co se blizi 20k uz si muzes koupit jiny. Treba takova C414B ULS nebo EB je proti rode neco opravdu jinyho (a muzou se doplnovat). TLM102 je vseobecne oblibenej. Gefell MV692 s UM70 hlavou by se do 20k taky vesel.

MILE

Příspěvek od MILE »

Asi už to není aktuální, ale... Rozdíl mezi TLM 102 a TLM 103 je asi tak velkej jako mezi TLM 103 a U87(..). Měl jsem ho (TLM102) chvilku půjčený a myslím, že na trošku regulerní zpěv fakt není, spíš určité nástroje.... A na ten domademo se nechá i SM58 i když jí opravdu, ale opravdu nemám rád. TLM 103 (tu mám) není podle mne ouplně nejlepší na zpívání. Možná na někoho s temným hlasem, ale dá se s tím signálem velmi dobře pracovat. Jenom asi mimo, ale na 103 je dost pohrdavých názorů, ale na perkuse hlavně s vyššími harmonickými, ale i jako prostorový mic je fakt hodně dobrý (třeba i takový klavír v dobré koncertní síni), tam se moc, moc jinak vychvalovaných mic s ním nedají vůbec rovnat ( Namátkou: K2). Mohu i říct, že ani M49 mě moc na zpěv neuchvátila, ale také jsem ho ve studiu neměl dlouho. Já většinou volím mezi U87i, U87Ai, Shure SM7B, EV RE20, UM57 a C414.

Odpovědět