Power distributor vs. predlžovák s prepäťovou ochranou
Power distributor vs. predlžovák s prepäťovou ochranou
Zakladám si domáce štúdio a chcem/potrebujem v ňom mať vyriešenú aj elektrickú sieť/napájanie všetkého v ňom, aby nič nešumelo, všetko bolo stabilné, jednoducho aby to bolo ako sa patrí.
Do tohto sa veľmi ešte nevyznám preto potrebujem poradiť, či stačí napájať všetko cez predlžovák s prepäťovou ochranou (a rôznymi inými RFI filtrami ...) alebo sa mi oplatí v tomto zainvestovať do power distribútoru.
Potrebujem vedieť aký by bol v týchto 2 spôsoboch rozdiel a Vaše postrehy, čo a akým spôsobom napájať (od aktívnych štúd. monitorov, cez kombá, efekty, mic. preampy), aby som zbytočne nebrzdil kvalitu nahrávky el. sieťou.
Predlžovák s ochranou: http://kytary.cz/zvukova-technika/proce ... 31:0:0:1:0
Power distribútory: http://kytary.cz/zvukova-technika/proce ... 31:0:0:1:0
Prípadne prosím mi odporúčte, kúpu nejakých modelov.
Do tohto sa veľmi ešte nevyznám preto potrebujem poradiť, či stačí napájať všetko cez predlžovák s prepäťovou ochranou (a rôznymi inými RFI filtrami ...) alebo sa mi oplatí v tomto zainvestovať do power distribútoru.
Potrebujem vedieť aký by bol v týchto 2 spôsoboch rozdiel a Vaše postrehy, čo a akým spôsobom napájať (od aktívnych štúd. monitorov, cez kombá, efekty, mic. preampy), aby som zbytočne nebrzdil kvalitu nahrávky el. sieťou.
Predlžovák s ochranou: http://kytary.cz/zvukova-technika/proce ... 31:0:0:1:0
Power distribútory: http://kytary.cz/zvukova-technika/proce ... 31:0:0:1:0
Prípadne prosím mi odporúčte, kúpu nejakých modelov.
Re: Power distributor vs. predlžovák s prepäťovou ochranou
Pokud vim, tak prodluzka s prepetovou ochrannou nevyresi skoro zadny problemy se siti (typu "slysim, kdyz sousedovi spusti lednicka"). Pokud te nebrzdi budget, tak rovnou nakup nejake pracky/power distributory a budes mit pokoj. Jinak konkretne kytarove aparaty dokazou byt celkem vybirave, spousta lidi si kvuli tomu do racku cpe pracku.
A aký je vlastne v nich rozdiel, keď ak čítam pri oboch sú podobné vlastnosti, takže prečo až taký veľký skok?
neviem ci to chapem spravne , ale power distributor je predsa len velky pes v racku , mozno dake filtre a ochrany a spinanie ..
s vlastnej skusenosti mozem povedat ze na seriozne vyriesenie problemov v studiu je oddelovacie trafo .. ale treba povedat ze to nestoji 5 korun ..
s vlastnej skusenosti mozem povedat ze na seriozne vyriesenie problemov v studiu je oddelovacie trafo .. ale treba povedat ze to nestoji 5 korun ..
Ja potrebujem, aby mi v homestudiu všetko fungovalo jak má, aby som nemal nejaké veľké straty na kvalite nahrávania spôsobené sieťou.
Budem potrebovať napojiť PC+2xLCD, zvukovka by sa mala napájať cez firewire, 2 monitory aktívne, rack. micpreamp
+ v nahrávacej miestnosti lamp. kombo s efektami maximálne.
Momentálne nemám nič, čím by som riešil el. sieť, a čo som nahrával cez usb zvukovku do notebooku zaťiaľ čo mám, tak ešte ako amatér nejaké veľké nedostatky nepociťujem.
Budem potrebovať napojiť PC+2xLCD, zvukovka by sa mala napájať cez firewire, 2 monitory aktívne, rack. micpreamp
+ v nahrávacej miestnosti lamp. kombo s efektami maximálne.
Momentálne nemám nič, čím by som riešil el. sieť, a čo som nahrával cez usb zvukovku do notebooku zaťiaľ čo mám, tak ešte ako amatér nejaké veľké nedostatky nepociťujem.
Ty distributory navic mivaji RFI a EMI filtry, ale nevim, nakolik je to relevantni a jestli to resi nejaky podstatny problemy.Pytkin píše:neviem ci to chapem spravne , ale power distributor je predsa len velky pes v racku , mozno dake filtre a ochrany a spinanie ..
To miva i vetsina psu s ochranou. Imho dobre funkcni reseni je online UPS nebo nejaka ta "pracka", ale to je docela draha sranda (oddelovaci trafo ti proti bordelu ani vykyvum nepomuze).Wohma píše:Ty distributory navic mivaji RFI a EMI filtry, ale nevim, nakolik je to relevantni a jestli to resi nejaky podstatny problemy.Pytkin píše:neviem ci to chapem spravne , ale power distributor je predsa len velky pes v racku , mozno dake filtre a ochrany a spinanie ..
kermitak : moje skusenosti hovoria , ze pomoze .. ziaden bordel zo siete sa ti neprenasa do studia ..
No tak ja mam zkusenosti opacnyPytkin píše:kermitak : moje skusenosti hovoria , ze pomoze .. ziaden bordel zo siete sa ti neprenasa do studia ..

EDIT: pravda, ten trafoplech muze leccos odfiltrovat...
kermitak : no skoda ze si sa nebol u nas pozriet .. mame tu jedno trafo a je na tom zavesene cele studio .. teda okrem jednej serverovne .. je fakt ze s trafom je aj onlineova UPSka , ktora uz svojou podstatou riesi kopu veci .. Ale to trafo robi kopu dalsich veci ..
Jak velky to trafo je? Kolik vam to studio zere? Nejvetsi "normalni" trafo, co jsem videl, bylo 10A a byla to krava velka tezka. Pak jsou vestavena v UPSkach, ale to uz je jina.Pytkin píše:kermitak : no skoda ze si sa nebol u nas pozriet .. mame tu jedno trafo a je na tom zavesene cele studio .. teda okrem jednej serverovne .. je fakt ze s trafom je aj onlineova UPSka , ktora uz svojou podstatou riesi kopu veci .. Ale to trafo robi kopu dalsich veci ..
Online UPS ti samozrejme resi 99% procent problemu, protoze ji nezajima co je na vstupu a generuje ti sinus jedna basen, tam uz to trafo imho celkem nema nic moc na praci.
toto co mame je 6KW .. Presne k UPSke .. Ale ked som objednaval druhu UPS , tak uz mali len 12KW..
pockaj .. Ale oddelovacie trafo ti sposobi ze mas samostatnu zem a samostatny nulak (plavajuci) .. to ti online UPS nespravi .. cize po nulaku a zemi sa ti nic neprenasa .. mozem nakreslit , ak neni jasne ..
detto som mal problem s prudovym chranicom .. za novou UPSkou v serverovni bolo tolko pocitacov ze mi rezidualne prudy zo zdrojov zhadzovali prudovy chranic (museli sme to vo finale dat pred chranic) .. stara UPS s oddelovacim trafom nema ziadny problem .. rezidualne prudy z komputrov sa neprenasaju pred trafo ..
pockaj .. Ale oddelovacie trafo ti sposobi ze mas samostatnu zem a samostatny nulak (plavajuci) .. to ti online UPS nespravi .. cize po nulaku a zemi sa ti nic neprenasa .. mozem nakreslit , ak neni jasne ..
detto som mal problem s prudovym chranicom .. za novou UPSkou v serverovni bolo tolko pocitacov ze mi rezidualne prudy zo zdrojov zhadzovali prudovy chranic (museli sme to vo finale dat pred chranic) .. stara UPS s oddelovacim trafom nema ziadny problem .. rezidualne prudy z komputrov sa neprenasaju pred trafo ..
Pytkin: kreslit nemusis, ja to chapu. Jenze bordel, co ti leze po zemi, ti odfiltruje kazda prepetovka s filtrama za tri stovky, navic upsky maji filtry na vstupu. UPSka se ti pak postara o prepeti, podpeti, harmonicky zkresleni.
Kermitak : neviem co vie UPS .. ja len pisem moju skusenost , a rokmi je to overene , ze to funguje .. ja tu vsetko prepajam 1000 drotami zemnych sluciek miliarda a ziaden problem so zemou nemam , ani s nicim .. takze verim ze to malo zmysel , ze to tu tak niekto cele navrhol ..
indierock: Precti si tohle tema:
./viewtopic.php?f=16&t=8102
A jedna citace:
./viewtopic.php?f=16&t=8102
A jedna citace:
fova píše:Poslednich par dni jsem si dopisoval na toto tema s jednim pribuznym, ktery je zkusenym elektrotechnikem a dnes jsme se i setkali. Dobre zna lokalitu kde stavime i situaci s elektrinou, jaka tam je.
Zde jsou jeho doporuceni:
- Oddelovaci trafo zatim nekupovat. Pokud budou rozvody provedene dobre, je mozne, ze zadny problem s brumem nebude a trafo nebude nutne. Pokud brum bude, da se trafo poridit dodatecne.
Instalace trafa do rozvodne skrine neni takova legrace jak jsem myslel. Trafo totiz vytvari tzv. izolovanou soustavu a bez signalizace poruchy na nej smim zapojit jen jedno zarizeni. Pokud chci zapojit vice zarizeni, musim je mezi sebou bud pospojovat, aby me to napr. pri uderu blesku nezabilo nebo u kazdeho zarizeni mit signalizaci poruchy.
- Pracku site, ktera vygeneruje uplne novou a kvalitni sinusovku a ktera by byla nejlepsim resenim, nezaplatim (50-100 tisic), takze na tu muzu rovnou zapomenout. Levnejsi zarizeni v radu 20000Kc (Belkin) neduveroval, protoze jsou podezrele levna. Bud to nedela to, co slibuji a je to jen vabnicka na zakazniky nebo to dela spatne.
- Kvalitni sinusovka se da jeste resit pres UPS, ale opet az v cenove kategorii od 50000Kc vyse. Ty levnejsi to nedelaji dobre. Jinak UPS obecne je zbytecne zarizeni. Da se to vyresit pravidelnym ukladanim rozpracovane prace. V nasi lokalite nejsou vypadky tak caste.
- Dalsi moznost, jak poridit kvalitni sinusovku, je diesel generator, ale takove reseni se mi moc nelibilo. Kdyz budu chtit nahravat nebo poslouchat muziku, tak ho pujdu nahodit?
- Co ma smysl nainstalovat, je pes s filtraci vyssich harmonickych. Nema smysl kupovat zadne zahranicni hifisticke psy za 5000Kc, da se poridit vyrazne levneji od ceske firmy.
- Ochranu pred blesky resit jedine jako dobre pojisteni gearu. Kvalitni HW reseni bych nezaplatil.
- Samostatny okruh pro studio moc nema smysl. Razy od pracek, lednicek atd. se stejne budou sirit do vsech okruhu a to klidne i od sousedu.
Udelal jsem si z toho zaver, ze provedeme kvalitne rozvody a koupim psa s filtraci VF. Pokud bude nejaky problem, budu to resit dodatecne.