Basový aparát z komponent (preamp, zesik, box)

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Odpovědět
Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Basový aparát z komponent (preamp, zesik, box)

Příspěvek od delay » 23 črc 2007 15:13

Kamarádi a hudební souputníci. Potřeboval bych pár radiček ohledně basového aparátu...
Před časem jsem si pořídil celkem slušnej preamp (PEAVEY BASS MAX) hlavně pro nahrávání. Nyní mě napadlo prodat starší, ale kvalitní kombo Carvin a pořídit jen zesilovač s boxem.

Moje (možná hloupé a začátečníka hodné) otázky se tedy budou týkat propojení tři komponent preamp-zesilovač-box.

:idea: Preamp no problem (má všechny potřebný výstupy - full range, high a low range - crossover, HiZ atd.)
:idea: Zesilovač bych i měl (tuším že v tomhle případě asi stačí jakejkoli slušnej koncák). Je to Q'SOUND - QSA600 2x200W 4 Ohm nebo 1x400W 8 Ohm
http://www.laserworld.cz/index.php?page ... 1&vmcchk=1
:idea: Basovej box hodlám koupit, nejlépe 4x10" nebo 2x10" za cenu max. okolo 15.000Kč (secound hand) (AMPEG BXT-210M nebo něco od TRACE ELLIOT).

:?: U zesilovače si nevim rady se zapojením do můstku, nevim jak se to dělá :-), jestli se jeden kanál obsahující signál routuje do druhýho vstupu a výstupem pak ven nebo?... A pak ten QSA-600 má výstup speakon a já teď nevim, jeslti je to kombo konektor a dá se tam zapojit i klasickej jack (nemám ho teď u sebe) anebo, zdali je OK to upravit na druhý straně na jacka (pro vstup do boxu), kdyby bylo potřeba...
:?: S tím souvisí i impendance, tedy jakej box, jeslti 8 nebo 4 Ohmy
Případně by mě zajímaly kombinace (dodnes v tom nemám jasno :-)).

Díky za rady.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 23 črc 2007 15:37

do mostika sa zapaja tak ze repro zavesis medzi dva cervene vystupy z koncaka (cize nie medzi vystup a zem) a zapnes ho do bridge modu (ak ma prepinac), alebo musis vyrobit extra kablik a budit ho symetrickym zdrojom signalu (prinajhorsom cez dibox). jeden kanal musi byt krmeny + a druhy - signalom. pozor, niektore koncaky po zapojeni do mostika zhoria (zhori dc servo apod), treba si overit ci ten ktory koncak v mostiku pracovat dokaze. ak tam mas prepinac, je to tutovka. niekedy byva prepinanie riesene cez jacky, ak nepripojis druhy kanal, koncak ide automaticky v mostiku a prvym invertovanym kanalom sa krmi druhy kanal

rastis
Příspěvky: 2883
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Příspěvek od rastis » 23 črc 2007 15:51

ale takto sa pokial viem neriesievaju nastrojove koncaky - tam je to dane, ake vystupy idu, vacsinou 4 /8 alebo 8 / 16. takisto by som si dovolil nesuhlasit s "jakejkoli slušnej koncák" - zase by som uprednostnil nastrojovy koncak na basgitaru a to by som este aj pospekuloval, ci aj nie lampovy. rozhodne by om sa nezamyslal nad koncakom s frekvencnym rozsahom 10Hz – 50 kHz za 6 490 Kč. skratka by som sa poobzeral po koncaku od zabehnutej firmy vyrabajucej basove zosilovace.

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Re: Basový aparát z komponent (preamp, zesik, box)

Příspěvek od Ctirad » 23 črc 2007 15:55

delay píše: :idea: Zesilovač bych i měl (tuším že v tomhle případě asi stačí jakejkoli slušnej koncák). Je to Q'SOUND - QSA600 2x200W 4 Ohm nebo 1x400W 8 Ohm
http://www.laserworld.cz/index.php?page ... 1&vmcchk=1
Na QSA pozor, je to čísnký plagiát QSC. Musíš počítat s eventualitou, že to při větší zátěži odejde a vezme repráky s sebou. To už radši behringer, tam alespoň fungují ochrany.
:?: U zesilovače si nevim rady se zapojením do můstku, nevim jak se to dělá :-), jestli se jeden kanál obsahující signál routuje do druhýho vstupu a výstupem pak ven nebo?...
Princip můstku je tan, že do jednoho kanálu zesilovače přivedeš normální signál, do druhého signál invertovaný a reprák zapojíš mezi jejich výstupy. To ovšem ty řešit nebudeš, protože každý rozumný stereo PA zesilovač na to má přepínač a pokud nemá, je pravděpodobné, že není na můstkový provoz dostatečně dimenzovaný.

BTW, za kolik chceš prodávat to kombo? ;)

rastis
Příspěvky: 2883
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Basový aparát z komponent (preamp, zesik, box)

Příspěvek od rastis » 23 črc 2007 15:58

delay píše:...a pořídit jen zesilovač s boxem....
tak si kup rovno celu basovu hlavu, naco si to komplikovat (preampy, koncaky, kable, rack... ... ). dobry basovy koncak moze bez problemu stat tolko, co cela basova hlava...

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Basový aparát z komponent (preamp, zesik, box)

Příspěvek od delay » 24 črc 2007 09:58

Ctirad píše: BTW, za kolik chceš prodávat to kombo? ;)
Je to CARVIN PB200-15 a prodávám to za 14.000 CZK
http://www.music-store.cz/testy2.asp?ID=180
Ctirad píše:Na QSA pozor, je to čísnký plagiát QSC. Musíš počítat s eventualitou, že to při větší zátěži odejde a vezme repráky s sebou. To už radši behringer, tam alespoň fungují ochrany.
No, zátěžová/tepelná ochrana fungovala hodně dobře. Při častém clipování se zesik vypnul.
Naposledy upravil(a) delay dne 24 črc 2007 10:08, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Basový aparát z komponent (preamp, zesik, box)

Příspěvek od delay » 24 črc 2007 10:04

rastis píše:
delay píše:...a pořídit jen zesilovač s boxem....
tak si kup rovno celu basovu hlavu, naco si to komplikovat (preampy, koncaky, kable, rack... ... ). dobry basovy koncak moze bez problemu stat tolko, co cela basova hlava...
Já už právě mám preamp a ten zesilovač (dlouho), a teď bych měl peníze akorát tak na dobrej box. Nepřipadá mi to jako blbost, protože největší podíl na zvuku má právě ten preamp.

Zesilovač asi nebude nejvhodnější, ale potřeboval bych, aby to nějakou dobu fungovalo, nouzově - přechodně. Kdyžtak pojedu na jeden kanál (200W), protože sem si nikdy nevšiml žádného můstkového přepínače, ale výrobce provoz v můstku uváděl.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 24 črc 2007 11:00

delay: citaj poriadne... niekedy je to riesene cez prepinac v konektore. ak ma jeden vstup v zatvorke bridge, je to ono

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay » 24 črc 2007 11:09

kexik: Díky, na 99% tam není přepínač, ale pokud tam bude někde vytištěno BRIDGE, tak hurá. Kouknu na to, jen co se dostanu do zkušebny.

Odpovědět