Pomuze alobal ve stineni proudovych snur

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Odpovědět
ripper
Příspěvky: 285
Registrován: 23 úno 2007 10:31

Pomuze alobal ve stineni proudovych snur

Příspěvek od ripper » 27 lis 2008 21:06

Omlouvam se, za zdvojeny prispevek, ale v puvodnim vlaknu jsem bohuzel nedostal zadnou odpoved. Chtel bych se zeptat, zda ma kovova folie, konkretne hlinikova nejaky vliv na stineni elektromagnetickych poli. Napadlo me, ze bych mohl odstranit nebo alespon zmirnit vyzarovani proudovych snur (probihajicich nedaleko signalovych) jejich obalenim alobalem. Myslite, ze by to mohlo pomoct? Abych to nedelal zbytecne... Predem diky za nazory.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 28 lis 2008 07:25

nepomoze to ani trochu. ak mas problem s brumom, problem nie su sietove snury samotne ale zemiaca slucka

ripper
Příspěvky: 285
Registrován: 23 úno 2007 10:31

Příspěvek od ripper » 28 lis 2008 08:39

kexik: jsi si tim jisty? Uz nekolik elektrikaru mi potvrdilo, ze z proudovych snur se do audiokabelu indukuje brum - predevsim pokud bezi paralelne u sebe...

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 28 lis 2008 08:51

pokial su audio kable spravne zemnene a vedene, tak nie. a ak aj, alobalom odstranis len nepodstatnu cast toho rusenia, na to by si musel tu foliu mat z makkej ocele a uzemnenu. alobal ti pomoze len na vf rusenie, to je nieco ine.

opakujem, ked spravne potiahnes audio a zeme su spravne poriesene, nemas nikde ziadny viditelny ani pocutelny brum. mozem ti nafotit kablovy salat v mojom home studiu a nahrat ti 5 sekund ticha mna plne vytocenom preampe aby si mi veril

ripper
Příspěvky: 285
Registrován: 23 úno 2007 10:31

Příspěvek od ripper » 28 lis 2008 08:57

Rozumim. Ja ti samozrejme verim - skladam stripky skladacky. Vsechny informace jsou pro me cenne. Dost se techto veci bojim - porad napriklad resim, jak se zbabit priserneho vyzarovani traf, abych je mohl mit v racku - sehnal jsem takovou primitivni plechovou krabici, ale nevi nevim, jestli to pomuze. SNimace kytary to chytaji jak bourku...

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 28 lis 2008 09:11

plechova krabica musi pomoct, to je spravny napad. idealka je kupit si nejaky powerplant (predpokladam ze hovoris o trafach pre gitarove efekty?), thomann ma najlacnejsi tento
http://www.thomann.de/gb/harley_benton_powerplant.htm
+ samo spustu lepsich, kde je vzdy jedno velke trafo v ocelovej skrinke ktora je zemnena
kazdopadne z bezneho adapteru ide velky humus, to ale nie je kablom ale trafom

bacha ale trebars na taketo riesenie:
http://www.thomann.de/gb/artec_power_brick.htm
tam sice mas len jedno trafo (co je menej ako 5) ale zasa je externe a v plastovej krabke

ripper
Příspěvky: 285
Registrován: 23 úno 2007 10:31

Příspěvek od ripper » 28 lis 2008 09:29

Taky me melo napadnout, ze neco takoveho existuje - diky za upozorneni. Ona totiz vsechna ta trafa v krabici maji peknych 5-6 kilo. Tohle by bylo docela elegantni reseni! Jen je skoda, ze se neda nastovat proud. Vetsina adapteru je sice na 9V, ale odber je jiny - nebo je to jedno? Hlavne bych nerad neco z toho znicil.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 28 lis 2008 09:33

to mas fuk, podstatne je aby suma odberov jednotlivych slapiek nepresiahla maimalny prud ktory dodava power plant. ak nestaci jeden kus, kup dva. na slapke by malo byt napisane kolko zerie. ale vacsinu napoji aj 9V baterka a to je automaticke ze odber bude malinky, max desiatky mA
prud aj tak nastavovat nejde, skus pochopit ohmov zakon... ked raz mas napajanie 9V, zariadenie A si berie prislusny prud A, zariadenie B prud B atd, a tie prudy sa proste spocitavaju

Wohma
Příspěvky: 1656
Registrován: 05 říj 2007 08:30

Příspěvek od Wohma » 28 lis 2008 10:11

Jen takovy dodatek - vetsina efektu na sobe ma naprosto premrsteny pozadavky co se tyce proudu, i takovy bezny distortiony jako Boss DS-1 maji doporuceno nekolik stovek mA, ale realnej odber je bezpecne v desitkach mA. Samozrejme ted mluvim o tranzistorovych distortionech, u lamp to je jine :-) Stejne tak stare analogove delaye pry hodne papaji, ale jinak vetsina efektu moc narocna neni. 500mA by melo s rezervou stacit na minimalne 5 efektu, pokud nepouzivas neco hodne specialniho.

BTW, kexiku, mas zkusenosti primo s tou Harleyovskou Power Plant? Budu ted resit napajeni vice efektu a napadlo me, ze bezny stabilizovany trafa z GESu mozna nejsou uplne to nejlepsi reseni.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 28 lis 2008 10:16

nemam ale budem mat, potrebujem to kupit. neocakavam ale ziadne excesy, je to normalny stabilizovany zdroj, vnutri bude sedem suciastok :)

Wohma
Příspěvky: 1656
Registrován: 05 říj 2007 08:30

Příspěvek od Wohma » 28 lis 2008 10:18

A myslis, ze ma cenu do toho investovat a ze tam bude nejaky rozdil, treba kvuli te zmenici smycce?

P.S.: Skoda, ze tam nemaji i vystupy s opacnou polaritou... Leda ze by nektery z tech kabliku polaritu prehazoval

ripper
Příspěvky: 285
Registrován: 23 úno 2007 10:31

Příspěvek od ripper » 28 lis 2008 10:28

No, ja totiz z toho nehodlam zivit krabicky, ale prave spis specificka zarizeni - MIDI kontroler, ABY pedal, MIDI merge box, preamp, idealne i Axon.
Tady jsou udaje z traf:
9V, 150mA
9V, 300mA
9V, 300mA
9V, 500mA
9V, 700mA (preamp) x 2
12V, 1000mA 12VA (Yamaha AG Stomp - varuji v manualu,at se npouziva jiny)
12V, 1500mA 18VA (Axon)
Predpoklada, ze s temi posledne jmenovanymi bude urcite problem.
Taky je tam ruzna polarita - predpokladam, ze na to existuje nejake reseni - nejaky portikus obracejici polaritu?

Wohma
Příspěvky: 1656
Registrován: 05 říj 2007 08:30

Příspěvek od Wohma » 28 lis 2008 10:54

Obraceni polarity samozrejme neni problem, v nejhorsim je to 5 minut pajeni dratu, ale kdyz uz Harlej Benton dela takovou vychytanou krabicku, mohl na to myslet :)

Veci typu MIDI kontroler nebo ABY box/pedal vetsinou zerou opravdu minimum, ty zdroje jsou predimenzovane (ostatne proc by nekdo vyrabel zdroj 9V 50mA?), ale ty preampy, AG Stopm a Axon z toho urcite neuzivis.

P.S.: Skoro v kazdem manualu te varuji, at nepouzivas jiny. I Boss krabicky maji na sobe "Use Boss PSA Adaptor Only", ale jeste jsem snad nikoho s Boss adapterem nevidel :D

Odpovědět