Gramofony

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
LSRA23

Gramofony

Příspěvek od LSRA23 »

Ahoj, chtěl bych si koupit gramce. Vůbec se v nich ale nevyznám. Nevim moc co hledat a chci je jen zkusit, takže klidně nějaký low-end na osahání. Určitě nemyslim na žádný pincky, prostě nějaký základ, na kterej položim placku. Když budu koukat po ojetinách. Je velký rozdíl mezi řemínkem a přímím náhonem? Když se prodává bez přenosky, může to něco značit, resp. má smysl dávat nějakou dražší přenosku na lacinej gramec?

biscuit

Re: Gramofony

Příspěvek od biscuit »

koupit blbej gramec znamena zustat s nim na porad. kupovat na osahani je docela velkej risk. jestlis nikdy z gramcu nehral, mel by ses nekde nakontaktovat na nekoho, kdo ti tu zkusenost umozni. porad se vyplati dat nekomu klidne i par stovek za pronajem, nez si koupit blbost.

na co to chces? styl. jen maloco se da odehrat s reminkama, snad jedine beat2beat house/techno styl michani s tim, ze kdyz poustis desku z podprstu, trochu tomu pomuzes.

mechanika gramofonu a prenoska (coz je zvuk z 90 %) jsou dva svety. prenosky se taky neresej jen podle zvuku, ale i podle toho, jaky snesou zatizeni. napis vic, protoze takhle se moc neda pomoct. btw. pincky jsi asi myslel technicse...

LSRA23

Příspěvek od LSRA23 »

no takhle, jednak by se jednalo o hudbu 4x4, techno, acid styly. mel bych to jen na doma na seznámení, nejsem moc družnej a tak si nikde nic neosahám tak jako doma a ze svi zkusenosti s masinama, nemam problem prebirat dokud se mi nedostane do ruky neco, ceho si vazim. vzdycky je tezky se ptat na lowend, protoze jej nikdo znalej proste nedoporuci. slo mi spis abych nekoupil primo neco zname dostupne i v sapě :) gramce tedy technicse, nejak si pamatuju ze snad pincky bejvaly používaný :)

koukal jsem ty reminkace uz ani moc nejsou, ale ikdyz asi jednodusi styl na michani, tak se mi libej dlouhy prechody, tak by bylo fajn, kdybych si po srovnani rychlosti nemusel moc zabyvat, jak moc se po chvili rozhodej.

tak by me zajimalo treba jak si mezi ne tak vyraznyma znackama stoji american audio, vestax, numark...co vidim zrovna na midi, ale cokoliv.

EDIT: a vlastně teď koukám po it obchodech a třeba i rada typu, jestli hledat něco konkrétního v ojetinách bo třeba gramec akiama, vyjde novej jak kdejaky ojetiny i numarky se daji do osmicky, tak nejak v ty urovni

biscuit

Příspěvek od biscuit »

hral jsem taky rovny styly, takze v tomhle si asi budem rozumet. pred strasne dlouhou dobou, kdyz vlastne jeste ani ty napodobeniny technicsu moc nebyly jsme si s kamaradem jako prvni gramce koupili za par kacek nemecky belt drive lenco. hodne dju te doby je melo na doma, na prehravani desek a tak jsme to brali jako druhou nejproverenejsi vec po technicsech. kdybych to mel pripodobnit, tak to bylo podobny lepsim teslam z ty doby, ale melo to pitch. byl pomerne hrubej - tezko se doladovaly mensi zmeny, tak jsem k tem otocnejm origo pitchum pridelal jeste do serie zapojenej tahovej potak pro citlivejsi nastaveni. hodnekrat potom, co jsme je poslali do sveta, jsem si na ne vzpomnel, ze se mi z nich vlastne v urcitym ohledu hralo doma lip nez z technicsu, protoze mely opravdu preciznejsi nastaveni rychlosti. ovsem na akcich to bylo oproti technicsum samozrejme blbejsi - gramofon nebyl robustni, nebyl dobre odizolovanej a jehly skakaly a skakaly :-) treba neslo vubec pouzivat quickspin pro vyhledavani... ale dalo se s tim zit, porad to bylo o mnoho lepsi, nez cd ty doby.

otazka je ale co dnes. uplne prvni vec, kterou si neodpustim poznamenat a na kterou jsem prisel vlastne az po uplnym prechodu na hrani z kompu a na praci s mrizkou. vsechny tracky, ktery jsem si tehdy nahral z desek rychlostne kolisaly a aby byly perfektne synchronizovany, vyzadovalo to neustalou kontrolu a doladovani. bylo to nemily zjisteni a o to vic mi to potvrdilo, ze jsem se rozhodl spravne utect od analogu k digitalu. popravde, po tech vic jak deseti letech honeni desek nahoru a dolu uz mi to prislo jako ztrata cennyho casu. dneska plati trojnasob, ze se ten cas da vyuzit efektivneji a cela djska show se muze posunout do uplne jiny sfery.

tim nechci rict, ze nostalgicky zasmrdlani si z desek nema neco do sebe. to kouzlo tam bude vzdycky, ale je to proste podobny, jako sednout do padesat let staryho auta a jet se projet (a ja mam auta a ty stary obzvlast rad).

zaverem. koupit muzes podle me cokoliv. dd samozrejme asi lip. klicovy podle me bude, jak bude dobre udelanej potenciometr, jestli nebude motor a jeho elektronika kolisaci srac a jak dobre ti to padne do ruky. jsou ruzny druhy lidi - nekteri se umi stroji prizpusobit, jini vyzaduji, aby stroj od zacatku behal podle jejich predstav a prizpusobit se neumi mozna ani v nejmensim.

LSRA23

Příspěvek od LSRA23 »

se mnou asi horší, když se pro něco nadchnu, tak si moc něco jinýho poradit nenechám. takže bych radši ty gramce. když se nezabydlí, tak je zas pošlu dál, ale playary mi příjdou menší kontakt s tou hudbou. nejsem zas takej, že bych nezměnil časem názor. ale hraju si převážně svoje a když prostě neni nálada, motivace, tak si míchám v kompu. určitě nesrovnatelný s playerama, ale tak nějak mě ta strojová přesnost nesedí, ikdyž můžu hrát třeba dva tracky 2,3minuty přes sebe,čehož s vinilama asi jen tak nedosáhnu, ale chtěl bych jednoduše ošahat nějaký matroš. Tak asi nebudu moc přebírat, jen co třeba tah toho motoru. Koukal jsem na nějaký reloopy od 4 do 8 tis. a převážně rozdíly jen v tom tahu, nebo co ještě tak sledovat za hodnotu. Nic moc navíc by asi nemuselo umět, nějaký efektovky mám, jednoduchej mix taky. Nechystám se s tím zatím do světa :)

sigurt

Příspěvek od sigurt »

Tiez som nedavno riesil nieco podobne a nakoniec som skoncil s audio technica lp120 , zatial spokojnost tak ale nemam to s cim porovnat :)

Venti

Příspěvek od Venti »

LSRA - ak chces na gramofonoch hrat tak urcite JEDINE priamy nahon
Technics gramce su naj bez akejkolvek pochybnosti, ale tym ze sa uz tie stare MK2 - M5G nevyrabaju su aktualne drahe a stale viac a viac... a na ucenie a ked este nevies presne ci sa tomu chces venovat zbytocne velka investicia.
Ostatne odporucene.. Vestax PDX2000 sa daju kupit za rozumne peniaze.

Vsetky ostatne gramce ktore su.. teda: Pioneer, AudioTechnica, Reloop, American Audio, Stanton, Numark atd atd.. su jeden a ten isty OEM gramofon/vyrobca, len su rebrandovane podla poziadaviek.
Zo skusenosti ktore mam, napr Reloop RP6000 pripadne min tyzden som servisoval RP7000 su celkom pouzitelne. Na nizsie modely sa urcite nedaj nahovorit, maju ine.. uplne zle ramienka. Pri jazdenkach musis skontrolovat hlavne loziska ramienok a idealne pozriet ci neboli gramce obliate... tieto gramce maju velku nevyhodu ze motherboard je umiestneny pod pitchfaderom, ktory ako jedina suciastka nema okolo seba tesnenie.... ostatne su celkom vodotesne.. ale tato hlavna vec nie je.. a ked sa obleje gramec, tak skratuje motherboard. Motoricky a funkciami su OK.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

A Ventimu ver , lebo on servisuje gramce ..

Venti

Příspěvek od Venti »

:)

LSRA23

Příspěvek od LSRA23 »

díky všem, nejzákladnější obrázek jsem si udělal. :)

Sabiani

Příspěvek od Sabiani »

Venti, otazka na teba, asi budes vediet pomoct ked s tym robis. Kamos mi menil pitch na technicse 1210MK2 a mna by zaujimalo ci to potom staci nakalibrovat na tu strednu poziciu, cize 0. Alebo je to komplikovanejsie, treba napriklad nastavit aj range +-8? Ten pitch je samozrejme novy..

biscuit

Příspěvek od biscuit »

venti: to s tim dd je zavadejici. jak jsem psal vyse, na 4/4 mixy, kde ti gramofony jen "jedou", to potreba neni. samozrejme je to omezeni, ale... ale to je fuk. samozrejme ze poradny dd dovoli spoustu veci a komfortu navic. paradox ale je, ze ty slaby nahony a bd umoznujou lepsi brzdeni nebo dohaneni (treba na stredovym trnu) - clovek nemusi vyvijet zadnou silu a to zrychleni nebo zpomaleni pak muze byt o dost citlivejsi - v mixu to pak muze bejt vyraznej rozdil, protoze ty zasahy bejvaj casto hodne slyset, zvlast kdyz nekdo neni opravdu technicky vyspelej. proto to spousta dju dela(la) primo pitch potakem - to je ale vyssi divci a malokdo to umi opravdu dokonale, zacatecnik timhle zpusobem udela vetsinou tak akorat velkou pardubickou ;-)

sabiani: 0 se nekalibruje - tam to skoci na otacky rizeny krystalem - proto je tam ta aretace a ledka. steluje se akorat to misto, kdy ti to skoci z nuly na jednu nebo druhou stranu a pak myslim i max +. jsou tam, jestli se nepletu trimry dva. to okoli nuly se nejlip dela podle stroboskopu, tam to krasne vidis. muze bejt frustrujici, kdyz posunes pitch do minusu od nuly a talir naopak zrychli - videl jsem to v klubech mockrat ;-)

Venti

Příspěvek od Venti »

Sabiani. Kalibruju sa dve hodnoty. Kazdy pitch fader je iny a treba nastavit defaultnu hodnotu stanovenu vyrobcom a potom nakalibrovat rychlost. Pri MK2 a ich analogovych pitchfaderoch ten rozsah nebude sediet s pitchdisplayom... poslednych x rokov chlapci zmenili nieco vo vyrobe a uz tie pitchfadery nie su tak pekne linearne ako kedysi. Je to ale len informacne, takze je to OK :). Ak s tym ma problem, nech mi ho prinesie a spravim mu to.

Venti

Příspěvek od Venti »

Biscuit, dovolim si s uctou nesuhlasit s akymkolvek vyuzitim remienkovych gramofonov na seriozny DJing ani na ucenie sa ;).

biscuit

Příspěvek od biscuit »

venti: ber to tak, ze pro styl mixovani "pust to na beat, dosynchronizuj a nech to tri minuty bezet spolu" je to uplne jedno ;-) teda bylo. dneska je samozrejme reminek mimo misu. ale pro tenhle styl jen o neco malo min, nez gramofon sam. proste bavime se tady z pohledu house music o necem, co bylo pred 25-15 lety. prijde mi to mistama fakt komicky.

ja uz dneska ani nevim, co to ten seriozni djing je ;-) ale ze me se fakt s postupem veku stava nihilista jak brno...

Odpovědět