Ax-100MkII a Edirol UM-2ex

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Uživatelský avatar
pateson
Příspěvky: 335
Registrován: 26 lis 2006 18:06

Ax-100MkII a Edirol UM-2ex

Příspěvek od pateson » 05 pro 2007 17:59

Jak jsem si sám ověřil, nelze tento USB-MIDI převodník použít pro aktualizaci firmwaru. Prý je to způsobeno náhodným vysíláním Active Sensing, které je údajně v Edirolu vestavěno (popsáno na fóru Terratecu).

Bohužel jsem si to přečetl až po spuštění aktualizace (škoda, že to výrobce nezmínil v PDF návodu k aktualizaci), nicméně nakonec se pomocí jiného převodníku asi povedly škody napravit. Axon sice pracoval, ale nebylo možné připojení k PC, nyní již to vše vypadá OK.

Takže bacha, pokud se to někoho týká
Ale jináč su Moravák

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 06 pro 2007 00:14

hmm .. tak to je nemyle ! Hubert co ty na to ??

hubert
Příspěvky: 1298
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Příspěvek od hubert » 06 pro 2007 12:34

Nuz zaujimave....aku mas nainstalovanu verziu driveru na tom UM-2EX? Ja tu mam verziu 2.0.0 mam to zavesene na MIDI OXe a monitorujem vstup aj vystup....filtre kompletne vypnute.....zatial som nezaznamenal vyslanie Active sensing...nedocital som sa o tom nikde na strankach Edirolu viac....mozno je to tou novou verziou osetrene.....ale netvrdim to na 100 percent.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 06 pro 2007 12:37

hubert : checkuj checkuj .. uvazujem ze si kupim UM-3EX domov ..

hubert
Příspěvky: 1298
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Příspěvek od hubert » 06 pro 2007 13:01

Hohoooooooo takze opravujem vyssie napisane.....Edirol so mnou nechutne vypiekol....pokial som monitoroval len vstup a vystup samotneho UM-2EX dokonca aj s natvrdo premostenym I a O tak som na monitore nic nezaznamenal.....takze som bol presvedceny ze to nic nevysiela.....ale ten "hajzel" tam ma asi na svoje vlastne Active sensing natvrdo aj filter na vstupe. Ked som zapojil ako monitor MIDI IN iny MIDI prevodnik...v tomto pripade MIDI na FA-101, tak sa zrazu na vstupe objavilo Active sensing....a netusim ci sa da vobec nejako vypnut.
OK Pytkin este Ti ocheckujem aj UM-3EX.

Acid Punk
Příspěvky: 2444
Registrován: 23 srp 2006 19:55

Příspěvek od Acid Punk » 06 pro 2007 16:46

A k cemu je vlastne active sensing?
Chci si za chvili (na vanoce) poridit z druhe ruky za maly peniz nejaky usb2midi prevodnik.. a tohle me zarazilo :)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 06 pro 2007 17:23

AP : Active sensing sa vysiela medzi zariadeniami , aby vedeli ze su pripojene .. proste jedno dava druhemu vediet o sebe , ze je na zbernici ..

hubert
Příspěvky: 1298
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Příspěvek od hubert » 06 pro 2007 17:25

Nemas byt preco zarazeny.......alebo teda mozes byt....ale vlastne sa nic nedeje....Active sensing je legitimna MIDI informacia, ktora bola vytvorena z dovodu akehosi aktivneho kontrolovania zlozitejsich MIDI systemov.....vela modulov, viac kontrolerov...atd Proste tato informacia tecie MIDI systemom vtedy ked je system zapojeny ale netecu ziadne kontroler ani Note On data...proste system je zapojeny ale nehra sa. Zamer bol taky, ze tato informacia mala oznamovat vsetkym zariadeniam zapojenym v systeme ze vsetko je v poriadku len sa proste nehra. Dalsia vec ktoru to malo plnit je to ze sa mal dat v slozitejsom systeme lahko odhalit pripadny problem na niektorom zo zariadeni, ktore potom mohli vyzadovat Reset. Zaroven ak sa nejaka Nota "stratila" v tomto zlozitejsom systeme tak prave ACtive sensing ktore po preruseni hry zacalo tiect systemom malo odstrelit pripadne vysiace noty. Tuto implementaciu vsak naplno nie vsetci vyrobcovia takto pochopili a zrealizovali a tak sa z vlastne povodne dobrej myslienky v niektorych specialnych pripadoch stala komplikacia. Ako napr. vo vyssie spominanom pripade. Treba si ale uvedomit ze toto vlastne nieje problem tohto MIDI prevodniku....ale zariadenia ktore na Legitimnu MIDI informaciu blbo reaguje. Zial prave pri takychto pripadoch by mala byt nejaka moznost tuto informaciu proste vypnut.

Uživatelský avatar
pateson
Příspěvky: 335
Registrován: 26 lis 2006 18:06

Příspěvek od pateson » 07 pro 2007 09:59

Faktem je, že v Cubase pracoval Axon přes UM-2ex normálně. Takže problém je opravdu pouze při aktualizaci firmwaru a pro využití jako MIDI převodník to asi nemá vliv.

Ovladače jsem použil nové od Rolandu (Edirolu) pro Vistu
Ale jináč su Moravák

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 07 pro 2007 10:59

active sensing normalne nevadi .. ale ked pride to $FE vnutri sysexu , tak to zariadeniu trosku musi vadit ..

hubert
Příspěvky: 1298
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Příspěvek od hubert » 07 pro 2007 11:09

No to je to cim si nieosm isty ze by prislo vnutri sysexu......pokial tecu MIDI informacie tak netecie Active sensing.....to plati aj pre sysexy........v opacnom pripade by si nemohol do nastroja ani ladovat banky.....a to funguje samozrejme bez problemov......takze problem bude inde.....a sice v reakcii toho nastroja bezprostredne po ukonceni toku sysex dat.....vtedy zacne znovu tiect info Active sensing ale ten nastroj mozno este spracovava prijate sysex data....a vtedy sa nieco udeje....a podla mna by ten nastroj pokial sa nachadza v takomto "medzistave" mal ignorovat akekolvek data na vstupe......lebo to ze nejaky nastroj este cosi "riesi" predsa MIDI prevodnik ani ine zariadenie v okruhu nemoze vediet....

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 07 pro 2007 11:12

hubert : to hej .. ja som to ale pochopil tak , ze ten UM ma daku chybu a posiela active sensing aj v strede dat .. normalne to ma ist mam pocit ~300 msec .. teda cca 3x za sekundu .. ked nejdu ziadne data samozrejme ..

ale tak ako pises .. mozno to je fakt len problem toho nastroja ..

hubert
Příspěvky: 1298
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Příspěvek od hubert » 07 pro 2007 11:19

nie... skusal som to...teda sice len s kratkymi sysexamy......Proste som z MIDIOXu poslal nejake GM/GS resety....niekolko krat za sebou a odchytaval vystup.......bezalo to teda uplne standartne....mozem este skusit nejaku banku zvukov........inak rovnako active sensing vysiela aj UM-EX a ten mam doma a veselo cez neho posielam banky zvukov a vsetko bezi korektne.....

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 07 pro 2007 11:29

hubert : jo rozumiem .. inak ono to moze byt aj takyto scenar ..

firma sa rozhodne .. popici .. spravime jednoduche updatovanie firmwaru cez midi .. pre uzivatelov velmi jednoduche .. Cize jednoduchy softik kery posiela data do midi .. ak je rozumny , tak snad mu zariadenie aj handshakuje ze daco prijalo a ze data su OK .. mozno to ale naprogramovali kokoti .. kery netusia nic o active sensing a ocakavaju ze po midi ziadne ine data nejdu , len tie , ktore tam oni sami poslu .. cize je mozne ze program posle dake data .. trebars 1024 bytov .. a potom caka kym si to syntak ulozi do flahsky .. co kludne moze byt par 100 mili sekund .. a v tom tam interface posle $FE .. co mozno ten syntak zoberie ako dalsie data .. a je zle samozrejme ..

inak je mozne ze tie data vobec ani neni su SYSEX .. ale dake ich proprietarny format dat .. totiz SYSEXu nemoze $FE vadit .. v sysexe su data 0XXXYYYY..

Ked sa tak nad tym celym zamyslam , tak toto vyzera byt celkom pravdepodobny scenar .. Keby sa to updatovalo cez normalny SYSEX , tak by to nemalo vadit ..

Inak keby to spravili tak , ze tuto je midifile obsahujuci SYSEXY , to prehrajte do syntaku a updatne sa firmware , tak to by fungovat malo vzdy ..

hubert
Příspěvky: 1298
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Příspěvek od hubert » 07 pro 2007 11:53

absolutny suhlas....
inak ak by sa ti chcelo pateson mohol by si odchytit data toho update-u.....to by sme boli z toho mudrejsi...

Odpovědět