Mackie MCU Pro - pískání LCD displaye - ANKETA

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Odpovědět
dJR

Mackie MCU Pro - pískání LCD displaye - ANKETA

Příspěvek od dJR »

Toto je ANKETA, respektive průzkum, který cílí majitele MACKIE MCU Pro DAW kontroleru.

Modrý, podsvícený displej MCU Pro je podsvícen EL panelem, který je napájen 110 AC napětím o kmitočtu v slyšitelném spektru. EL panel napájí EL-inverter (měnič DC/AC), designéři použili klasický design s feritovým transformátorem, který je hlavním zdrojem pískání. EL-panel sám o sobě z principu píská také, ale o poznání méně hlasitě.

Protože už mě to pěkně ...., situaci řeším a ohlížím se po elektronickém měniči - tedy beztransformátorovém řešení, např. pomocí obvodu SP4405 nebo HV860...

ANKETA:
Píská vám LCD display?

Odhadem na jakém kmitočtu?

Jak hodně vám to vadí?

Díky za odpovědi!

dJR

Re: Mackie MCU Pro - pískání LCD displaye - ANKETA

Příspěvek od dJR »

Tak jsem si nechal poslat z http://backlight4you.com integrovaný obvod SP4405, protože u nás se nikde koupit nedá. I zhotovil jsem doporučené zapojení a display sice svítí, ale výrazně slabě. SP4405 má ve specifikacích výstup 160VACpp - to pp jsem přehlédl a znamená to peak to peak - což je v důsledku méně než 80VACef. Originál Mackie pískající zdroj s transformátorkem vyvíjí 110 VACef.

Na několika fórech psaných v angličtině jsem se dočetl postesky, že pokud si pořídíte MCU Pro a později MCU Pro Extender, prakticky vždy je jas displaye odlišný, kmitočet napájecího napětí displaye také, což kromě pískání samotného způsobuje rázy (zázněje), který ten pískot ještě více přiživují na nesnesitelnosti...

No nic, věc budu řešit dál...

Jsem jen velmi překvapen, že k tématu dosud neměl kdo co říct, protože si dovoluji odhadnout, že MCU Pro v ČR používají určitě desítky lidí. Když odhlédnu od toho pískání (které prostě vyřeším), tak je to moc šikovná věc. Navíc si docela chválím nové funkce v součinnosti s Cubase 7.5.

dJR

Příspěvek od dJR »

Rozhodl jsem se podat report o mé snaze skoncovat s pískáním displayů na Mackie MCU Pro.

Loňské snahy nahradit původní střídavý zdroj s pískajícím feritovým transformátorem za nějaký sofistikovanější EL-driver selhaly, zejména proto, protože nepíská pouze transformátorek, ale píská i samotný EL panel, který podsvicuje display. Investice do exotických součástek objednaných z Asie byla teda prozatím na nic... a nezbylo mě, než se smířit s tím, že ticho mého studia bude narušovat to pištění.

Minulý týden jsem se rozhodl, že to nevzdám a na webu jsem objevil šikovné SMD LED moduly 10x60x3mm, které jsem se rozhodl vyměnit za EL-panel pod displayem. Na fotkách můžete vidět jak původní EL panel tak moji náhradu za LED moduly. Bylo to vůbec poprvé, co jsem ten modul displaye rozebral na prvočinitele...
EL-panel jako podsvícení displaye.
EL-panel jako podsvícení displaye.
Pokus nahradit EL panel LED moduly.
Pokus nahradit EL panel LED moduly.
Naneštěstí se ukázalo, že ty LED moduly se pod display jen tak tak těsně nevejdou. Takže následovalo nasrání z další zbytečné investice a ze ztraceného času stráveného na sborce s rozborkou.

ALE!!! PŘÁTELÉ!!! Zjistil jsem, že EL panel je pod displayem jen volně ložený. Vpodstatě má volnost pohybu a v pozici pod displayem ho udržuje jen rámeček displaye. Jinak jeho pohybu poháněným střídavým el.statickým polem nic nebrání a plocha cca 50cm2 tak může svobodně a netlumně vysílat své zhýralé akustické vlny!

Tak tedy, OBOUSTRANNÁ LEPÍCÍ PÁSKA, podlepení EL panelu k PCB a problém pískání byl zprovozen ze světa.

SU TAKÝ ŠŤASTNÝ!!!

(jinak se docela divím, že nikomu z vás MCU Pro displaye nepískají. Nelze to svést na vyjimečný kus, protože jsem s odstupem 2 let pořídil ještě MCU Pro Extender a ten pískal taky, a kromě toho měl jiný jas displaye - to se ovšem dalo vyřešit zásahem do zdroje pro EL-panel)

pharao

Příspěvek od pharao »

Gratuluju. Piskani je peklo! Piskaji mi usb adaptery, setopbox a ja nevim co jeste.... Prestigio laptop pred lety taky piskal taky, neuznali to...

dJR

Příspěvek od dJR »

Pískání je vždycky způsobeno střídavým proudem o kmitočtu toho tónu, co je slyšet. No a aby byl proud slyšet, musí procházet něčím, co se rozkmitá, bohužel kromě reproduktorů toto umí jakékoli cívky a také ty EL-panely. EL-panel pomůže přilepit po celé ploše pomocé oboustranné pásky. Cívky pískají, když jsou volné. Už je sice nelze dotáhnout, ale lze je zalít rozpuštěným voskem a je po pískání. Kdysi se takhle zalévaly kytarové snímače, když měly volné závity, tak chytaly zpětnou vazbu, protože měly tzv. mikrofonní efekt.

Dneska pískají všechny levné zdroje "z Číny", protože v nich jsou levné tlumivky (cívky), které je třeba zapatlat do epoxidového sarkofágu a je pak pokoj ;-)

Odpovědět