ako myslis - vesat nic, akoze ten limiter na master? ako vyzera prakticky "osterovanie stop a grup"? tam kde mi to klipovalo najviac som pozeral ci to nejaka konkretna stopa nerobi bordel ale sami o sebe hrali ok, ono to klipovalo vsetko spolu a tam mi nepomohlo ziadne doladovanie urovnirastis píše:rob ten mix tak, aby si tam nemusel vesat nic a aby Ti to neklipovalo. podla mojho nazoru si to osetruj hlavne na stopach a grupach - maj ich jednoducho na takych urovnach, aby to bolo OK.
to, ze sa to vola master sabla este neznamena, ze to co z nej exportnes bude "master"... to bude holy mix. pri nom Ti ide o spravne pomery a vyznenie nastrojov, a aby to malo "dostatocnu" hlasitost bez skreslenia, klipu atd... ze sa Ti to bude javit tiche proti nahravkam co poznas nevadi, to je normalne... hlasitost toho budes nahanat pri masteringu. ak ho spravis dobre, tak Ti nema co ist do klipu, ani skreslenia... o tom (okrem ineho) ten mastering prave je - vedet to spravit do "potrebnej" hlasitosti bez skreslenia a klipuKrtko píše:podobne som to robil, trosku som stiahol master a potom som stahoval samostatne stopy. ok, dajme tomu ze spravim mix s nulovym klipovanim - to sa mi zrejme podari len tak, ze bude tichi. takze potom ked ho budem vo finale vytahovat maximizerom alebo limiterom, opat pojde do clipu a navyse to bude este aj poriadne skreslene, ci nie?
nepisal som o miesani do limiteru alebo nie... to je ina vec, to sme tu ani nerozoberali... cely cas som pisal o Cyrilovej rade, ze ak mu to klipuje, nech si stiahne master fader a ked to bude mat tiche, nech to znormalizuje... na to som zareagoval, ze to podla mna nie je dobra rada, ze nez stahovat pri takej situacii master fader, nech radsej postahuje stopy / grupy... a ze na normalizaciu nech zabudne... to posledne, co som reagoval bolo uz len tak zovseobecna, lebo som mal pocit, ze Krtko v tom trochu zmatkuje...Amorph píše:rastis: nemas uplne pravdu. To co popisujes je jen jeden z postupu, kdy se micha bez limiteru. Ale naprosto stejne bezny je i postup, kdy se micha do limiteru a clovek se uz v mixu snazi dostat bliz cilove "master" hlasitosti a strukture zvuku. Ja pouzivam ten druhej zpusob, protoze mi prijde sikovny, ze kdyz se pri natlaceni objevi nejake problemy, tak to hned muzu osetrit v mixu. Coz ale muze byt zas zaroven i nevyhoda, protoze clovek pak trochu ztraci odstup.
ale to som vobec netvrdil, je mi jasne co je holy mix... ok, aby som uz dostal odpoved na moju otazku, pokial spravim mix uplne bez klipovania ale bude velmi tichi, da sa spravnym mastrom vytiahnut hlasitost na standardnu bez skreslenia a klipovania? nie je to tak, ze pri mastri sa da hlasitost vytiahnut len do par db, potom to uz zacne klipovat?rastis píše: to, ze sa to vola master sabla este neznamena, ze to co z nej exportnes bude "master"... to bude holy mix..