Převodníky Mytek v novém kabátě

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Odpovědět
Ivo
Moderátor

Převodníky Mytek v novém kabátě

Příspěvek od Ivo »

Převodníky Mytek patří už mnoho let ke stálicím mezi high end AD DA převodníky.

Když jsem kdysi začínal, pořídil jsem si 2 stereo 96 AD převodníky Mytek jako upgrade z Apogee Rosetta. Upgrade to opravdu zvukově byl, časem jsem pak přešel na Lavry Blue, což bylo ještě lepší. Mytek zněl fajn, ale trošičku možná jakoby výškověji ?

Od té doby uplynulo pár let a Mytek vyvíjel nové technologie a typy převodníků. Z původní modré barvy se vyvinul nový high end design, po vnější stránce i uvnitř (převodníky Mytek v současné době používají např. Bob Ludwig, George Massenburg, Bob Katz, Eddie Kramer, Mark Knopfler atd.)

Protože vícekanálová řešení jsou v mnoha studiích velmi žádaná a nějaký čas od uživání posledního Myteku uplynul, rozhodli jsme se otestovat nový model jejich 8x192 AD DA převodníku a též jejich DA flagship 192 DSD DA převodník:

Obrázek

O DA DSD převodníku (určeném nejnáročnějším audiofilům, masteringovým inženýrům apod.) mi před časem napsal Michal Jurewicz (autor všech produktů Mytek), že tentokrát si myslí že překonal kvalitu Forssell DA převodníku. S velkou zvědavostí jsme ho tedy podrobně vyzkoušeli.

Jedná se o samostatný DA převodník s obdivuhodně flexibilními možnostmi připojení (AES, SPDIF, ADAT, USB1, USB2, Firewire) a sluchátkovým výstupem. A jak už z názvu vyplývá, je možné ho použít i pro poslech nahrávek v DSD formátu.

Tento převodník má velmi obsáhlé ovládací menu, které je ovládáno dvěma knoflíky - hlavním otočným, který je možné též stlačit + tlačítkem menu. Na displeji (s trošku už staromódními jednoduchými znaky a písmem) se objevují všechny položky a podpoložky menu a je mezi nimi možné procházet a volit je. Na úvod mě systém ovládání menu trochu zmátl a tak jsem musel volat do Myteku, aby mi vysvětlili jak se dostat ven z menu, uložit zvolená nastavení apod. Po krátkém vysvětlení bylo zřejmé že zásadní jsou tady 3 ovládací prvky: stlačení hlavního knoflíku = enter, stlačení tlačítka Menu = uložení nastavení + krok o položku výše a otáčení knoflíkem = horizontální procházení mezi položkami menu. Pokud chce člověk přejít na ovládání hlasitosti pro sluchátka, je třeba hlavní knoflík podržet několik vteřin a vedle hodnoty hlasitosti se objeví 2 tečky - pak ovládání hlasitosti slouží pro sluchátka (zpět stejným způsobem). Pak už bylo všechno víceméně jasné.

Při použití převodníku v rámci přímého digitálního vstupu je třeba jen zvolit input AES (nebo SPDIF, ADAT) a převodník hned funguje. Pokud ho chceme používat přes USB nebo Firewire, je třeba nejdřív stáhnout a nainstalovat ovladač ze stránek Mytek a zvolit ho v ovládacích panelech jako default zvukový výstup. Tento proces proběhl velmi rychle a bez sebemenšího zádrhele, takže propojení s notebookem bylo velmi snadné (ovladač je dostupný i pro OSX).

Takže po úvodním osvícení v ovládání menu a snadném zapojení nezbylo než začít poslouchat + pro ještě objektivnější posouzení udělat několik DA AD loopů s výměnou DA převodníků, výsledky nahrát a porovnat.

Po podrobném poslechu, nahrávkách a přepínání jsme dospěli k zajímavým dojmům a závěrům: tento převodník je opravdu velice velice dobrý ... zvukově o několik lig výše než staré Myteky. "Beating Forssell" (jak psal Michal :) sice nenastalo - Forssell DA zněl stále o poznání přirozeněji (zejména ve výškách, kde byl u Myteku znát jemný dotek lehce "umělejších" výšek a lehounce zdůrazněných vyšších středů) a celkově měl Forssell o stupeň "relaxovanější" zvuk a prostor, ale kvalita Mytek DSD převodníku je obdivuhodná. O poznání vyšší zvuková liga než Lavry DA 10 a DA11 ... s velkou flexibilitou připojení a formátů. Ideální převodník pro použití pro špičkový poslech hudby v audiofilských i studiových podmínkách (existuje speciální masteringová verze tohoto převodníku). Cena cca 34k.

Vyzkoušeli jsme i 8x192 AD DA převodník, který též dostal nový kabát oproti starším verzím a který představuje jeden z nejlepších poměrů cena/výkon v oblasti 16 kanálových převodníků - cca 70k (jeho součástí je momentálně i DIO karta zdarma podle výběru - USB, FW, ProTools atd. - normálně stojí 540 EUR). Hned na úvod mě trošku vyvedl z míry větrák (uff). Nechápu proč to neudělali v 2U formátu a tiché a šly by tam tím pádem snadno umístit i jednotlivé I/O konektory - takhle se musí připojit D-Sub kabely se spletí XLR ocasů :)
Na větrák mi u Myteka řekli, že když není přístroj v racku nebo má dost prostoru nahoře i dole k větrání, tak by se dal větrák odpojit - aspoň tak. Vzhledem k tomu že třeba na rozdíl od DAD není Mytek ovládán jen z počítače a navíc má i sluchátkový výstup, těžko ho permanentně umístit do machine roomu. Tohle je třeba i bolest Bricasti ...

Jako klasický test AD DA převodníku jsme udělali několik loopů a porovnali s Forssell MADA-2 a též s DSD převodníkem. Výsledky zatím zkoumáme, dám vědět dojmy brzy. Zatím vypadá že i tady kvalita AD a DA převodníků hodně povyrostla oproti starým verzím a opět si myslím že je to o krok lepší než Lavry.

(to be continued)

Poznámka: Autor příspěvku je uživatelem i prodejcem tohoto hardware... nejedná se tedy o recenzi, ale o osobní názor...

Stan

Re: Převodníky Mytek v novém kabátě

Příspěvek od Stan »

Cool. Už se těším. Díkes.

Andrey Bobrov
Profesionál

Příspěvek od Andrey Bobrov »

Velice zajímavé téma.. čekám na samples a věřím, že je znatelně lepší než starý mytek. Těším se. :?
Studiový zvukař, producent a umělec
http://www.soundcloud.com/kaze_records

COBOLT

Příspěvek od COBOLT »

Jenom dotaz pokud bude připojen převodník přes usb a nastaven v daw jako výstup. Jak je potom řešena latence ? rsp na jaké hodnoty se lze dostat ?

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Mytek používá low latency DICE drivery od TC Electronics ... konkrétní hodnoty ted po ruce nemám ale zkusím zjistit

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Po podrobném poslechu vzorků z DA AD přímých loopů (Mytek 8x 192 ADDA a Forssell MADA-2) a porovnání s výchozími originály se dojmy začínají tříbit.

Obecně - jednou z nejvíce odhalujících metod pro test převodníků je jednoduchý DA AD loop test. Jinými slovy: můžeme si poslechnout co udělá procesing výchozího filu přes DA a AD sekce daného převodníku, jak se zvuk a jeho různé aspekty změní (= vedeme signál z DA přímo do AD v rámci jednoho převodníku). V ideálním případě by neměl udělat vůbec nic (= ideální převodník) zvuk by měl zůstat stejný. U průměrných a low end převodníků snadno zaregistrujeme zploštění zvuku, ostřejší nebo plechovější výšky, ztrátu některých detailů atd. Jsou i převodníky, které zvuk tak trochu jakoby zdánlivě "vylepší" - tj. zdůrazní basy apod. (např. Apogee nebo Burl), což může pak ve výsledku na první poslech znít jako "lepší", ale je to velmi diskutabilní a hlavně - instantní ... Další metodou je udělat tento loop např. 50x a pak mrknout na to co zbude :) (i když to už je trošku mimo reálný život).

Velice přímočará metoda k testu a porovnání AD převodníku je nahrát akustický nástroj (nebo vokál) a z preampu vést kvalitní splitter do 2 AD převodníků (tím se vylučují jakékoliv odchylky při 2 náběrech apod.) a porovnat výsledky.

Zkoušel jsem první zmíněnou metodu na různých typech a žánrech hudebních ukázek a výsledky byly celkem konzistentní ... Zvuk Myteku je hodně vylepšený oproti předchozím starším "modrým" verzím, zmizel lehký "hřebínek" na výškách apod. Při processingu přes Forssell je výsledný zvuk prakticky stejný v porovnání s originálem se všemi nejjemnějšími nuancemi, prostorem apod. Mytek zní ve výsledku a v porovnání trošičku jakoby "sevřeněji", trošku méně 3D a jak už jsem zmínil výše, má jakoby lehounce umělejší výšky a malinké zdůraznění na vyšších středech. Ale to je samozřejmě velice zvětšené měřítko posuzování ... je pravděpodobné že uši manželek by asi nezaregistrovaly žádný rozdíl :)

Takže jako své dojmy na základě těchto testů můžu říct že Mytek se v nových seriích a designech velice zvukově vylepšil oproti starším verzím a jedná se o převodníky, které se v současné podobě velmi blíží zvuku naprostého high endu s mnoha možnostmi formátů a způsobů připojení (včetně sluchátkového výstupu). Jako minusy bych zmínil větrák u 8x192 (který se ale dá za vhodných podmínek odpojit) a též nutnost používat DSub kabely ..

Velice se vylepšila a výrobní kvalita a design, včetně balení a prezentace výrobku. Vzpomínám si že před léty jsem obdržel svoje AD-96 v bezejmenné kartonové krabičce bez jakýchkoliv přiložených dokumentů. Dnes je vše perfektně baleno v originálních Mytek krabicích, s přiložených kvalitním manuálem a dalšími informačními materiály
Naposledy upravil(a) Ivo dne 16 kvě 2013 11:50, celkem upraveno 1 x.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

dsub kable ja povazujem za vyhodu .. naopak .. pri multikanalovom prevodniku povazujem samostatne konektory za nevyhodu ..

resp. asi je rozdiel v tom ci ide o instalaciu alebo o male studio ako mas ty , kde stale hore/dole nieco prehadzujes .. tam su zrejme samostatne konektory na kanal v pohode ..

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Ano, je to v jistém směru výhoda. Já jenom, že jsme tady předevčírem s kolegou coughem zkoušeli rychle něco přepojit a nahrát a krásně jsme se do těch ocasů zauzlovali :) (plus stále u každého zkoumali k jakému I/O patří)

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Nemyslím si to, ani jsem to neřekl. Předpokládám že na ty stránky ses díval a tam jsou parametry a odlišnosti těchto verzí podrobně popsány ... kopírovat to sem je asi zbytečné ?

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Mytek DSD DA převodník je k dispozici ve 3 verzích:

1.Black DA
This hardware version is intended for both computer playback and mastering professional audio recording and monitoring. A pair of unbalanced analog inputs can be selected in addition to all available digital inputs.
The Black Preamp version is the same as the Silver Preamp version with the exception of the black front panel and the presence of LED level meters. Other functionality, technical specs, sound quality and firmware are the same for all the versions with the exception of the analog vs. SDIF DSD inputs, color of panel and presence of LED level meters.

2.Silver DA.
It has silver colour and has no LED level meters. Intended for audiophiles.

3.Mastering Version (only available in black colour).
this version is intended for mastering engineers involved in downloadable DSD and SACD mastering/remastering and for general professional use. A pair of BNC SDIF DSD inputs allows digital transfers from existing professional DSD recording equipment and professional SACD players to the computer’s hard disk. This version is the same as the “Black Preamp” version but with digital DSD inputs instead of analog.
Functionality, technical specs, sound quality and firmware are the same for all 3 versions with exception of the analog vs. SDIF DSD inputs, color of panel and presence of LED level meters. The SDIF digital inputs are not intended for general consumer use.

So summing up:
a)Black DA is the same as Silver DA besides the colour and that the Silver DA Version has no LED level meters.
b)Mastering Version has the DSD SDIF inputs instead of pair of analog inputs.

V čem se masteringová verze liší od ostatních a jestli má stejný zvuk nebo ne je myslím z tohoto popisu zřejmé ...

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Když se ted dívám podrobněji na ten citovaný popis těch 3 verzí, který mi poslali mailem, tak je to trošku zvláštní - zminují se tam o "preampu" a zároveň i o analogových vstupech. DA má přitom principiálně digitální vstup (in) a analogové výstupy (out).

StanislavAbraham

Příspěvek od StanislavAbraham »

Přeji hezký den, narazil jsem na tuto diskusi a mám otázku ohledně rozdílu mezi Stereo96 DAC a Stereo192-DSD DAC...
Je mezi nimi rozdíl jen ve výbavě I/O nebo je to tak, že druhý zmiňovaný je kvalitatitvně lepší nástupce prvního?
Narážím na věty v příspěvcích: Od té doby uplynulo pár let a Mytek vyvíjel nové technologie a typy převodníků. Z původní modré barvy se vyvinul nový high end design, po vnější stránce i uvnitř...tento převodník je opravdu velice velice dobrý ... zvukově o několik lig výše než staré Myteky.
Myslím že tomu rozumím správně, ale chci se jen ujistit...
Jde o to, že pro moje účely by mi stačila levnější varianta, pokud by šlo jen o výbavu I/O.
Přemýšlím o dostupném a vzhledem k mým potřebám (mix elektronických zvuků a terénních nahrávek) smysluplném upgrade ze Sound Devices USBPre2 + bedny Event ASP8 (zde bych taky přemýšlel o upgrade ke Quested S8R - v horizontu 2 let)
Taky je otázka, na kolik bych byl schopen rozlišit na stávajících monitorech kvalitativní rozdíl mezi Stereo96 DAC a Stereo192-DSD DAC...
I stránky výrobce leccos napoví:
Stereo 96DAC prezentují ještě na starém web designu http://mytekdigital.com/products/stereo96dac.htm
Stereo 192-DSDDAC už v novém https://mytekdigital.com/hifi/products/ ... 92dsd-dac/
Díky za odpověď,
Standa Abrahám.

cysta

Příspěvek od cysta »

tak presne tohle by me taky zajimalo

Odpovědět