Koncert - klasika - Purcell, Faure, Vivaldi, Sluka, Svoboda

Vaše produkce a názory na ní, české a slovenské elektronické kapely a projekty
Odpovědět
wred

Koncert - klasika - Purcell, Faure, Vivaldi, Sluka, Svoboda

Příspěvek od wred »

Ahoj.

Tak rok sa s rokom stretol a my (KODK - Komorní orchestr Dvořákova kraje - http://www.kodk.cz) sme mali ďalší koncert, ktorý som mal možnosť nahrať.
Predovšetkým ešte raz ďakujem za všetky pripomienky k nahrávke, ktorú som tu dával cca pred rokom (Piazolla).

Koncert sa konal v tých istých priestoroch (kaštieľ v Roztokách pri Prahe), vybavenie som mal to isté (bohužiaľ stále nahrávam spotovo, ja viem, nemal by som, ale nemám zatiaľ viac mikrofónov a ani ten sál vlastne ambient príliž nahrávať neumožňuje) - ale tentokrát som si vzal k srdcu všetky rady a pripomienky, ktoré ste mi tu na fóre dali. Ešte som si trochu naštudoval teóriu, aby som sa v tom vyznal a snáď je to na výsledku aspoň trochu poznať :D
H. Purcell: Gordian Knot Untied (00:00)
G. Faure: Siciliana (00:53)
A. Vivaldi: Trumpet Concerto (01:51)
L. Sluka (03:23)
M. Svoboda: Beatles (03:49)

Hlavné veci, proti poslednej nahrávke, ktoré som sa snažil zmeniť, je predo-zadný priestor v mixe (EQ + úroveň + trošilinku reverbu), viac som sa hral s EQ pre jednotlivé stopy a kompresory (hlavne pri trúbke a ďalších sólových nástrojov).

Klavír v Svobodových Beatlesákoch som poňal trochu viac rockovo, dovolil som si použiť mimo kompresora aj saturátor, tak dúfam, že som to moc neprehnal... BTW - sólistou je sám autor, Milan Svoboda (http://www.milansvoboda.com/cz), nahrávané je s jeho láskavým dovolením.

Inak prosím hodnoťte kvalitu zvuku, nie kvalitu hráčov :D Nie je to všetko ideálne čisté, ale materiál k nácviku nahrávky to stačí :)

Tak prosím o komentáre, dúfam, že aspoň niečo som spravil dobre... Berte to stále tak, že je to len koníček, nie profi práca...
Vopred ďakujem!

tony9

Re: Koncert - klasika - Purcell, Faure, Vivaldi, Sluka, Svob

Příspěvek od tony9 »

Poslechl sem si to zatím jen na PC bedýnkách. Určitě si to večer poslechnu na Adamech.

tony9

Příspěvek od tony9 »

Těžko se mně po poslechu těch kousků něco říká. Nicméně jenom, žes to nahrál v této kvalitě je výkon.
V tom trumpetovém koncertu se mně zdá trubka příliš silná.
Celkově by to podle mě chtělo nějak rozsvítit, nebo projiskřit, či jak to říct.
Nepověsíš někam celý ten koncert pro trubku od Vivaldiho? Rád bych si ho poslechl kompletní.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Este mi napadlo take "kuchynske riesenie" - kedze niektori muzikanti mikrofony nechapu/ignoruju, nevies im tam na zem nalepit nejake znacky, kde zhruba maju stat ? Farebne ciary alebo piktogramy alebo tak...

wred

Příspěvek od wred »

No vidíš, to vôbec nie je zlý nápad :)
Pokúsim sa to navrhnúť pri ďalšom koncerte...

Inak, čo si myslíš o tom, ako je to nahrané/zmixované?

Dík.

ReaktoplazmAR

Příspěvek od ReaktoplazmAR »

škoda že su to len take kúsky, dobre sa mi to počúva.. ku kvalite nahrávky ti ja moc nepoviem, na to sú tu iný odborníci ale nepríde mi to príliš "iné" než som zvyknutý pri klasickej hudbe.. často natrafím na horšie profi-nasnímané koncerty..
je to organické a je v tom dobre otlačený ten priestor, sláky imo úplne výborné.. snad len ta trubka sa mi zdá príliš ostrá akoby saturovaná..

ReaktoplazmAR

Příspěvek od ReaktoplazmAR »

tony9 píše: Celkově by to podle mě chtělo nějak rozsvítit, nebo projiskřit, či jak to říct.
ja mam v poslednej dobe rád klasické nahrávky práve také nerozsvietené, hlavne na klavirnych koncertoch som si to všimol že sa mi viac páčia staršie nahrávky.. aj kvoli tomu že sú také stiahnutejšie, menej popové alebo ako to povedat :)

jammix

Příspěvek od jammix »

zdá sa mi to moc stredové v tretom kopčeku kde su nejake pištalky počujem dych :wink:

wred

Příspěvek od wred »

Jeee, jammix, prosím, mohol by si upresniť, čo tým myslíš? Ako, že sú moc výrazné stredné frekvencie? Mám sa zamerať na EQ?

Ďakujem.

jammix

Příspěvek od jammix »

Tak ja klasiku počuvam rad aj ked nesledujem moc skladatelov skladby orchestre. Proste občas som zvykol pustit Radio Devin :wink: alebo nejake CD čo u mna nechali kamoši z konzervatorií. Mám to rád ako kulisu pustim nahlas a idem niečo robiť .Alebo pri tom aj rád zaspávam.
No a ked som to tvoje pustil nahlas tak moc vyliezli silne stredy a pritom basy stale nemali tlak .. mam to rad take neagresivne ..možno by pomohlo prave to nahravanie na nižššiu citlivosť aj ked to asi nedava zmysel .
alebo by stačilo to o nejakych 6dB nechať prepadnuť na stredoch .

wred

Příspěvek od wred »

Díky, jammix za vysvetlenie. Myslíš, že by si mi mohol poslať nejakú nahrávku, kde máš pocit, že je to dobre ekvalizované, aby som si ju vypočul? Mohol by som skúsiť pohrať sa s EQ... Dík.

jammix

Příspěvek od jammix »

rozhodne sa nechcem starať do vnimania hudby klasickemu hudobnikovi :wink:
ale tak som si skusil stiahnuť tie uryvky a hodil som to do cubase.. Bol som milo prekvapeny ako dobre to reaguje na kompresor v pasme basov a celkovo stiahnutie-6dB na 2,5 khz tomu už dosť pomohlo pre moje vnimanie + repraky. stratila sa sice čistota detailov ale to bude asi aj tym že taham za krivky v nizkom rozlišeni .
Dovolil som si to trochu prehnať a exportol som to s multiband compresiou na basoch podla mojich predstáv a vačši vyrez na 2,5khz trochu stiahnute vyšky LPF na 500HZ deleni ... musim priznať že sa mi to chce počuvať viac ako to povodne ehm. "ujačané".
Obrázek
a upravena ukažka v MP3
link MP3 upravenej

ja to potom zmažem za par dni .. aby som dodržal autorsky zakon.

neviem aku ukažku si chcel či mam pohladať nejaku klasiku ktora sa mi pači .. niesi moc mimo typu zvuku aky sa obvykle vyskytuje.. ale v oblasti basov byva myslim vačši objem.

wred

Příspěvek od wred »

Téda, jammix, díky za to spracovanie :)

Sorry, že mi tak dlho trvalo sa vyjadriť, chcel som si to vypočuť na monitoroch, doma na slúchatkách to nemá takú vypovedaciu hodnotu...

No tak už teraz rozumiem, čo si tým chcel povedať... Takto mi znejú nahrávky z klasických koncertov, ktoré mám, napríklad nahrávka Leonarda Bernsteina s Izraelským symfonickým orchestrom, hraje Gidon Kremer Brahmsov husľový koncert. A ja som si myslel, že je to spôsobené tým, že je to hodne komprimované, jak je tam snímaný na x mikrofónov celý symfoňák... A ono je to EQ! :D

S tými basmi to súhlasím, ja osobne preferujem viac basovo vyplnené nahrávky (škoda, že som tentokrát nemobol chytiť zvlášť basu, minulý rok mi zvýšil mikrofón, tak som ho dal k base a výrazne lepšie sa s tým pracovalo), ale mixujem to na Yamaha HS7 a tam sú takto basy dosť uhuhňané - ale to predpokladám, že keby sa robilo už pri mixe a až nie tak, že si upravoval vyexportovanú nahrávku, že by to šlo urobiť lepšie. Inak, mám pocit, že staršie nahrávky klasiky, nedávali taký veľký dôraz na basy, aspoň to mám tak zafixované...

Celkovo sa teda priznám, že mi trochu tie useknuté vysoké frekvencie chýbajú, že to nemá tie detaily a sólového huslistu vo Svobodovi to výrazne upozadilo - ale zase klavíru to naopak prospelo. Takže tam len predpokladám, že keby sa inak nastavil EQ už na jednotlivých stopách, tak výsledok by sa zase dal urobiť lepšie. Zase je pravda, že sólové husle v tejto časti som nechytal zvlášť, takže ten zvuk sám o sebe je už skreslený...

Takže díky moc za spracovanie a názor, určite sa budem viac venovať EQ na jednotlivých stopách.

Myslíš, že by som ti ešte mohol napísať PM a dotázať sa na viac detailov, ako to vnímaš? Strašne by ma to zaujímalo...

Dík.

jammix

Příspěvek od jammix »

tak ako som to upravil to už je maximum chcel som to trochu prehnať aby bol rozdiel citeľný hned , stačilo by menej kompresie v basoch aj stiahnutie vyško-stredov . tá detailnosť zmizne ked potahaš za EQ v rozlišeni cca 44,1 khz neiečo si DAW proste musi doplniť . v minulosti sa vyskytovali vačšie basove repraky aspon u ludi čo vnimali hudbu. tak si myslim že mali basov dosť.

jammix

Příspěvek od jammix »

inak druh čitatelnosti je aj ked jeden nastroj neprehluši ostatne nie každy je zamerany na husle a chce počuť všetko čo sa deje v dany moment.
ked sa chceš spytať necham to na teba už si to mohol urobiť. 8)

Odpovědět