Uvažuji že bych si nadělil pod stromeček nějaký kus železa. Respektive úplně mého prvního jakéhokoliv hudebního nástroje.
Nejsem úplně zběhlý v tech. info a termínech, ale mělo by to být něco na způsob samohrajka(nebo jak vy říkáte ROMpler jestli se nemílím), zkřížená s trochou synthu. Respektive chtěl bych keayboard který má už v sobě dostatečnou zásobu zvuků (kytary, varhany, saxofony, synth zvuky z 80´s a 90´s) a tak podobně, a zároveň mít možnost alespoň trošku zvuk upravit dle svého gusta. Normální zvuky bych totiž chtěl využít k naučení se něco málo zahrát (podle not, nebo podle nějakého výukového programu a podobně), a možnost upravovat zvuky hlavně kvůli eperimentům v oblasti taneční hudby (nevím jestli zrovna tvorba, ale prostě experimentování). Co se týče zvuků, nezajímají mě klasická piána apod, a na druhou stranu miluju Tranceové zvuky "supersaw waveform" ala Rank1 a podobně. Dále bych potřeboval aby keyboard měl možnost propojení přes USB s PC. (omezené možnosti úpravy zvuku by řešil nějakej free VSTi Synth, nebo si to tak teda aspoň představuji). prostě aby se to dalo použít normálně jako samohrajka a ve spojení s počítačem jako slušnej syntezator.
Tak to jsou tak nějak požadavky na zařízení (doufám že ne moc přehnané), a teď ke kámenu úrazu.
Ještě nevím jak na tom budu s financemi, tudíž uvažuji dvě varianty, a jednu pak vyberu dle aktuální situace.
Varianta A. Cena keyboardu v shopu tak kolem 16 tis kč ( a zkusit sehnat z druhé ruky levněji)
Varianta B. Cena keyboardu v shopu do 10 tis a (zkusit sehnat levněji z druhé ruky) a nebo něco nového kolem 4-6 tis
Hrůza co ? Já vím no. Bohužel peněz není nazbyt. Potřebuju od Vás nějaké tipy po čem koukat, a zkusit to najít co nejlvněji to půjde

Co jsem já sám tak koukal za z dražších věcí mi padli do oka:
Roland Juno Di - vypadáto že snad splňuje všechny kritéria, zvuk se mi taky celkem líbí ale nenašel sem zatím žádné taneční zvuky (cena

Korg PA 50 - viděl bych to podobně jako Roland. BTW sice sem asi zamilovanej do značky Roland, ale korg mi možná příjde zvukově lepší
Korg X 50 - Tak tady si nejsem jistej jestli to splňuje mé požadavky. ale zvukově dobré. (nevím jestli jde propojit s PC jako midi klavesnice)
Yamaha MM6 - Vypadá hodně dobře, cena v shopu 12500 kč, z druhé ruky by možná šla kolem 8tis kč. Nevýhody ?
Roland E 09 - (tohle taky nevypadá špatně ale nepíšou tam USB, jen midi out tak nevím jestli to jde propojit s PC)
No a teď vyloženě soc kategorie:
Sem patří třebas Casio CTK 800 (4 tis),Casio 810 (5tis) Yamaha PSR E323 (5tis), Casio CTK 5000 (7tis), Yamaha PSR E 413 (7tis), a podobné věci. Těch Casií a Yamah je docela nepřeberné množství do 10 tis kč, a absolutně sem v tom neorientuju. např jakej je rozdíl mezi PSR a DGX netuším. Výhodou těchle věciček je nižsí cena, pro mě snad že některé obsaují výukový systém (jestli to je teda k něčemu). Nevýhody vidím asi v krátké životnosti, většina asi nic moc zvuk, a asi vesměs žádné možnosti úprav zvuku (což by se dalo zkousnout právě použítím klávesnice jako kontroler pro VSTi synth), otázka zda to tak jde použít.
EDIT: jo ještě bych asi chtěl i možnost rozdělit klávesnici (split), což si taky nejsem jistej jestli to tady ty levné umí.
Jinak chtěl bych Dynamickou klávesnici (bez dynamiky je asi nanic, a polovyvážená pro mě asi už nemá smysl). Je mi uplně fuk kvalita integrovaných repro (budu si to pouštět na svých), není mi úplně fukt kvalita zvuku co z toho leze i přes kvalitní repro (ale u těch uplně nejlevnějších to dokážu zkousnout)
Tak, a teď mi prosím zkuste sdělit vaše rady, zkušenosti, a názory. Doufám že jste pochopili co tak nějak od toho čekám, kdyby ne, nic se neděje, já si taky nejsem úplně jistej tím co chci, ale rozhodně se nechám poučit.