MONOME

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Odpovědět
Puk*
Příspěvky: 139
Registrován: 07 kvě 2007 23:04

MONOME

Příspěvek od Puk* » 22 led 2008 21:14

Pridavam jen doplneni k vecem jako Jazzmutant Dexter & Yamaha Tenori-On:

projekt MONOME http://monome.org/

Obrázek
MacBook Pro | Old MOTU 828 | Yamaha HS80M | RODE M3 | Kaoss Pad 3 | micro KORG | UC33 & BCR2000 | Max/MSP/Jitter | Arduino USB & BT

prusajr
Příspěvky: 8
Registrován: 11 čer 2008 01:39

Příspěvek od prusajr » 11 čer 2008 01:42

Ahoj, jen se chci zeptat, je v ČR ještě nějaký další blázen, kdo má monome?
Kromě mne :) http://josef-prusa.eu/obsah/blog/monome-je-doma.html

Pokud ano, napište. Rád bych dal kafe ;)


Obrázek

Omlouvám se za OT. Kdyžtak smažte :)

Uživatelský avatar
MonkeyFighter
Příspěvky: 733
Registrován: 28 úno 2003 12:17

Příspěvek od MonkeyFighter » 02 črc 2008 13:21

no OT to neni a uz vubec by nebylo OT kdyby ses o tom trochu rozepsal:)

prusajr
Příspěvky: 8
Registrován: 11 čer 2008 01:39

Příspěvek od prusajr » 02 črc 2008 22:31

MonkeyFighter píše:no OT to neni a uz vubec by nebylo OT kdyby ses o tom trochu rozepsal:)
Pokud to není OT, tak se můžu trochu rozepsat :) Je krásné, úplně z toho dýchá, že je dělané ručně.

Zatím jsem moc nevykoumal jak s tím makat. Každopádně se učím. Soft pro to je převážně dělaný v Max/Msp komunitou lidí okolo http://monome.org. Na jednom se dokonce podílí Deadmau5 (pokud víte o koho jde) a Steve Duda.

Taky přemýšlim, jak to zakomponovat do live DJ setu. Pokud by k tomuhle tématu měl někdo co říct bylo by to super. Hraju povětšinou via Traktor Scratch resp. Traktor 3 (+ Ableton 7, s kterym taky jeste moc neumim :D).

Napsal jsem o monome pár článků, pokud by to někoho dál zajímalo tak jsou tu linky: monome, monome je na cestě, monome je doma, zkoušíme monome, vlastní tvorba


(edit: Ohledně toho s tím off-topicem, teď jsem si všiml, že se můj příspěvek přesunul do vlastního tématu o monome :) To vše vysvětluje. Ať nejsem za blbce :D)

Uživatelský avatar
c9000
Příspěvky: 1892
Registrován: 11 úno 2008 12:37

Příspěvek od c9000 » 02 črc 2008 22:54

každopádně je to velice zajímavé ,líbí se mi tahle hračka ale musí to být dost těžké na soustředěnost a zapamatování si všech zvuku na padech. jak se tím prokousáváš , možná tyhle věcičky budou udávat v budoucnu nový směr tvorby muziky. 8)
Cimbál, Harmonium a Vozembouch.

Puk*
Příspěvky: 139
Registrován: 07 kvě 2007 23:04

Příspěvek od Puk* » 02 črc 2008 23:23

to prusajr: Gratuluji k nakupu!
Pokud budes potrebovat nejake rady ohledne Max/MSP, tak jsem k dispozici :)
Projekt MONOME strasne rad ukazuji studentum na prednaskach a worksopech, ale jen na videu - ma pekne udelane promo.

Docela rad bych nekdy videl MONOME nazivo :)
MacBook Pro | Old MOTU 828 | Yamaha HS80M | RODE M3 | Kaoss Pad 3 | micro KORG | UC33 & BCR2000 | Max/MSP/Jitter | Arduino USB & BT

prusajr
Příspěvky: 8
Registrován: 11 čer 2008 01:39

Příspěvek od prusajr » 02 črc 2008 23:23

c9000 píše:každopádně je to velice zajímavé ,líbí se mi tahle hračka ale musí to být dost těžké na soustředěnost a zapamatování si všech zvuku na padech. jak se tím prokousáváš , možná tyhle věcičky budou udávat v budoucnu nový směr tvorby muziky. 8)
Popravdě, vytváření hudby asi ne. Samply na tom nevytvoříš. Každopádně live hraní to dokáže vskutku obohatit. ;)

Ad. pamatování všech padů. Ve skutečnosti není žádná aplikace, kde by na každém padu byl jiný zvuk. U nejčastějších aplikací MLR (Max/Msp) a Molar (VSTi plugin) to funguje tak, že přiřadíš jeden sample na řádek. No a sample má většinou 8 beatů (jak se tomu říká normálně? asi není mojí DJ hatmatilce rozumět), přičemž řádek na monome má 8 až 16 padů ... není to nic složitého. Třeba tady na videu je to krásně vidět: http://www.vimeo.com/1145061 (MLR, DIY monome)

Nic ale nebrání použít všech 128 padů. Napadá mne třeba Korg Zero8 + Ableton + Monome 128. Přes monome bych mohl pouštět na každém z osmi kanálu až 16 samplů. Nedovedu si to představit uklikat myší nebo na touchpadu notebooku.

Já sám mám v plánu udělat z monome ovladač na základní věci v Traktoru, alespoň se při tom naučím s Max/Msp. Na nějaké živé vestoupení se zatím necítím, tak ať neleží ladem :D

Největší krása je v tom, že pokud člověk umí a má nápady, může z toho vytvořit prakticky cokoli. V tomhle ohledu mi taky učaroval Lemur, ale ten si zatím nemužu dovolit :/ Jsem pořád jen chudý student.

Uživatelský avatar
MonkeyFighter
Příspěvky: 733
Registrován: 28 úno 2003 12:17

Příspěvek od MonkeyFighter » 03 črc 2008 08:17

takze jestli tomu spravne rozumim tak bez PC+max/msp to pouzit nejde?

prusajr
Příspěvky: 8
Registrován: 11 čer 2008 01:39

Příspěvek od prusajr » 03 črc 2008 10:46

MonkeyFighter píše:takze jestli tomu spravne rozumim tak bez PC+max/msp to pouzit nejde?
PC potřebuješ. Max/Msp ne, ale "patche" můžeš spouštět i bez vlastní licence, takže Max nemusíš kupovat.

http://docs.monome.org/doku.php?id=setup
http://docs.monome.org/doku.php?id=howto:use

prusajr
Příspěvky: 8
Registrován: 11 čer 2008 01:39

Příspěvek od prusajr » 03 črc 2008 12:05

Puk* píše:to prusajr: Gratuluji k nakupu!
Pokud budes potrebovat nejake rady ohledne Max/MSP, tak jsem k dispozici :)
Projekt MONOME strasne rad ukazuji studentum na prednaskach a worksopech, ale jen na videu - ma pekne udelane promo.

Docela rad bych nekdy videl MONOME nazivo :)
Myslím, že jsem ti už psal email. Když jsem kupoval Max/Msp :) Určitě se někdy můžem dohodnout.

Odpovědět