Podsvietenie displeja

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 06 pro 2008 12:29

kexik : pockaj .. toto by stacilo ? tam netreba proste foliu pod celym displejom ? aby proste cely svietil ?

Uživatelský avatar
Jabba
Příspěvky: 127
Registrován: 30 kvě 2009 12:40

Re: Podsvietenie displeja

Příspěvek od Jabba » 07 čer 2009 14:44

Zdravim.
Predem upozornuju, ze jsem v tomhle smeru uplne laik - ale resim ted neco podobneho. Chtel bych si dobastlit podsviceni displaye do masinky, ktera ho vubec nema. Nejdriv jsem uvazoval o nejakych diodach ze strany, pak jsem nasel cele takovehle bloky a nakonec folie.
Muze mi nekdo fundovany poradit? Koukal jsem treba na ty folie a oni maji budicich 60-110V ... to tam urcite nikde nebude, protoze to ma 12V ze zdroje (nebo 6x1.5V AA baterek).
Ten display je cca 60x45mm velkej grafickej. Ma regulator kontrastu a pozadi je takova ta "klasicka" hnedo/zelena metaliza ;) Mel jsem to sice rozebrany, ale k displayi jsem se jeste nedostal (nemel jsem cas a nechtel jsem to nechavat rozdelany v pripade, ze bych narazil na nejakou zakernost).

Nejake prvni doporuceni typu "jedine tohle" nebo "tohle urcite ne" nebo pripadne "uz sem radeji nikdy nic nepis a zapomen"? ;)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Podsvietenie displeja

Příspěvek od Pytkin » 07 čer 2009 17:02

na to sa dava budic .. ktory z 12v (alebo 5?) spravy tych 100V ..

Uživatelský avatar
Jabba
Příspěvky: 127
Registrován: 30 kvě 2009 12:40

Re: Podsvietenie displeja

Příspěvek od Jabba » 07 čer 2009 17:58

Pytkin píše:na to sa dava budic .. ktory z 12v (alebo 5?) spravy tych 100V ..
Jo tak ... no to bych do QY uz stejne asi nedostal (nehlede na to, ze by to sezralo baterky zaziva (ehm... ja vim...).
Takze asi idealni cesta nebude folie ale diody. Jestli to chapu dobre, tak kdyz tam nekde najdu 3V tak tam hodim odpor a dve diody a melo by to stacit?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Podsvietenie displeja

Příspěvek od Pytkin » 07 čer 2009 18:01

jaj to chces dat do QY ? to jo .. tam asi miesto na budic nebude ..

skorej tam najdi 5V ..

Uživatelský avatar
Jabba
Příspěvky: 127
Registrován: 30 kvě 2009 12:40

Re: Podsvietenie displeja

Příspěvek od Jabba » 07 čer 2009 18:15

Pytkin píše:jaj to chces dat do QY ?
Jo jo ;) Zni to silene, ale je to to posledni co mi chybi... Kdyz se setmi, tak je prd videt dokud si clovek nerozsviti (zni to blbe, ale vite jak to myslim zejo? ;)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Podsvietenie displeja

Příspěvek od Pytkin » 07 čer 2009 20:55

jabba : jasne .. to je celkom logickke , ze ta to serie .. podsvietenie je celkom podstatna vec u takychto zariadeni .. tak ledky snad budu fungovat .. furt to bude lepsie ako tma .. existuje kopa selijakych srandasakov ledkovych .. pokukaj GME.cz a podobne predajne .. mozno sa najde aj daco dlhsie .. podstatne je , kolko je v tej QY volneho miesta okolo displeja ..

Uživatelský avatar
Jabba
Příspěvky: 127
Registrován: 30 kvě 2009 12:40

Re: Podsvietenie displeja

Příspěvek od Jabba » 07 čer 2009 22:31

Tak me napada.. nema tu nekdo zkusenosti s bastlenim backlightu nekam, kde predtim nebyl? ;)

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Podsvietenie displeja

Příspěvek od kexik » 08 čer 2009 00:04

Jabba píše:Tak me napada.. nema tu nekdo zkusenosti s bastlenim backlightu nekam, kde predtim nebyl? ;)
jak to myslis? ja som vyrabal pred 15 rokmi backlight pod voltmetrovy modul z ICM7106...

Uživatelský avatar
Jabba
Příspěvky: 127
Registrován: 30 kvě 2009 12:40

Re: Podsvietenie displeja

Příspěvek od Jabba » 08 čer 2009 01:17

kexik píše:
Jabba píše:Tak me napada.. nema tu nekdo zkusenosti s bastlenim backlightu nekam, kde predtim nebyl? ;)
jak to myslis? ja som vyrabal pred 15 rokmi backlight pod voltmetrovy modul z ICM7106...
No spis nejaky obecny rady na co si dat pozor .... abych nedelal stejnou chybu co uz udelal nekdo predemnou... Ale vlastne to bude asi hodne individualni pristup, takze asi nic no ;)

Uživatelský avatar
bodyia
Příspěvky: 1073
Registrován: 03 pro 2002 10:34
Vybavení

Re: Podsvietenie displeja

Příspěvek od bodyia » 08 čer 2009 08:57

Když jsem hledal fólie a inventory, tak jsem narazil na zajímavej obvod, kterej potřebuje k činnosti 1,5V a na výstupu má potřebných 60-100V~. Používá se v hodinkách Timex s podsvícením Indiglo (což je normální folie, ale přišli s tím na trh úplně první;). Možná by tohle do QY stačilo. Ale netuším, jak velkou plochu to utáhne. Ten obvod se navíc blbě shání, spíš bych koupil někde v bazaru ty Timexy;)

Jinak levný folie z Conradu: http://www.e-conrad.cz/elektroluminisce ... a+dp45665/ jsou v pohodě, svítí solidně, naopak mám trochu problémy s inventorem http://www.e-conrad.cz/invertor-we50+dp45584/, trochu píská a když je kabel k folii delší, tak píská velmi a zároveň indukuje pískot do analogové cesty. U digi mašin asi bude v pohodě, ale do analogů bych to nedával.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Podsvietenie displeja

Příspěvek od Pytkin » 08 čer 2009 09:05

bodyia : a dala sa ta folia z conradu strihat ?

Uživatelský avatar
bodyia
Příspěvky: 1073
Registrován: 03 pro 2002 10:34
Vybavení

Re: Podsvietenie displeja

Příspěvek od bodyia » 08 čer 2009 09:19

Jojo, v pohodě. Kupoval jsem bílou a červenou a stříhal do potřebných rozměrů, červená svítí o poznání méně, ale vypadá to dobře, bílá má standardní jas. Podle infa by modrá a zelená folie, které mají taky, měla mít svítivost cca + 20% oproti bílé. Ještě bych chtěl něco, aby to svítilo tak silně jako displeje Kurzweilů K2500 a výš, ale to vůbec netuším co je zač.

Uživatelský avatar
Jabba
Příspěvky: 127
Registrován: 30 kvě 2009 12:40

Re: Podsvietenie displeja

Příspěvek od Jabba » 08 čer 2009 09:22

bodyia píše:Když jsem hledal fólie a inventory, tak jsem narazil na zajímavej obvod, kterej potřebuje k činnosti 1,5V a na výstupu má potřebných 60-100V~. Používá se v hodinkách Timex s podsvícením Indiglo (což je normální folie, ale přišli s tím na trh úplně první;). Možná by tohle do QY stačilo. Ale netuším, jak velkou plochu to utáhne. Ten obvod se navíc blbě shání, spíš bych koupil někde v bazaru ty Timexy;)

Jinak levný folie z Conradu: http://www.e-conrad.cz/elektroluminisce ... a+dp45665/ jsou v pohodě, svítí solidně, naopak mám trochu problémy s inventorem http://www.e-conrad.cz/invertor-we50+dp45584/, trochu píská a když je kabel k folii delší, tak píská velmi a zároveň indukuje pískot do analogové cesty. U digi mašin asi bude v pohodě, ale do analogů bych to nedával.
Diky za tip. Jen je skoda, ze ten invertor je cca 2x2x3cm velkej.. to tam nikam nedam i kdybych se na hlavu stavel. Nedelaj se nejaky dlouhy a plochy (i kdyz chapu ze je tam civka, takze asi ne) ;(

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21306
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Podsvietenie displeja

Příspěvek od Pytkin » 08 čer 2009 09:24

Bodyia : aha .. takze klasika .. ja som do conradu volal a povedali mi , ze sa to neda strihat :)

Odpovědět