Driverack PA + Uliho meraci majk ??

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
greezmen
Příspěvky: 417
Registrován: 19 pro 2006 17:32

Příspěvek od greezmen » 04 bře 2008 22:50

kexik píše:rychlost zvuku je 344m/s, takze kazdy meter je 2.9ms. pouzi trojclenku :)
plati za predpokladu ze mas fazovo linearnu vyhybku, co asi mas. jo a koncaky by mali byt rovnake, inak nevies co robia s fazou oni
no to mi je jasne len som si neni uplne isty aka ta vzdilenost je ja to ratam ako 93+93cm cize 1,86m cize okolo 5,3 ms spravne to ratam?

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 04 bře 2008 23:04

1.88/344, hej... ale asi to aj tak budes muset zaokruhlit na 5ms. beztak ta rychlost zavisi od teploty, tlaku vzduchu a vlhkosti ;)
osobne si myslim ze s dsp vyhybkou je podobna kompenzacia zbytocna. nieco ine je, ked mas nejake bedne povedzme 10m od seba, to uz je ine kafe

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 05 bře 2008 20:00

greezmen píše:tak extremne počuť ako je aj finančny rozdiel? Ako funguje funkcia autoeq? mohol by stačiť ten Uliho majk?
... v tomhle souhlasim s JJ, zapomen na autoEQ. Lidi si predstavujou ze je to samospasitelnej zazrak kterej udela vsechnu praci za ne .... neni, Ani u DCXka, ani u DBX ani u Sabine u ARC System, ani u monitoru JBL, ani nikde jinde. Ne ze by to bylo uplne k nicemu, ale clovek se musi naucit interpretovat vysledky toho automatu a vzit si z toho jenom neco a doladit to stejne usima.
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

jehlar
Příspěvky: 204
Registrován: 25 úno 2005 21:17

Příspěvek od jehlar » 05 bře 2008 23:00

kexik píše:1.88/344, hej... ale asi to aj tak budes muset zaokruhlit na 5ms. beztak ta rychlost zavisi od teploty, tlaku vzduchu a vlhkosti ;)
osobne si myslim ze s dsp vyhybkou je podobna kompenzacia zbytocna. nieco ine je, ked mas nejake bedne povedzme 10m od seba, to uz je ine kafe
zbytečná??? snad v okamžiku kdy by filtry crosoveru uměly natvrdo uříznout signál na dělících frekvencích. Bohužel vždy se jednotlivá pásma překrývají a proto je nutné doladit delaye = fázové posuny. Obvzláště nutné při používání zvukovodů.
Počítat posuny na základě vzájemné vzdálenosti reproduktorů by mohlo fungovat snad jen u přímovyzařujících konstrukcí. Jakmile je ve hře zvukovod tak musí být nastavení provedeno empiricky, v lepším případě měřením když není k dispozici tak na ucho.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 06 bře 2008 07:36

jehlar: mne teoriu nemusis vykladat, ja ju poznam... najelegantnejsie je dat pred kmitacky dva rovnake mikrofony a pouzit fazovy budik vo wavelabe alebo v com (XY osciloskop bez zakladne). ale pri otvorenych bedniach na namesti bohate staci ten vypocet zo vzdialenosti

greezmen
Příspěvky: 417
Registrován: 19 pro 2006 17:32

Příspěvek od greezmen » 06 bře 2008 11:42

no dobre ale stale ešte je ottazka na ten merací majk. urobí uliho merací tu istu pracu čo DBX? tedaje zbytočne kupovať predražený dbx?

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 06 bře 2008 12:04

greezman, citaj co ti tu pisem... musis mat PRESNE ten isty mic, inak to meranie bude len priblizne. samozrejme ze to bude "nejako" fungovat s hocicim, ale to si mozes prehuknut aparaturu aj rucne a nastavit eq podla ucha...

greezmen
Příspěvky: 417
Registrován: 19 pro 2006 17:32

Příspěvek od greezmen » 07 dub 2008 13:20

tak som porovnaval a fakt najlepšie to vie nastaviť orginal.
Neviete či vobec ma tento DBX RTA mikrofon nejaku krivku frekv. char. ? nenašiel som ju ani na stranke vyrobcu ani pribalenú k mikrofonu a potreboval by som ju na zkalibrovanie aj z meracím softom TrueRTA.
Prípadne najde sa tu niekto kto by tu krivku vedel dať namerať? :?:

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 07 dub 2008 13:23

potrebujes len druhy, nakalibrovany mikrofon

greezmen
Příspěvky: 417
Registrován: 19 pro 2006 17:32

Příspěvek od greezmen » 07 dub 2008 13:30

kexik píše:potrebujes len druhy, nakalibrovany mikrofon
čiže napriklad k tym MK012 mam aj krivky dam ich vedla seba oproti meranej bedni. Nastavím rovnakú uroven odmeram a porovnam?
Ak sa nemylim tak na meranie s používa gulová char ale k MK012 taku vložku nemam.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 07 dub 2008 13:35

gulu treba na meranie miestnosti... na kalibrovanie mk posluzi. potrebujes nejaky signalny generator (z domu ti poslem link na jeden sw)
a potom bod po bode nastavis frekvenciu, kukas na vumetri aku uroven ukazuje oktava a aku dbx, z grafu pre oktavu odcitas hodnotu pre danu frekvenciu, od nej odcitas hodnotu nameranu oktavou, ziskany rozdiel odcitas od hodnoty nameranej dbx a mas hodnotu pre dbx... vysledky si zapises do tabulky a ta tabulka sa vnesie potom do meracieho softu (ten tvoj nepoznam, niektore beru kalibracnu krivku v csv formate, niektore maju vnutri tabulecku s konkretnymi frekvenciami, do ktorej treba doplnit hodnoty, atd)

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 07 dub 2008 22:49

greezmen píše: Prípadne najde sa tu niekto kto by tu krivku vedel da%u165 namera%u165? :?:
... hehe, ja ti ji muzu namalovat, je to asi nejak takhle:

|----------------------------------------
|
|__________________________

Ale mozna jsem se nekde o decibel seknul :P :lol:
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

greezmen
Příspěvky: 417
Registrován: 19 pro 2006 17:32

Příspěvek od greezmen » 08 dub 2008 00:36

chcelo by to ešte požičať ten ECM od Uliho.
Pootravujem asi Pytkina ked sa ponukol :D .
Inak zaujimavo znie ten DBX tento tyžden čakam zvukovku a skusim snim potom niečo nahrať. :)

Odpovědět