DAW Controller - what the hell...???

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
nick_valensi
Příspěvky: 517
Registrován: 04 úno 2005 13:37

DAW Controller - what the hell...???

Příspěvek od nick_valensi » 14 zář 2006 14:38

sem v oblasti DAW kontroleru naprostej newcomer, nicmene taky o necem podobnem uvazuju (klikani mysi me mistama fakt privadi k silenstvi.. - samozrejme zejmena pri ovladani pluginu, pripadne faderu na mixu atd.).

mam dotaz, jak tyhle masinky vlastne fungujou? sou schopne rozpoznat, ktery plugin/fader prave ovladam, nebo to funguje tak, ze musim pokazde pro kazdou operaci nejak manualne navolit?

to nej, co sem vygoogloval je asi mackie control - vypada dokonale (hlavne tim, ze se da poskladat podle potreby, proste se dokoupi expansion podle toho, co chce clovek delat), ale pochopitelne je cenove uplne mimo muj budget, takze pokukuju po tech dvou behringerech (BCF a BCR pripadne rad uvitam tip na dalsi firmy/modely). muze me nekdo kratce uvest do obrazu? vsiml sem si, ze napriklad BCR nema podsvicene knoby, takze si nedokazu predstavit orientaci na nem atd.)

nebo este jinak, abych to zkratil, doporucte mi nejake zarizeni (nemusi to byt all in one, klidne dve, jedno s fadery a jedno s knoby) pro ovladani DAW (chci u pluginu tocit skutecnyma knoflikama prip. u mixu pohybovat skutecnymi fadery) a jak to v praxi funguje?

co sem se dival na netu, tak moc firem tyhle veci nedela, da se rict, ze je tu tak maximalne mackie, pak dlouho nic, tascam, dlouho nic a pak behringer... resp. nasel sem na netu i ten kontroler od native instrument, ale tam uz vubec netusim ktera bije;-)

dikes!!!

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 14 zář 2006 15:07

na kazdy knoflik si namapujes nejaky midi kanal a nejake CC, ktorym potom ovladas knoflik v plugine. krabica ma niekolko user presetov, ktore ide rychlo prepinat, takze jeden knoflik moze v presete 1 ovladat ja neviem cutoff na kontakte na stope 1 a v druhom presete resonance na absynthe na stope 48 atd. zabudol si este vymenovat uc33 od evolution a bude ich viac. kludne zacni imho od behringra, toho s endless kontrolermi - tam sa nema co pokazit. co sa tyka pouzitia - ked pochopis princip, tak su moznosti skoro nekonecne

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 14 zář 2006 15:25

no ja nevim, ja sem treba dotd nepochopil jestli de udelat to, ze si namapuju na kontroler treba obladani nakyho konkretniho pluginu a kdyz ten pak otevru tak se to kontroler nejak "domakne" a hned je k dispozici remout control, ovsem co se stane kdyz otevru tenhle plugin na nekolika stopach ? to mam mit na kazdej nakej preset ? to bych se asi upresetoval k smrti, kdyz si vemu ze efekty casto menim v ramci skladani i michani, sup sem sup tam litaj kompresory a hally a eq atd, jak bych se v tom vyznal mit na to vsechno udelany presety na kontroleru to netusim...

ja osobne pouzivam BCF2000 jako vystupni masinu na manualni doladovani pomeru na 16ti subgroupach do kterych si posilam vsechny ve skladbe se vyskytnuvsi stopy a nastroje, mam dany poradi ktery sem si vychytal a umim ho nazpamnet, takze vim ze fejdr 1 je groupa bicich, 2 je basa atd atd a nepouzivam to jinak. je to trochu trapny ze ho takhle nevyuzivam ale duvod sem popsal na zacatku, netusim k cemu by mi to bylo mit na kazdej plugin cudliky, to bych asi dyl nastavoval kontroler nez pak s pluginem pracoval se obavam.
jeste jedna vec me stve, bcf2000 umi ovladat panoramu, teda pod cubasi tu klasickou panoramu co prelejva signal zleva doprava, to je ale panorama s prominutim na hovno, pouzivam nejvic panoramu kde si volim sirku sterea a pozici, nebo oddeleny L/R a na to jeden knob na BCF2000 nestaci, takze o tuhle funkci sem prisel, jak teda vyuzivam BCF2000 ? na cudlikach mam play a stop a na pedalu letmej strih, na stopach fadery hlasitosti, mute, solo a tot vse 8) jednoduchy, trochu trapny ale pro me dostacujici.

umim si predstavit husty michani na mackiem se sestnacti dotykovejma fejdrama a hafem programovatelnych cudliku, otazkou je jestli to za ty prachy stoji, to je na zvazeni

nick_valensi
Příspěvky: 517
Registrován: 04 úno 2005 13:37

Příspěvek od nick_valensi » 14 zář 2006 15:42

no presne o tomhle mluvim, resp. takhle sem si to predstavoval taky... ze proste otevru DAW (Cubase SX3) a v pripade, ze budu mit aktivni plugin (i v pripade, ze tentyz bude pouzitej v mixu treba 3x), muzu kroutit vesele zprava doleva atd. jako ze ho DAW automaticky rozpozna a ja ho budu moct ovladat kontrolerem... takze to tak neni? to musim kazdej plugin naprogramovat????????? to bych se asi v pripade (vyhlednuteho) BCR 2000 musel uprogramovat k smrti.. resp. vubec si nedokazu predstavit orientaci..

proste mi de o pochopeni podstaty DAW kontroleru, ale pokud je to tak, jak pise kexik, tak teda nevim nevim... esli to tu praci spis neznesnadni...

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 14 zář 2006 15:57

ja nevim, ja si myslim ze by to teoreticky mohlo fungovat tak ze otevres jako aktivni plugin a kdyz mas na nej preset na kontroleru tak pretuknes preset a mas ho tam, kdyz tuknes na jinej stejnej plugin na jiny stope mel by se prenastavit kontroler a zase bej tam, otazkou je jestli to tak funguje, ja to nezkousel pac tu potrebu nemam, VST nastroje v zasade nepouzivam a efekty uz taky moc neprehanim a kdyz tak to v pohode zvladam mysi nez neco lovit v kontroleru, vtsinou ty zasahy sou na par tuknuti mysi, to nez bych se hnul ke kontroleru a preklap preset tak to mam trikrat mysi hotovy, nehlede na to ze i behem editace pluginu kontrolerem casto potrebujes sahnout na mys treba pri loudovani presetu nebo impulsu do reverbu atd, nevim, rikam si kdyz sou prednastaveny sablony nanaky vstcka tak to asi neni nutny nastavovat na kterym kanalu zrovna je ale melo by to bejt tak ze kontroler zareaguje jakmile prislusnej plugin otevres bez ohledu na to na ktery stope a kolikrat ve skladbe je pouzitej, otazka je jestli to tak fakt je.

kazdopadne preju at ti to slape jak si predstavujes a za cas dej vedet jak ses spokojenej, mozna zjistis to co ja ze kontrolery sou dvojiho druhu:

1- ty nadupany a hodne drahy ktery umej vsechno co potrebujes takze neprebihas mezi kontrolerem a klavesnici a mysi a opravdu poresej veskerou michacku, umej vyvolavat pluginy a editovat je a vubec skvele se s nima dela (tohle se mi libi treba na yamaze 01x pac pri praci s ni clovek skoro nepotrebuje hrabat na comp) to samy by bylo s mackiem s par expanzema tak aspon na 16-24 stop + jeden blok knobu, ale to sme na nakejch 80ti litrech!

2- ty levny a jednoduchy ktery siou dobry akorat k tomu aby si tam clovek navolil cutoff filtru a resonanci apod na nakym vstcku, pripadne jako ja resil akorat pomery nakejch group

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 14 zář 2006 16:13

no ja osobne si vystacim s knoflikmi co mam na midkejborde... kedze nie som chobotnica, naraz nahravam z maximalne 4-och knobov, tesne pred nahravanim si ich namapujem na to co potrebujem - vo FL to ide dvomi klikmi/knob, a po nahrati cele namapovanie zmazem.

ale ako hovorim, moznosti je nekonecno... super je mat kontroler s displejom pod kazdym knobom, ale to uz je ina cenova...

nick_valensi
Příspěvky: 517
Registrován: 04 úno 2005 13:37

Příspěvek od nick_valensi » 14 zář 2006 16:16

no divej, mne de asi o tohle: potrebuju mit tu moznost, kroutit s pluginama v realnem case (a to se mysi dela blbe). nedej boze v okamziku kdy potrebuju zmenit napr. dva parametry... takze nejde o to, ze bych byl linej, natocit si na kompresoru hodnotu xy, ale o ovladani v realnem case. abych to vysvetlil, je to jako by johnny greenwood musel loudit zvuky mysi - taky by toho moc nevyloudil. takze potrebuju (priorita je ovladani pluginu) kontroler, u kteryho nestravim vic casu programovanim (pac na tyhle veci sem fakt lempl) nez cimkoliv jinym...
mate nekdo zkusenost s KORE od NI? potrebuju neco intuitivniho a spolehliveho a pochopitelne to nesmi stat 1000euro...

nick_valensi
Příspěvky: 517
Registrován: 04 úno 2005 13:37

Příspěvek od nick_valensi » 14 zář 2006 16:17

kexiku co krom mackie se da sehnat? myslim tim ten display pod knobama

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 14 zář 2006 16:24

no, fesny a este zaplatitelny krpec s displejmi robi novation
http://www.thomann.de/thoiw2_artikel-19 ... 2d3aa0f953
ale su toho mraky, nechce sa mi tu guglit, moc ma to nikdy nezaujimalo, ale kutikom oka som toho u thomanna aj inde videl mraky...

nick_valensi
Příspěvky: 517
Registrován: 04 úno 2005 13:37

Příspěvek od nick_valensi » 14 zář 2006 16:41

mozna mraky, ale ja sem se dival trochu podrobneji a vysledky sou dost neuspokojive... jak rikam, 1.liga mackie, pak dlouho nic a co se tyce tech knobovych kontroleru, tak tam je to uplne bida. hlavne mi de ale o to, aby mi nekdo komplexne poradil, pripadne upozornil na vyhody/nevyhody daneho kontroleru atd...

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 14 zář 2006 17:01

ten motormix ted je tady dost nabizenej a bude dobrej, ale zas nema knoby, to je tak na mix rekl bych i kdyz i to by slo nejak vosefovat, koukni do jarmarku nebo sleduj www.midi.cz byl za 10t, ale na krouceni budou asi jiny masinky lepsi, njakej ten evolution nebo i ten behringer, to sou krabice levny

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 14 zář 2006 17:08

1. liga je aj UB2400 od tascamu... tiez vie mackie protokol.
ale zasa je to skorej na mixaz... na krkanie vstckami mi pride najrozumnejsie kupit behringra, jak vravi neural...

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 14 zář 2006 17:12

UB2400 je muj sen !!! aaaaaa to by byla vecna laaaabuz 8) 24 dotykovych klik, prehledny podsviceny mjuty,sola,recordy ... podsvicena pozice na cudlech panormy, transportni funkce ... aaaaaa skoda ze je tak drahej i kdyz v porovnani s mackiem je cca 40tacu cena celkem rozumna. videl sem jednou nakou fotku z nakyho profi studia kde ho meli hezky zabudovanyho ve stolu a pracoviste to bylo nadherny a cisty a vsechno tak nunununu .... slintal sem jak malej ...
chci chci chciiii na michacku luxus naprostej

Neural_I
Příspěvky: 1256
Registrován: 09 zář 2005 12:20

Příspěvek od Neural_I » 14 zář 2006 17:15

Kexik: teda myslels tascam US2400 ?
http://www.thomann.de/gb/tascam_us2400.htm

koukam cena sla solidne DOLUUUUUUU !!! jupiiiiii :twisted:

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 14 zář 2006 17:17

jo, jasne... nic ine podobne tascam nerobi ;)

Odpovědět