Když jsem kdysi začínal, pořídil jsem si 2 stereo 96 AD převodníky Mytek jako upgrade z Apogee Rosetta. Upgrade to opravdu zvukově byl, časem jsem pak přešel na Lavry Blue, což bylo ještě lepší. Mytek zněl fajn, ale trošičku možná jakoby výškověji ?
Od té doby uplynulo pár let a Mytek vyvíjel nové technologie a typy převodníků. Z původní modré barvy se vyvinul nový high end design, po vnější stránce i uvnitř (převodníky Mytek v současné době používají např. Bob Ludwig, George Massenburg, Bob Katz, Eddie Kramer, Mark Knopfler atd.)
Protože vícekanálová řešení jsou v mnoha studiích velmi žádaná a nějaký čas od uživání posledního Myteku uplynul, rozhodli jsme se otestovat nový model jejich 8x192 AD DA převodníku a též jejich DA flagship 192 DSD DA převodník:

O DA DSD převodníku (určeném nejnáročnějším audiofilům, masteringovým inženýrům apod.) mi před časem napsal Michal Jurewicz (autor všech produktů Mytek), že tentokrát si myslí že překonal kvalitu Forssell DA převodníku. S velkou zvědavostí jsme ho tedy podrobně vyzkoušeli.
Jedná se o samostatný DA převodník s obdivuhodně flexibilními možnostmi připojení (AES, SPDIF, ADAT, USB1, USB2, Firewire) a sluchátkovým výstupem. A jak už z názvu vyplývá, je možné ho použít i pro poslech nahrávek v DSD formátu.
Tento převodník má velmi obsáhlé ovládací menu, které je ovládáno dvěma knoflíky - hlavním otočným, který je možné též stlačit + tlačítkem menu. Na displeji (s trošku už staromódními jednoduchými znaky a písmem) se objevují všechny položky a podpoložky menu a je mezi nimi možné procházet a volit je. Na úvod mě systém ovládání menu trochu zmátl a tak jsem musel volat do Myteku, aby mi vysvětlili jak se dostat ven z menu, uložit zvolená nastavení apod. Po krátkém vysvětlení bylo zřejmé že zásadní jsou tady 3 ovládací prvky: stlačení hlavního knoflíku = enter, stlačení tlačítka Menu = uložení nastavení + krok o položku výše a otáčení knoflíkem = horizontální procházení mezi položkami menu. Pokud chce člověk přejít na ovládání hlasitosti pro sluchátka, je třeba hlavní knoflík podržet několik vteřin a vedle hodnoty hlasitosti se objeví 2 tečky - pak ovládání hlasitosti slouží pro sluchátka (zpět stejným způsobem). Pak už bylo všechno víceméně jasné.
Při použití převodníku v rámci přímého digitálního vstupu je třeba jen zvolit input AES (nebo SPDIF, ADAT) a převodník hned funguje. Pokud ho chceme používat přes USB nebo Firewire, je třeba nejdřív stáhnout a nainstalovat ovladač ze stránek Mytek a zvolit ho v ovládacích panelech jako default zvukový výstup. Tento proces proběhl velmi rychle a bez sebemenšího zádrhele, takže propojení s notebookem bylo velmi snadné (ovladač je dostupný i pro OSX).
Takže po úvodním osvícení v ovládání menu a snadném zapojení nezbylo než začít poslouchat + pro ještě objektivnější posouzení udělat několik DA AD loopů s výměnou DA převodníků, výsledky nahrát a porovnat.
Po podrobném poslechu, nahrávkách a přepínání jsme dospěli k zajímavým dojmům a závěrům: tento převodník je opravdu velice velice dobrý ... zvukově o několik lig výše než staré Myteky. "Beating Forssell" (jak psal Michal

Vyzkoušeli jsme i 8x192 AD DA převodník, který též dostal nový kabát oproti starším verzím a který představuje jeden z nejlepších poměrů cena/výkon v oblasti 16 kanálových převodníků - cca 70k (jeho součástí je momentálně i DIO karta zdarma podle výběru - USB, FW, ProTools atd. - normálně stojí 540 EUR). Hned na úvod mě trošku vyvedl z míry větrák (uff). Nechápu proč to neudělali v 2U formátu a tiché a šly by tam tím pádem snadno umístit i jednotlivé I/O konektory - takhle se musí připojit D-Sub kabely se spletí XLR ocasů

Na větrák mi u Myteka řekli, že když není přístroj v racku nebo má dost prostoru nahoře i dole k větrání, tak by se dal větrák odpojit - aspoň tak. Vzhledem k tomu že třeba na rozdíl od DAD není Mytek ovládán jen z počítače a navíc má i sluchátkový výstup, těžko ho permanentně umístit do machine roomu. Tohle je třeba i bolest Bricasti ...
Jako klasický test AD DA převodníku jsme udělali několik loopů a porovnali s Forssell MADA-2 a též s DSD převodníkem. Výsledky zatím zkoumáme, dám vědět dojmy brzy. Zatím vypadá že i tady kvalita AD a DA převodníků hodně povyrostla oproti starým verzím a opět si myslím že je to o krok lepší než Lavry.
(to be continued)
Poznámka: Autor příspěvku je uživatelem i prodejcem tohoto hardware... nejedná se tedy o recenzi, ale o osobní názor...