Pasivny volume potencak vs. Data koliesko

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Odpovědět
Poshook
Příspěvky: 2477
Registrován: 06 črc 2004 10:47

Pasivny volume potencak vs. Data koliesko

Příspěvek od Poshook » 14 pro 2007 23:19

Zdravim,

v poslednej dobe sa roztrhol mech s FW a USB zvukovkami. prevazna cast z nich ma na kontrolu urovne vystupneho signalu "nekonecny" data potencak, ktorym sa reguluje vystup este na softwarovej strane (nastavenim gainu v softwarovom mixeri). mensia cast je vybavena pasivnym volume potencakom na analogovej strane, ktory prepusta vystupny signal na line out v nastavenom "mnozstve".

vzdy som myslel, ze riesenie analogovym pasivnym potencakom je lepsie, pretoze nedegraduje dynamiku vystupneho signalu na dig. strane, ale len davkuje uz konvertnuty singal na vystup.

kedze softwarove riesenie je velmi rozsirene (FW410/1814, iO14/26, dokonca Apogee Duet a pod.), napada ma otazka, ci je to naozaj tak a ci ma vobec vyznam to analogove riesenie preferovat pri vybere zvukovky

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21307
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 14 pro 2007 23:33

ja by som ho nepreferoval pri vybere zvukovky .. zvukovku si vybral podla parametrov ktore potrebujem .. a potom to riesil za zvukovkou nejakym rozumnym volume controllerom ..

Poshook
Příspěvky: 2477
Registrován: 06 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poshook » 14 pro 2007 23:45

Pytkin píše:ja by som ho nepreferoval pri vybere zvukovky .. zvukovku si vybral podla parametrov ktore potrebujem .. a potom to riesil za zvukovkou nejakym rozumnym volume controllerom ..
jasne, ale skusme sa bavit o rieseni s jednou krabickou, to znamena:

zvukarne so softwarovym riesenim versus zvukarne s pasivnym potencakom

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21307
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 14 pro 2007 23:53

poshook : potom by som asi radsej chcel tu zvukovku s pasivnym potenciometrom .. ale zas ked sa casom vysupe , tak co s nou ? servis ? kupit novu ?

softove riesenie mi ale nepripada dobre .. hlavne teda zavisi aj od monitorov .. ak si ich dokazes nastavit ze zvukovka beha v rozumnych hlasitostiach dajme tomu 50-100% , tak to je OK ... ak ale mas monitory nastavene na nulu .. a aby si neohluchol musis dat vukovku 10-20% , tak to je na chuja ..

nunu
Příspěvky: 1559
Registrován: 23 úno 2003 18:56

Příspěvek od nunu » 15 pro 2007 00:16

Rozhodne bych se pidil po tom,jak je to SW reseni udelane.Ono totiz existuje vice zpusobu,ale vsadil bych se,ze vsecky reseni v dostupne financni strance budou mit tebou popisovane neduhy, protoze je to velmi jednoduche udelat, jelikoz to umi kazdy modernejsi cip.

Jenze existuji i jine reseni v podobe analogovych potensiometru ovladanych po sbernici a tam muze byt situace lepsi.Pripadne to nejlepsi co znam, je svab na to primo orceny od wolfsonu, uz nevim google mne zastoupi.Kdysi jsem s nim neco chtel delat,ale nedoslo to k finalnimu stadiu protoze by se mi to neoplatilo a uz tak mne to stalo dost tisic.Mam to pripravene pro strycka prihodu kdyby se chtell k tomu nekdy vratit.

Jeste lepsi reseni jsou utlumove clanky spinane relatkama,nevyhody velikost tohoto obvodu,ale to fakt nevim jestli nekdo pouziva v seriove vyrobe, protoze je mozno zakoupit kvalitni radic a v teto cenove zakaznikum na par stech dolaru nezalezi...

Ovsem nebudel li tu digitalni regulaci vyuzivat,nebo s rozumem,nemusi byt na prekazku.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21307
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 15 pro 2007 00:29

nunu : v lacnom segmente pochybujem , ze by to niekto riesil potenciometrom .. myslim ze vacsina bude este pred DA ..

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 16 pro 2007 18:53

pride na to, ako pred DA... konkretne ide o to, v akej bitovej hlbke pracuje sumacia v audio chipe... ak povedzme 32bit (alebo 48bit ako v RME), tak je take riesenie s enkoderom bzunda... vacsinou ale pracuje len v 20-24bit

nunu
Příspěvky: 1559
Registrován: 23 úno 2003 18:56

Příspěvek od nunu » 16 pro 2007 20:11

Kexs a to vis odkud ze jede interne na 48 bitech? Ja se o RME nijak nezajimam,ale samo ze v tomto pripade je to uplne nepodstatne a dokonce i mozna lepsi nez klasicky analogovy potak,radic...

Rozepis se vic,zajima mne to.

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Příspěvek od Ctirad » 16 pro 2007 20:49

kexik píše:pride na to, ako pred DA... konkretne ide o to, v akej bitovej hlbke pracuje sumacia v audio chipe... ak povedzme 32bit (alebo 48bit ako v RME), tak je take riesenie s enkoderom bzunda... vacsinou ale pracuje len v 20-24bit
No počkej. Přesnost DSP výpočtů je v tomhle případě přece úplně podřadná (samozřejmě za předpokladu, že není menší, než reálné rozlišení D/A, které je u kvalitních převodníků kolem 20 bitů). Problém je degradace rozlišení úměrná míře zeslabení.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21307
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 17 pro 2007 01:15

presne tak ako pise ctirad .. je jedno v akej presnosti sa to zpocita .. ked to ide von na 10% , tak to pojde vo velmi slabom bitovom rozliseni ..

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 17 pro 2007 09:46

ale hosi... ved si to spocitajte... kazdych -6dB mate jeden bit... takze na -48dB mate este stale 16bit rozlisenie
cim nespochybnujem ze potak nie je lepsi, je... ale zas to ani nie je tak horuci rozdiel
nunu: to pise rme stranka, ze bezi na 48bitoch, aspon pokial si pamatam

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Příspěvek od Ctirad » 17 pro 2007 11:52

kexik píše:ale hosi... ved si to spocitajte... kazdych -6dB mate jeden bit... takze na -48dB mate este stale 16bit rozlisenie
Ale to bys musel mít nějakej superdokonalej převodník s rozlišením plných 24 bitů. Na reálném kvalitním převondíku budeš při tomhle zeslabení tak někde kolem 10-12 bitů a to je sakra málo.

Odpovědět