HW v DAW - monitoring latency
HW v DAW - monitoring latency
Je mi jasne ze latencia v DAW vznika na zaklade viacerych faktorov ako su napr. prevodniky, MIDI komunikacia, input+output buffer, hardisk, procesor, pluginy, asio driver,atd.. Jedine teda ovplyvnit latenciu ide len cez nastavovanie bufferov, na ostatnych miestach v retazci je to asi pevne dane. Celkom ale nerozumiem ako vznika a ako sa da riesit tento problem:
Do vstupu na zvukovke mam zapojeny synth ktory monitorujem a nahravam v DAW. Zvuk je ale oproti pluginom v DAW o nieco spomaleny, takze to nie je pri prehravani zosynchronizovane. Preco vznika tato latencia oproti pluginom ? Kvoli tomu ze ten zvuk zo syntaku ide na rozdiel od pluginov do AD prevodnika a potom vstupuje este do input bufferu ? Lebo iny dovod ma nenapada...tym padom jedine riesenie je upravit vstupny buffer ? Da sa vobec nastavit rozdielne input a output buffer ? v nastaveniach zvukovky som to nenasiel, iba nastavenie latencie, ktore asi nastavuje obidva buffre...
Nechcem to riesit priamym monitoringom pretoze by som chcel vsetky synthy procesovat v DAW...
Do vstupu na zvukovke mam zapojeny synth ktory monitorujem a nahravam v DAW. Zvuk je ale oproti pluginom v DAW o nieco spomaleny, takze to nie je pri prehravani zosynchronizovane. Preco vznika tato latencia oproti pluginom ? Kvoli tomu ze ten zvuk zo syntaku ide na rozdiel od pluginov do AD prevodnika a potom vstupuje este do input bufferu ? Lebo iny dovod ma nenapada...tym padom jedine riesenie je upravit vstupny buffer ? Da sa vobec nastavit rozdielne input a output buffer ? v nastaveniach zvukovky som to nenasiel, iba nastavenie latencie, ktore asi nastavuje obidva buffre...
Nechcem to riesit priamym monitoringom pretoze by som chcel vsetky synthy procesovat v DAW...
Re: HW v DAW - monitoring latency
v podstate si si sam odpoedal
... latencia je dana ovladacom (asio) zvukovky, deli sa na IN a OUT latenciu.. ked ti hra VSTi, zvuk je oproti midi eventom oneskoreny len o OUT latenciu.. kdezto ked tahas z HW synthu , mas tam este naviac latenciu IN ..(samozrejme aj midi ma nejake latencie ale tie su zanedbatelne malicke v porovnani s latenciou audia) v kazdom DAW (aj v reaperovi;) je tzv. latency delay compensation - to ti spravi to ze ti (zjednodusene) napriklad vsetky vsti stopy oneskori o tolko, kolko je IN latencia - a mas ich potom synchronne .. pohladaj v nastaveniach, niekde by to tam malo byt ...

dendy, super...ja som prave ale myslel ze latency compensation funguje iba v pripade ked ti nejaky plugin sposobi opozdenie konkretnej stopy...ale ak sa to da nastavit aj v pripade oneskorenia kvoli input bufferu tak to je parada...idem pohladat..
EDIT: tak teraz som si vsimol jednu vec...ked pustim play tak prvych par barov je to oneskorene ale potom uz ide VSTi vs HW synchronne v Reaperovi...zaujimave...
EDIT: tak teraz som si vsimol jednu vec...ked pustim play tak prvych par barov je to oneskorene ale potom uz ide VSTi vs HW synchronne v Reaperovi...zaujimave...
software by to mal kompenzovat sam ..
fuha to vazne ?? to sa mi nezda, to znie ako nejaky bug .. no vies ja mam trosku iny system prace takze ja som si tento problem nevismol (jedine z TI-ckom ale tam je to daco ine tam sme to uz v threade TI rozoberali)bassline píše: EDIT: tak teraz som si vsimol jednu vec...ked pustim play tak prvych par barov je to oneskorene ale potom uz ide VSTi vs HW synchronne v Reaperovi...zaujimave...
soft by to měl kompenzovat sám, ale ne vždy to dělá zprávně
resp. info o latency není vždy přesné a od reálu se může o drobný čas lišit, což člověk pozná, když to posílá z DAW a pak zpět a smíchá s originálem.
Já řešil právě fázové problémy, při posílání signálu ven a zpět do DAW. Nakonec jsem to musel úplně manuálně změřit o kolik se to spožďuje ( toto čílso vůbec nebyla latence, ale právě ten chybový rozdíl - v mém případě 51samples) a toto nastavit jako recording latency a pak vše úplně v pohodě.
Latence jsou pruda strašná - může to úplně rozsekat mix.
Mám pocit, že někdy to i pomůže vytvořit další prostor, když návrat z efektu je nějak trochu spožděný a mimo fázy - může se v mixu třeba i prosadit líp. Ale je to dost risk.
Ono z podstaty je ale každý návrat z efektu (HW) vždy nějak malinko trochu spožděný i čistě v analogu...

resp. info o latency není vždy přesné a od reálu se může o drobný čas lišit, což člověk pozná, když to posílá z DAW a pak zpět a smíchá s originálem.
Já řešil právě fázové problémy, při posílání signálu ven a zpět do DAW. Nakonec jsem to musel úplně manuálně změřit o kolik se to spožďuje ( toto čílso vůbec nebyla latence, ale právě ten chybový rozdíl - v mém případě 51samples) a toto nastavit jako recording latency a pak vše úplně v pohodě.

Mám pocit, že někdy to i pomůže vytvořit další prostor, když návrat z efektu je nějak trochu spožděný a mimo fázy - může se v mixu třeba i prosadit líp. Ale je to dost risk.
Ono z podstaty je ale každý návrat z efektu (HW) vždy nějak malinko trochu spožděný i čistě v analogu...
to male oneskorenie ale podla mna vobec nevadi .. fazovo hej ..ale ked sa z efektu vracia zmeneny signal , tak je to jedno .. problem je , ked by si miesal dva rovnake signaly ..
jasny
já to řešil právě, když signál protahuju skrz analogový eq vracím zpět do DAW - to prostě musí sednout přesně zpátky
U hallu, delay je ten mini rozdil vcelku fuk...

já to řešil právě, když signál protahuju skrz analogový eq vracím zpět do DAW - to prostě musí sednout přesně zpátky

to nebol chybovy rozdiel ale latencia tvojho hardveru a prevodnikov. to co sa nastavuje v ovladacoch je len bufer na digitalnej strane. ale kazdy sigma delta prevodnik oneskoruje signal a samozrejme aj kazdy hardver, vratane analogoveho. len si to malokto uvedomuje, resp o tom vobec nevie...Magion píše:soft by to měl kompenzovat sám, ale ne vždy to dělá zprávně![]()
Já řešil právě fázové problémy, při posílání signálu ven a zpět do DAW. Nakonec jsem to musel úplně manuálně změřit o kolik se to spožďuje ( toto čílso vůbec nebyla latence, ale právě ten chybový rozdíl - v mém případě 51samples) a toto nastavit jako recording latency a pak vše úplně v pohodě.![]()
aj bubenik nikdy nehra presne a raz je v predu a raz v zadu 

kazdopadne to co tu riesil bassline je prachsprosta asio Input latencia
a z tou si poradit je v celku lahke ..
inak ad latencia - velmi zaujimava vec je ze na "velkom" notebooku kde je vista mi Virus TI asio driver stiha daleko horsie latencia (pod 10ms je problem sa vobec dostat) ako na malickom netbooku asus eeePC 1201n, kde je ale Windows7 .. tam v pohode ide nastavenie "rapid" co je tusim 2.5ms in / 5 ms out ... kazdopadne s tymto nastavenim na vacsom ovela rychlejsom vykonnejsom notebooku nehrozi ani pri najmenesej zatazi cpu aby to stihalo... tajze tie Windows7 asi ozaj budu celkom v kope ..

inak ad latencia - velmi zaujimava vec je ze na "velkom" notebooku kde je vista mi Virus TI asio driver stiha daleko horsie latencia (pod 10ms je problem sa vobec dostat) ako na malickom netbooku asus eeePC 1201n, kde je ale Windows7 .. tam v pohode ide nastavenie "rapid" co je tusim 2.5ms in / 5 ms out ... kazdopadne s tymto nastavenim na vacsom ovela rychlejsom vykonnejsom notebooku nehrozi ani pri najmenesej zatazi cpu aby to stihalo... tajze tie Windows7 asi ozaj budu celkom v kope ..