Třípasmový multiband kompresor SMC2B je jeden z mála dostupných HW multiband kompresorů (vedle Drawmer a Maselec). Jedná se o velice monumentální přístroj, který umožňuje práci s individuální kompresí každého pásma. Je možné si zvolit frekvenční crossover u výšek i basů. U každého pásma pak můžeme ovládat attack, release, threshold, ratio a gain, což otevírá velice široké, kreativní a zvukotvorné možnosti v mnoha aplikacích - od nahrávek jednotlivých nástrojů, přes submixy až k celým mixům. U každého pásma je ukazatel úrovně a celkově je možno ovládat output gain a případně i vyvážení L/R, které se v případě multiband komprese může lehounce rozhodit. Tento multiband kompresor je vlastně do jisté míry i ekvalizér, protože umožňuje zvýraznit nebo naopak potlačit vybrané frekvenční pásmo (v jeho zvoleném rozsahu).
To vše s oním typickým slavným Tube-Tech zvukem, který má svůj nezaměnitelný charakter. Před dvěma týdny jsem měl možnost si jiný exemplář tohoto multibandu krátce vyzkoušet a měl jsem pocit, že díky svému charakteru je ideální na nástroje, submixy a mixy, v případě masteringu je už třeba brát do úvahu jeho celkem výrazný zvukový charakter, což může být v některých případech limitující faktor.
Kompresor CL1B patří k nejužívanějším Tube-Tech produktům vůbec s velice univerzálním použitím na vokály, nástroje, bicí atd.
Oba přístroje plánujeme v následujících 2-3 dnech velmi podrobně vyzkoušet na různém typu použití, můžu pak podrobněji poreferovat jak se to osvědčilo a dát na poslech věřím že zajímavé ukázky ...
Ve Frankfurtu jsem měl osobní schůzku s tvůrcem všech přístrojů Tube-Tech Johnem Petersenem. Diskutovali jsme též o používaných lampách. Vysvětloval mi že nakonec se jim nejvíce osvědčily lampy čínské, zvukově i vlastnostmi. Je to něco, co u konzervativnějších uživatelů vyvolává určité nejednoznačné pocity, když jsem se o tom zmínil Jakobovi z Gyrafu, chytal se za hlavu
Velice brzy mi pošlou na vyzkoušení prototyp svého nového stereo preampu. Je zatím k mání jediný kus a před zahájením výroby ho chtějí ho chtějí nechat otestovat v několika studií ve světě. Potěšilo mě že se obrátili i na mě a požádali o test na mých akustických nástrojích a případné porovnání s Forssellem a Thermionicem. Jsem velmi zvědavý, říkali že tento preamp přinesl nedávno skvělé výsledky při nahrávání houslí a symfonického orchestru. To vypadá nadějně
Poznámka: Autor příspěvku je uživatelem i prodejcem tohoto hardware... nejedná se tedy o recenzi, ale o osobní názor...