V rámci Dave Hill Designs se zatím zrodily 2 přístroje: Preamp Europa I a kompresor Titan a jeden plugin.
A právě kompresor Titan (stereo pár) jsem několik dní měl možnost testovat u sebe ve studiu, takže pokud by to někoho zajímalo, mohu se krátce podělit o dojmy.
Tady ho máme:

Jak je zřejmé, Titan je mono kompresor, ovšem spojením svou Titanů a projením speciálním přiloženým stereo link kabelem vzníká stereo kompresor (pravda - za přesně dvojnásobnou cenu ...)

Jednou ze specialit tohoto kompresoru je DSP řízení parametrů, to znamená že si můžeme na displeji přesně numericky digitálně nastavit všechny potřebné hodnoty komprese. Samotný kompresor je samozřejmě analogový.

Jak už je u kreací Dave Hilla zvykem, vždycky v sobě mají pár extra fajnových specialitek ... Výjimkou není ani tento kompresor. Kromě základních komprimačních parametrů (threshold, attack, release, gain a již dříve známý cranesongovský shape) tady máme k dispozici další zvukově kreativní nástroje: VCA colour - od čisté po vintage, Dynamic colour - zvýrazňování transientů a přepínač celkového charakteru zvuku - normal/fat/air.

Další skvělou a nesmírně praktickou "utilitkou" je možnost nastavení poměru paralelní komprese (tj. poměr čistého a komprimovaného signálu) - to je opravdu výborná vychytávka ...
Přístroj vypadá celkově nesmírně sofistikovaně v rámci perfektní výrobní kvality.
Odezvy uživatelů tohoto kompresoru jsou globáně velmi nadšené, mnozí ho v extázi označují za jeden z nejlepších kompresorů vůbec se širokým spektrem univerzálního použití - od trackingu, přes mix až k masteringu.
Samotný zvuk tohoto kompresoru bylo něco, co mě samozřejmě zajímalo ze všeho nejvíc. A nejlépe zvuk vynikne když ho porovnáme se zvukem jiným, pokud možno důvěrně známým. Co jiného k tomuto účelu zvolit než můj masteringový kompresor č.1 - Vertigo VSC-2 (který shodou okolností před lety nahradil slavný Cranesong STC-8, který jsem předtím dlouho dobu používal).
Vyzkoušel jsem si procesing různých žánrů a typů hudby a samozřejmě si pohrál i se všemi zmíněnými fajnotami v rámci speciálních nastavení.
Moje dojmy začaly postupně krystalizovat ... Jedna věc začala být zřejmá - že se u Dave Hilla v tomto případě nejedná o naprosto nové revoluční zvukové pojetí, ale že dlouho (důvěrně) známý zvukový charakter produktů Cranesong je i u tohoto kompresoru celkem jasně patrný. Tj. - relativně čistý zvuk (bez dalších extra dimenzí - ať už barevných nebo objemových) a lehounce typický Cranesong "témbr", což bych charakterizoval jako takový lehoučce umělý filtr na výškách ...
Na všech typech vzorků zněl tento kompresor ve výsledcích naprosto skvěle a výborně - profesionální, vytříbený, čistý zvuk, prostě perfektní. Pohrávání s hodnotami paralelní kompresí bylo velmi kreativní - škoda že tuto přímou funkci moje kompresory nemají ... Pohrávání si s již zmíněnými nastaveními pro speciální barvy zvuku přineslo obecně menší efekt, než bych čekal, změny byly spíše subtilní než výrazné, a to i v extrémních nastaveních.
Všechno to znělo skvěle do okamžiku než jsem přepojil na Vertigo ...

Vlastně velmi podobný rozdíl, kvůli kterému jsem před nějakým rokem po obdržení prototypu Vertiga a porovnání se svým STC-8, dal STC-8 za pár dní na prodej ... (pravda - chudák měl pak těžký osud, na cestě zájemci do Itálie se beze stopy kurýrovi GLS ztratil a nikdo ho už nikdy nenašel, nevím jestli od té doby v některém depu GLS pravidelně komprimují ? )
Takže (jako u všeho) záleží na individuálním vkusu, preferenci a potřebách. V každém případě je kompresor Titan naprosto špičkovým a nesmírně sofistikovaným příspěvkem do oblasti analogových kompresorů. Některé jeho funkce (zejména paralelní komprese) jsou něčím, co mi u mých přístrojů trochu chybí. Zvuk Titanu se nijak radikálně nevymyká již známým typickým zvukovým charakteristikám starších Cranesong produktů ... Kterých jsem tu, pravda, měl před lety více (STC-8, Ibis, Flamingo ...) a všechny nějak postupně odletěly ... Zatím jim tady zrní znovu nesypu ...
Dave Hill ovšem patří přesně mezi typ lidí, které mám moc rád a obdivuju - lidi naprosto posedlé tím co dělají a plně do toho ponořené. Tady jsem našel jednu archivní fotku s ním

Podle mých mnohaletých zkušeností - opravdu špičkové sofistikované a nejlépe znějící produkty jsou v naprosté většině případů dílem "one man show". Těch všelijakých přístrojů všeho druhu jsem tady za ta léta měl možnost vyzkoušet desítky a desítky. A možná není překvapení že to, co tady nakonec setrvalo a co je zatím pro mě v mnoha ohledech nepřekonatelné, jsou zejména právě produkty "one man show"

Vidím že v těchto dnech se mi tady začínají sbíhat další velmi zajímavé hračky, které mi výrobci posílají abych je otestoval a dal jim vědět své dojmy: včera mi došel zbrusu nový mohutný preamp Vertigo VSP-2, na cestě je už konečně nový Tube-tech preamp a též tu mám sestavu zajímavých nových JZ mikrofonů (J1, V11 apod.)
Takže pokud bude zájem (a nebude to zase neodolatelný impuls pro zdejší 1-2 známé zakomplexované prudiče), rád se o další zajímavosti a subjektivní dojmy brzy podělím