Začátečník - pomozte prosím s výměrem HW. (Rompler/synth)

Diskuse ohledně nákupů audiotechniky (mám si koupit X nebo Y)
djfracek

Začátečník - pomozte prosím s výměrem HW. (Rompler/synth)

Příspěvek od djfracek »

Zdravím, je mi to krapet blbé že hned můj první příspěvek tady bude takováhle perla, ale asi mi nezbývá nic jiného.

Uvažuji že bych si nadělil pod stromeček nějaký kus železa. Respektive úplně mého prvního jakéhokoliv hudebního nástroje.

Nejsem úplně zběhlý v tech. info a termínech, ale mělo by to být něco na způsob samohrajka(nebo jak vy říkáte ROMpler jestli se nemílím), zkřížená s trochou synthu. Respektive chtěl bych keayboard který má už v sobě dostatečnou zásobu zvuků (kytary, varhany, saxofony, synth zvuky z 80´s a 90´s) a tak podobně, a zároveň mít možnost alespoň trošku zvuk upravit dle svého gusta. Normální zvuky bych totiž chtěl využít k naučení se něco málo zahrát (podle not, nebo podle nějakého výukového programu a podobně), a možnost upravovat zvuky hlavně kvůli eperimentům v oblasti taneční hudby (nevím jestli zrovna tvorba, ale prostě experimentování). Co se týče zvuků, nezajímají mě klasická piána apod, a na druhou stranu miluju Tranceové zvuky "supersaw waveform" ala Rank1 a podobně. Dále bych potřeboval aby keyboard měl možnost propojení přes USB s PC. (omezené možnosti úpravy zvuku by řešil nějakej free VSTi Synth, nebo si to tak teda aspoň představuji). prostě aby se to dalo použít normálně jako samohrajka a ve spojení s počítačem jako slušnej syntezator.

Tak to jsou tak nějak požadavky na zařízení (doufám že ne moc přehnané), a teď ke kámenu úrazu.

Ještě nevím jak na tom budu s financemi, tudíž uvažuji dvě varianty, a jednu pak vyberu dle aktuální situace.
Varianta A. Cena keyboardu v shopu tak kolem 16 tis kč ( a zkusit sehnat z druhé ruky levněji)
Varianta B. Cena keyboardu v shopu do 10 tis a (zkusit sehnat levněji z druhé ruky) a nebo něco nového kolem 4-6 tis

Hrůza co ? Já vím no. Bohužel peněz není nazbyt. Potřebuju od Vás nějaké tipy po čem koukat, a zkusit to najít co nejlvněji to půjde :(

Co jsem já sám tak koukal za z dražších věcí mi padli do oka:
Roland Juno Di - vypadáto že snad splňuje všechny kritéria, zvuk se mi taky celkem líbí ale nenašel sem zatím žádné taneční zvuky (cena :( )
Korg PA 50 - viděl bych to podobně jako Roland. BTW sice sem asi zamilovanej do značky Roland, ale korg mi možná příjde zvukově lepší
Korg X 50 - Tak tady si nejsem jistej jestli to splňuje mé požadavky. ale zvukově dobré. (nevím jestli jde propojit s PC jako midi klavesnice)
Yamaha MM6 - Vypadá hodně dobře, cena v shopu 12500 kč, z druhé ruky by možná šla kolem 8tis kč. Nevýhody ?
Roland E 09 - (tohle taky nevypadá špatně ale nepíšou tam USB, jen midi out tak nevím jestli to jde propojit s PC)

No a teď vyloženě soc kategorie:
Sem patří třebas Casio CTK 800 (4 tis),Casio 810 (5tis) Yamaha PSR E323 (5tis), Casio CTK 5000 (7tis), Yamaha PSR E 413 (7tis), a podobné věci. Těch Casií a Yamah je docela nepřeberné množství do 10 tis kč, a absolutně sem v tom neorientuju. např jakej je rozdíl mezi PSR a DGX netuším. Výhodou těchle věciček je nižsí cena, pro mě snad že některé obsaují výukový systém (jestli to je teda k něčemu). Nevýhody vidím asi v krátké životnosti, většina asi nic moc zvuk, a asi vesměs žádné možnosti úprav zvuku (což by se dalo zkousnout právě použítím klávesnice jako kontroler pro VSTi synth), otázka zda to tak jde použít.
EDIT: jo ještě bych asi chtěl i možnost rozdělit klávesnici (split), což si taky nejsem jistej jestli to tady ty levné umí.

Jinak chtěl bych Dynamickou klávesnici (bez dynamiky je asi nanic, a polovyvážená pro mě asi už nemá smysl). Je mi uplně fuk kvalita integrovaných repro (budu si to pouštět na svých), není mi úplně fukt kvalita zvuku co z toho leze i přes kvalitní repro (ale u těch uplně nejlevnějších to dokážu zkousnout)

Tak, a teď mi prosím zkuste sdělit vaše rady, zkušenosti, a názory. Doufám že jste pochopili co tak nějak od toho čekám, kdyby ne, nic se neděje, já si taky nejsem úplně jistej tím co chci, ale rozhodně se nechám poučit. :D

Pytkin
Moderátor

Re: Začátečník - pomozte prosím s výměrem HW. (Rompler/synth)

Příspěvek od Pytkin »

Neviem, či si správne pochopil význam slova samohrajka. Pod ňou sa označujú nástroje, ktoré majú doprovody. Vyberies si štýl (trebárs rock) a potom ľavou rukou ukazujes akordy a samohrajka sama generuje bicie basu a ostatne nástroje. Je to ta druha skupina nástrojov, ktoré si dal ako príklad. Yamaha psr dgx, Roland e09, casio atd. Tieto nástroje sú ok na ucenie a na take muzicirovanie, keď si sám. Majú väčšinou obmedzené možnosti editacie.

Z toho čo si popísal by mohol byt fajn ten Roland Di. Je to nový moderný nástroj.

Najlepšie spravis, keď si tie nástroje pôjdes odskusat do obchodu.

A.GAUCHE

Příspěvek od A.GAUCHE »

Ako pisal Pytkin - samohrajka by mala mat hotove doprovody. t.j. zvolis si napr. polku, stlacis start a ides :-) tuc cs tuc cs tuc cs
Lacnejsie nastroje vsak vacsinou maju obmedzene editacne moznosti - jednak co sa tyka doprovodov - nenahras vlastne ale mozes pouzivat len vseliake hotove vacsinou "polka like", a obmedzene su vacsinou aj moznosti editovat zvuky (ak je vobec moznost ich editovat). t.j. mas k dispozicii nejaku zakladnu sadu zvukov GM (128) alebo GM2(tusim 256 zvukov) - ako si pisal od piana cez gitary az po 80ties synth. A tie zvuky su vyberane "univerzalne", takze ta asi velmi neohuria. Predpokladam ze v trance pouzijes z toho len par zvukov.
ja osobne poznam viac menej len starsie modely, ale myslim, ze sa az tak vela nezmenilo.
Pred cca 10 rokmi mala Yamaha "dance" orientovanu samohrajku "DJX", ale nikdy som ju nepocul.
Na supersaw asi najlepsie JP8000 :-D
Ale vazne ;-) co sa tyka syntakov tam mozes toho editovat podstatne viac, ale tiez z urciteho modelu lezie urcity typ zvukov. resp. s urcitym "charakterom".
Na niecom su super dobre basy, na inom 909kove bicie, na dalsom supersaw.

delay

Příspěvek od delay »

Znám popuze Korg X50 resp. MicroX, ale je to v zásadě to samé. Podle mě fajn věc do začátku, protože získáš jednak dobře hrající nástroj, druhak je to použitelnej kontroler (čili ANO, přes USB ti bude fungovat pro hraní s VST nástroji atd.) a za třetí má skvělej SW v podobě VST pluginu, ve kterém můžeš editovat všechny funkce a použít jej třeba jako 16-stopý sound modul, kde na každou ze stop můžeš použít jinou banku zvuků v reálném čase. Většina "combinations" presetů u Korga MicroX / X50 obsahuje v sekvenceru předpřipravené rytmické doprovody nebo arpegia, která se dají vypnout a editovat.
Pokud bych měl tomuto nástroji něco vytknout, tak to bude pouze titěrný display - malé písmo. Filtry a tedy zvuková úprava je na základní úrovni, supokojí, ale nenadchne. Všechny zvuky maj Korgáckej vocas, což je ve finále pro mě také MINUS, za předpokladu, že by na tom člověk postavil celou produkci. Doporučuji kombinovat.

Jako druhý mě napadl groovebox / rompler E-MU XL-7, případně třeba MP-7 ale sehnat si kartu Xtreme Lead nebo Beat Garden (Rob Papen). E-MU je pro mě zvukově dál než Korg, tlustější a osobitější sound, víc US a méně EUROPE, nedostižné filtry a možnost modulovat zvukovou obálku. Koukni na MIDI.cz, někdo tam prodává modul E-MU Xtreme Lead + MoPhatt, k tomu by jsi potřeboval už jen Master Keyboard. MoPhatt banka je HIP HOP, dost dobrá.

Tudy

Příspěvek od Tudy »

Jestli nepotřebuješ ty automatický doprovody, tak bych vsadil na Korg Trinity. Tam je všechno (ikdyž digitálně) včetně poměrně detailně programovatelné syntézy a navíc to za ty peníze hraje.
Jen je třeba si dát pozor na citlivost dotykového displeje (u některých hodně používaných kousků je to nic moc)
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

djfracek

Příspěvek od djfracek »

No já upřímně nevím jestli potřebuju doprovody nebo ne. Jelikož je to první a na nějakou dobu poslední keyboard co budu mít doma, tak by možná možnost doprovodu nebyla špatná (tím myslím nějaké základní bicí, né celej orchestr). řekl bych že s doprovodem to může být krapet zábavnější. Na druhou stranu mám doma mixák se samplerem (sem DJ), a případně noťas, takže v nejhorším bych si mohl něco pustit k tomu z externího zdroje.

Jinak ten korg Trinity sem zatím zahlédl v bazaru za cca 13 tis, no a to mi příjde docela dost za kousek kterej třebas nemusí být funkčně uplně v pořádku, navíc když o nějaké 3 tis víc je třebas zmiňovaný Roland Juno Di (ty o voze a já o koze, já vím :wink: )

Jinak teď sem koukal na nějaké ukázky třebas toho Casia CTK 810 (za nějakejch 5tis), a taky to nevypadá úplně marně za ty prachy, otázka jestli tam takovejch hezkejch zvuků bude povíc. http://www.youtube.com/watch?v=a0KV5ZUWSYg od 1:34 pěknej zvuk.

Jinak mě furt pronásleduje ta Yamaha MM6. Zvukově vypadá slušně, už to ani nevypadá vyloženě jako hračka, a kdyby se dala sehnat lehce použitá z druhé ruky kolem těch 8 tis, tak si myslím že pro mě horkej kandidát.

Videjka co mě zaujaly:
http://www.youtube.com/watch?v=J4gHPWMx6pc Trance on Yamaha MM6
http://www.youtube.com/watch?v=ID52jKcN5-I Welcome To The Dance by Des Mitchell Played on Yamaha MM6 keyboard
http://www.youtube.com/watch?v=630-jjwLzfY Inna - Hot Tutorial
http://www.youtube.com/watch?v=o9NlpzDmIVA Future Breeze Why Don't You Dance With Me
http://www.youtube.com/watch?v=LL94oHRRVy8 BBE Seven Days , Nomansland 7 Seconds on keyboard (tohle je hodně dobrý)

Ale. Zároveň sem objevil videjka co se dá zahrát na Yamaze DGX-220 což taky nevypadá špatně.

http://www.youtube.com/watch?v=efbeQj1s ... re=related Benny Benassi Hit My Heart
http://www.youtube.com/watch?v=1hrCPRFL ... re=related Three short techno dance trance songs
http://www.youtube.com/watch?v=5U0VxZNE ... re=related RMB - Spring
http://www.youtube.com/watch?v=pDepZe8b ... re=related Snap - Rhytm is a Dancer (od 2:06)

Yamaha DGX 220 v shopu 8700 kč což není špatný, jetý by šly kolem 5500 kč. Takže cenově docela super. nástupce DGX 230 kolem 10tis. Tak a teď by mě zajímalo jestli je nějakej jinej rozdíl oproti třebas PSR E413 krom toho že DGX má 76 kláves. Nebo že by DGX mělo víc tanečních zvuku ? No dosti mě teď ty yamahy zaujaly, ale myslím si že je to tím že jsem našel úkázky zrovna těch songů co se mi líbí a znám je. Možná kdyby to bylo zahraný na něco jinýho v podobné cenové kategorii tak by to dopadlo i líp. A v tom je právě ten háček. Jak mám vědět že třebas Roland E-09 na to nebude znatelně lepší ?

Jinak jak to teď tak píšu a koukám na videa, tak sem se asi rozhodl že doprovody fakt chci.

djfracek

Příspěvek od djfracek »

Tyjo ten Roland GW-8 vypadá mazaněěě :twisted:
Když se mi podaří vykrást banku abych na něj měl, tak ho okamžitě beru :D

No a teď vážně. Vypadá to jako hodně dobrej nástroj, ale ta cena už bude na mě asi fakt moc :roll: kruciš. To už ač by se ta investice určitě vyplatila, tak to vidím hodně nereálně. Ale dík za tip. Sice si mi teď zkazil poklidný spánek, ale už aspoň vím nad čím mám slintat.

EXCOM

Příspěvek od EXCOM »

ak sa ti paci MM6 a citis, ze to je ten stroj, tak uz dalej nic neries a zhanaj MM6.. ak kupis nieco ine, bude ta zrat ze si nekupil MM6, ktoru aj tak casom kupis..

ja si myslim ze jasna volba pre teba je MM6, kedze je to prvy stroj co budes mat... potom uvidis co dalej...

je to presne ako s kupou prveho notebooku... az druhy notebook budes vediet aky presne kupit..

EXCOM

Příspěvek od EXCOM »

no pozri :) na midi.cz je jedna MM6 za 7900, ceskych :)

http://www.midi.cz/Comment.aspx?id=53566

djfracek

Příspěvek od djfracek »

Jinak Vyšší cenovou kategorii prozatím vyhrává u mě asi ten Roland GW-8, a pak asi Korg PA 50. Průběžně díky moc všem za rady. Vážím si toho. Kdyby byly nějaké nové nápady stáje je to ještě otevřené.

Nyní bych se začal asi více zaobírat tou levnější alternativou (u které stejně asi skončím). A to tedy věcičkami co se dají sehnat pod 10 tis a míň (bazar nebo new). Hodně by mě zajímaly nějaký postřehy ohledně těch Yamah PSR vs DGX, případně nějaké ty Casia apod. Akorát mám trošku strach že je takovejhle low-end mimo zdejší ligu. :wink:

Tudy

Příspěvek od Tudy »

djfracek píše:Jinak ten korg Trinity sem zatím zahlédl v bazaru za cca 13 tis, no a to mi příjde docela dost za kousek kterej třebas nemusí být funkčně uplně v pořádku, navíc když o nějaké 3 tis víc je třebas zmiňovaný Roland Juno Di (ty o voze a já o koze, já vím :wink: )
No právě :)
Trinity samozřejmě má sekvencer (a navíc dobře ovladatelnej přes ten dotykovej displej), takže co si tam za doprovody naláduješ, ty z toho budou hrát. Nebudou se ale přizpůsobovat tomu, co zrovna chceš, jako u samohrajky, kde levou rukou hrábneš akord a doprovod se změní podle něj.
V tomhle je asi nejzajimavější Korg Karma, jenže ta, ač za podobnou cenu, nemá dotykový displej a to byl jen z hlavních důvodů, proč Ti doporučuju Trinity.
Díky tomu displeji se nástroj skvěle intuitivně edituje a nemusíš ležet hodiny v návodech.

S tím displejem to máš jednoduchý - hledej kus, kterej vypadá jak novej (i kdyby byl za 16tis) a bude tam na 99% i minimálně opotřebovanej ten displej. Přecejen to není čínská kopie iPhone, takže tam nejde o to, že by všechny displeje po půl roce odešly. Je to přímo úměrný četnosti a způsobu používání. Takže nástroj v krásným stavu, kde si displej zkusíš a bude OK, Ti vydrží roky.

Jo a nechtěj znát můj názor na Juno D (to je aspoň čína!!!) :evil:

Tudy

Příspěvek od Tudy »

EXCOM píše:ak sa ti paci MM6 a citis, ze to je ten stroj, tak uz dalej nic neries a zhanaj MM6.. ak kupis nieco ine, bude ta zrat ze si nekupil MM6, ktoru aj tak casom kupis..

ja si myslim ze jasna volba pre teba je MM6, kedze je to prvy stroj co budes mat... potom uvidis co dalej...

je to presne ako s kupou prveho notebooku... az druhy notebook budes vediet aky presne kupit..
Nebo tak :)

synth_synth_synth_synth

Příspěvek od synth_synth_synth_synth »

mm6 neni pro zacatek spatny - ale do GW8 hodis flesku - a vsichni na tebe budou cucet jak valis z klaves trancik :-)

synth_synth_synth_synth

Příspěvek od synth_synth_synth_synth »

Tudy píše:
EXCOM píše:ak sa ti paci MM6 a citis, ze to je ten stroj, tak uz dalej nic neries a zhanaj MM6.. ak kupis nieco ine, bude ta zrat ze si nekupil MM6, ktoru aj tak casom kupis..

Nebo tak :)

:lol: :lol: :lol: tomu se rika masage :lol: :lol:

Odpovědět