Ptaah - B

Vaše produkce a názory na ní, české a slovenské elektronické kapely a projekty
Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Re: Ptaah - B

Příspěvek od Cyril » 03 srp 2009 17:10

rastis: jo a proc jako? Mas jinej zpusob? Jak michas ty? Bez toho aby tohleto za tebe delal nakej procesor na master savli? Je jasny ze musis prubezne stahovat master savli, jak pribejvaj stopy a efekty (nebo to hodne stahovat na jednotlivych savlich). Ja si ani jinej rozumnej zpusob neumim predstavit. Pred casem sme to tu resili a nastvu se pokazdy, kdyz si na tu diskuzi vzpomenu :) Tvrdili ste tam ze je normalizace blbost... nejspis ma clovek do sveta poustet neznormalizovany mptrojky, ne? :roll: Protoze byl linej zmacknout nakonec jednu klavesovou zkratku tak to bude hrat v prehravaci potichu...
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

rastis
Příspěvky: 2874
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Ptaah - B

Příspěvek od rastis » 03 srp 2009 17:27

ked mi klipuje master, tak logicky pojdem smerom od stop a grup hladat, kde je problem, nie ? za predpokladu, ze mi neklipuje nikde inde nic, len ten master tym, ze je v nom uz vela signalu, tak je asi jedno, ze dam tichsie vsetky grupy alebo master, akurat ide o tu logiku toho celeho - pokial zakazdym, ako vidim na mastry cervenu dam dole na nom fader, tak mi mozu uniknut veci inde. cize pokial mam master fader na nule a stale dostatocnu rezervu od nuly na meraku, tak mam istotu, ze na grupach to mam s dostatocnym odstupom od klipu, aj keby som neviem ako do toho mixu este zasahoval...

to s tou normalizaciou sme uz riesili X krat, ale stale mi to vychadza, ze na hlasitost vyslednej nahravky sa nepouziva normalizacia, ale master limiter.

Uživatelský avatar
Krtko
Příspěvky: 158
Registrován: 26 bře 2009 20:43

Re: Ptaah - B

Příspěvek od Krtko » 03 srp 2009 18:27

skusil som dat na master limiter -2,0db knee 30%, a ono to skustocne funguje :) len je otazne, ze ked to potom na mastri budem dotahovat maximizerom, ci mi to potom nebude klipovat a kreslit.

rastis
Příspěvky: 2874
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Ptaah - B

Příspěvek od rastis » 03 srp 2009 18:32

rob ten mix tak, aby si tam nemusel vesat nic a aby Ti to neklipovalo. podla mojho nazoru si to osetruj hlavne na stopach a grupach - maj ich jednoducho na takych urovnach, aby to bolo OK.

Uživatelský avatar
Krtko
Příspěvky: 158
Registrován: 26 bře 2009 20:43

Re: Ptaah - B

Příspěvek od Krtko » 03 srp 2009 18:39

rastis píše:rob ten mix tak, aby si tam nemusel vesat nic a aby Ti to neklipovalo. podla mojho nazoru si to osetruj hlavne na stopach a grupach - maj ich jednoducho na takych urovnach, aby to bolo OK.
ako myslis - vesat nic, akoze ten limiter na master? ako vyzera prakticky "osterovanie stop a grup"? tam kde mi to klipovalo najviac som pozeral ci to nejaka konkretna stopa nerobi bordel ale sami o sebe hrali ok, ono to klipovalo vsetko spolu a tam mi nepomohlo ziadne doladovanie urovni

rastis
Příspěvky: 2874
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Ptaah - B

Příspěvek od rastis » 03 srp 2009 19:03

takto... neviem, ako to robia profici, takze napsiem, co pride logicke mne...

mam dve stopy o nejakej urovni, ale samostatne ziadna neklipuje. dokopy ovsem v grupe alebo na mastry uz do klipu idu (kedze sa signal scitava). tak mne osobne sa zda logickejsie miesto stiahnutia mastru stiahnut obe stopy tak, aby dokopy neklipovali. samostatne budu sice potichu, ale to ma nezaujima, mna zaujima, ako hraju dokopy... pokial pracujem s mixom, menim parametre na efektoch, co mam na stopach alebo grupach, pracujem s pomermi, nieco obcas mozem proti niecomu inemu vytiahnut... tak preto sa mne zda logickejsie, ked mam stiahnute stopy a nie celok na mastri - mam na tych stopach vzdy za kazdych okolnosti dostatok prestoru na nastavovanie bez oabavy, aby som tam nieco niekde prevalil alebo aby som prevalil vstup nejakeho pluginu, atd... ak to mam stiahnute na mastry, tak to znamena, ze tie veci, co idu na ten master su dost vytiahnutejsie a tym padom tam lahsie nieco mozno aj nevedomky prebudim...

ak to berem za nespravny koniec, velmi rad sa necham poucit :)

Uživatelský avatar
Krtko
Příspěvky: 158
Registrován: 26 bře 2009 20:43

Re: Ptaah - B

Příspěvek od Krtko » 03 srp 2009 21:44

podobne som to robil, trosku som stiahol master a potom som stahoval samostatne stopy. ok, dajme tomu ze spravim mix s nulovym klipovanim - to sa mi zrejme podari len tak, ze bude tichi. takze potom ked ho budem vo finale vytahovat maximizerom alebo limiterom, opat pojde do clipu a navyse to bude este aj poriadne skreslene, ci nie?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Ptaah - B

Příspěvek od Pytkin » 03 srp 2009 22:56

krtko : je jedno kedy sa bude zhlasnovat/limitovat/normalizovat .. ci uz pri miesani , alebo az potom (mastering?) .. v principe sa vsetkymi sposobmi dostanes k podobnemu vysledku ..

Uživatelský avatar
komasix
Příspěvky: 1073
Registrován: 25 říj 2007 22:52

Re: Ptaah - B

Příspěvek od komasix » 03 srp 2009 23:42

to krtko:
Frederik Thordendal je zpátky !!!
Ha... a mam tě! :)

rastis
Příspěvky: 2874
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Ptaah - B

Příspěvek od rastis » 04 srp 2009 01:34

Krtko píše:podobne som to robil, trosku som stiahol master a potom som stahoval samostatne stopy. ok, dajme tomu ze spravim mix s nulovym klipovanim - to sa mi zrejme podari len tak, ze bude tichi. takze potom ked ho budem vo finale vytahovat maximizerom alebo limiterom, opat pojde do clipu a navyse to bude este aj poriadne skreslene, ci nie?
to, ze sa to vola master sabla este neznamena, ze to co z nej exportnes bude "master"... to bude holy mix. pri nom Ti ide o spravne pomery a vyznenie nastrojov, a aby to malo "dostatocnu" hlasitost bez skreslenia, klipu atd... ze sa Ti to bude javit tiche proti nahravkam co poznas nevadi, to je normalne... hlasitost toho budes nahanat pri masteringu. ak ho spravis dobre, tak Ti nema co ist do klipu, ani skreslenia... o tom (okrem ineho) ten mastering prave je - vedet to spravit do "potrebnej" hlasitosti bez skreslenia a klipu :) inak plati, ze cim lepsi mix, tym sa s nim lepsie pri masteringu da pracovat...

to co sa tu pisalo, ci si mas pri mixazi stahovat master fader alebo nie s finalnym mastrom nijak nesuvisi - tecnicky v DAW je jedno, ci mas stiahnute volume na grupach alebo na master sably. ja som pisal iba, preco sa mi vidi logickejsie pracovat s volume na stopach/grupach miesto stahovania mastru...

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4590
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: Ptaah - B

Příspěvek od Amorph » 04 srp 2009 01:54

rastis: nemas uplne pravdu. To co popisujes je jen jeden z postupu, kdy se micha bez limiteru. Ale naprosto stejne bezny je i postup, kdy se micha do limiteru a clovek se uz v mixu snazi dostat bliz cilove "master" hlasitosti a strukture zvuku. Ja pouzivam ten druhej zpusob, protoze mi prijde sikovny, ze kdyz se pri natlaceni objevi nejake problemy, tak to hned muzu osetrit v mixu. Coz ale muze byt zas zaroven i nevyhoda, protoze clovek pak trochu ztraci odstup.

rastis
Příspěvky: 2874
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Ptaah - B

Příspěvek od rastis » 04 srp 2009 02:37

Amorph píše:rastis: nemas uplne pravdu. To co popisujes je jen jeden z postupu, kdy se micha bez limiteru. Ale naprosto stejne bezny je i postup, kdy se micha do limiteru a clovek se uz v mixu snazi dostat bliz cilove "master" hlasitosti a strukture zvuku. Ja pouzivam ten druhej zpusob, protoze mi prijde sikovny, ze kdyz se pri natlaceni objevi nejake problemy, tak to hned muzu osetrit v mixu. Coz ale muze byt zas zaroven i nevyhoda, protoze clovek pak trochu ztraci odstup.
nepisal som o miesani do limiteru alebo nie... to je ina vec, to sme tu ani nerozoberali... cely cas som pisal o Cyrilovej rade, ze ak mu to klipuje, nech si stiahne master fader a ked to bude mat tiche, nech to znormalizuje... na to som zareagoval, ze to podla mna nie je dobra rada, ze nez stahovat pri takej situacii master fader, nech radsej postahuje stopy / grupy... a ze na normalizaciu nech zabudne... to posledne, co som reagoval bolo uz len tak zovseobecna, lebo som mal pocit, ze Krtko v tom trochu zmatkuje...

inak suhlasim - mixovat do komplet mastering retazcu je tiez cesta... ale je to uz taky level, kedy by mal mat clovek vychytany proces mixaze ako taky, bez nejakych pseudoproblemov s klipom...

Uživatelský avatar
Krtko
Příspěvky: 158
Registrován: 26 bře 2009 20:43

Re: Ptaah - B

Příspěvek od Krtko » 04 srp 2009 12:28

rastis píše: to, ze sa to vola master sabla este neznamena, ze to co z nej exportnes bude "master"... to bude holy mix..
ale to som vobec netvrdil, je mi jasne co je holy mix... ok, aby som uz dostal odpoved na moju otazku, pokial spravim mix uplne bez klipovania ale bude velmi tichi, da sa spravnym mastrom vytiahnut hlasitost na standardnu bez skreslenia a klipovania? nie je to tak, ze pri mastri sa da hlasitost vytiahnut len do par db, potom to uz zacne klipovat?

a este mam otazku na mix v multitracku vs holy mix v prehravaci /winamp/ pomery stop zneju v multitracku inac nez po exporte v prehravaci. treba prihliadat pri mixe na to a pomery robit tak, aby boli vyrovnane po exporte aj ked pri mixe to znie nevyrovnane?

Wohma
Příspěvky: 1656
Registrován: 05 říj 2007 08:30

Re: Ptaah - B

Příspěvek od Wohma » 04 srp 2009 12:32

Nemas ve winampu zapnutej ekvalizer nebo nejakej vylepsovac? Vystup z multitracku by mel byt stejny jako export, tak vyrazne pisnicku nezmeni ani konverze do MP3.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Ptaah - B

Příspěvek od Pytkin » 04 srp 2009 16:37

ono tych moznosti je vela .. mozes tlacit hore kazdu stopu zvlast .. a mozes dosiahnut lepsieho vysledku ako tichy mix a tlacit ho az pri masteringu .. samozreme velmi zavisi od muziky o aku ide .. atd atd .. moznosti je vela .. a kazda da rozny vysledok ..

Odpovědět