maximalni pripustná delka optickych a MIDI kabelu

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
ripper
Příspěvky: 285
Registrován: 23 úno 2007 10:31

maximalni pripustná delka optickych a MIDI kabelu

Příspěvek od ripper » 17 dub 2007 23:46

Zvazuju nakup nejakeho ADAT prevodiku k E-Mu 1616M - bud ADCON, nebo Behringer ADA8000 (mimochodem, ktery z nich byste doporucili?) a vzhledem k tomu, ze miuxpult, kterym bych rad vstupy prevodniku krkmil, neni moc blizko u pocitace, potreboval bych relativne dlouhou optiku, ktera vy vedla ke zvukovce (TOSLINK) - cca 6,5 metru. Je to vubec jeste realne? Napriklad v manualu k ADCONu pisou, ze by delka nemela prekrocit 2 metry. Na internetu (u nas) ale narazim i na delku 10 metru. Jaka je podle vas realita? Diky za odpovedi!

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 18 dub 2007 00:33

ja mam v studiu dost dlhe optiky .. ci to je ale 10m .. neviem .. mozem sa skusit opytat cloveka co to tahal .. ale 10m to bude podla mna .. kedze to ide v potrubiach pod podlahami ..

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Příspěvek od biscuit » 18 dub 2007 08:11

ty jo takhle z praxe to teda nevim, ale optickej kabel se prave oproti dratu vyznacuje skvelou vodivosti. pokud vim, tak se tim resej nejaky dalkovy datovy prenosy, takze ja bych se toho nebal.. ale je to jen muj vzdalenej pohled - spis odhad ;)

hubert
Příspěvky: 1298
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Příspěvek od hubert » 18 dub 2007 10:10

No ja som uz mal moznost pracovat na systeme kde boli napichane 8m optiky.....bolo to bez problemov.....ci to je nejaka referencia...neviem ake boli externe prevodniky uz sa nepamatam....ale pult bol Yamaha.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 18 dub 2007 10:23

adat pouziva toslink a limit je 10metrov. su riesenia ako prevodniky z toslinku na ST konektor (aktivne), potom ide pouzit single mode skleneny kabel co pouzivaju sietkari a potom sa da ist do kilometrov; ale to je drahe profi riesenie...

Uživatelský avatar
bodyia
Příspěvky: 1073
Registrován: 03 pro 2002 10:34
Vybavení

Příspěvek od bodyia » 18 dub 2007 10:27

já používám 5m kabely a v pohodě, je to mnohem lepší naž spdif na stejnou vzdálenost.

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 18 dub 2007 14:17

Ja jsem hnal ADAT pres 5M toslink a fungovalo to, ale u AI3 bylo napsano, ze by ten kabel mel byt idealne do dvou metru. Takze nijak extra slavny to s tim toslinkem nebude.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 18 dub 2007 14:39

no ono to bude tym ze toslink kable su z plastu a utlmy su statne. plus ten srackovy konektor. ale ja myslim ze sa to zasa pozitivne odrazi na cene a 10m je na male studio primerane cislo, nie?

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Příspěvek od biscuit » 18 dub 2007 15:00

kexik píše:no ono to bude tym ze toslink kable su z plastu a utlmy su statne. plus ten srackovy konektor. ale ja myslim ze sa to zasa pozitivne odrazi na cene a 10m je na male studio primerane cislo, nie?
to bude asi to ono :-) neni optickej kabel jako optickej kabel. ja jsem si naivne myslel, ze se pouziva nejakej univerzalni material. ani nevim co me k takovy tuposti vedlo :-)

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Příspěvek od Kermitak » 18 dub 2007 15:32

Ono to co se pouziva na toslink je spis takovej dost tlustej plastovej svetlovod, to ma do optickyho vlakna hodne daleko ;)

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Příspěvek od fova » 18 dub 2007 16:11

kexik píše:adat pouziva toslink a limit je 10metrov.
Myslim, ze jsem neco takoveho take slysel, ale bude to asi fungovat i na vetsi vzdalenosti.

Kdyz jsem napriklad kupoval 5m MIDI kabel, tak mi ho v prodejne rozmlouvali, ze uz se takove delky nedoporucuji a funguje to bez problemu.

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 18 dub 2007 16:44

Mmno nevim jak optika ale (kdyz mluvis o 1616tce) tak me tedka poptavala televize ze by potrebovali mit mother kartu od 1616tky v MACHINE ROOM a breakout box v rezii ... jak dlouhej muze bejt propojovaci kabel (ten co je dodavanej ma asi metr). Pujcil jsem si naproti 25m dlouhej klasickej sitarskej CAT5 kabel ... zkusil a normalne to jelo (poslouchal jsem to asi 15 min, zadny dropy nebo praskance jsem nezaznamenal). Takze ... jde to i takhle.
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 18 dub 2007 16:50

fova píše:
kexik píše:adat pouziva toslink a limit je 10metrov.
Myslim, ze jsem neco takoveho take slysel, ale bude to asi fungovat i na vetsi vzdalenosti.

Kdyz jsem napriklad kupoval 5m MIDI kabel, tak mi ho v prodejne rozmlouvali, ze uz se takove delky nedoporucuji a funguje to bez problemu.
predpokladam ze nejake hiend firmy budu robit nejake "lepsie" kable
napriklad ssnake :)
http://www.thomann.de/thoiw8_the_sssnak ... dinfo.html
ono midi je nieco ine, tam zalezi ako sa spravia vstupne a vystupne obvody ale na toslink vsetci pouzivaju ten isty primac/vysielac od toshiby takze je to isty standard

nunu
Příspěvky: 1559
Registrován: 23 úno 2003 18:56

Příspěvek od nunu » 18 dub 2007 22:34

standart ano,ale bez wordclocku nahouby!!!Pokud jde o nejaky lowend,je to jedno,pokud je ale zarizeni uz kvalitnejsi,tak bez wordclocku ani ranu,silne to degraduje.Na vine jsou prave ty pomale toshiby.Je to ihned slysitelna degradace oproti metalickemu VHODNEMU kabelu.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 18 dub 2007 22:36

MIDI ja mam pozpajane desiatky metrov a ziadne problemy .. kamarat mi hovoril ze mali natiahnute midi od pultu v hladisku na podium .. mam pocit ze cca 60m a ziadne problemy .. 5m je smiesne .. Take kable sa bezne predavaju .. Je to prudova slucka .. Tam by nemali byt problemy ..

Odpovědět