Pri jake hlasitosti mixujete, děláte hudbu, nebo mástrujete ...

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Fractal

Pri jake hlasitosti mixujete, děláte hudbu, nebo mástrujete ...

Příspěvek od Fractal »

to mě trošku přivádí na myšlenku při jaké hlasitosti mixujete, děláte hudbu, nebo mástrujete (asi by to chtělo nový thread)

osobně nemám rád velké hlasitosti, limiter na bednách mi nikdy ani "necinknul"; zde se otvírá nové pole pro diskuzi, jestli lze udělat dobrý mix při nižších hlasitostech (70-80db?) pro kontrolu si to vždycky ohulím, ale hlasitý přednes je mi nepříjemný - vždycky mi to připomene kamaráda, který když mi dal zkoušet co namíchal na sluchátkách, tak sem ho málem přizabil - sluchátka jsem okamžitě strhnul po prvním beatu a řval sem na něho jestli je jako normální, nebo úplně hluchý, ale úpně a potřebuje ať mu sluchátkový měnič olizuje bubínek :) .. asi je to i o zvyku a osobních preferencích

něco jiného je to na koncertech, nebo v klubech, tam ta muzika pere ze všech stran nahlas, ale pohybujete se, natáčíte, semtam si odskočíte pro pivo, no wc, za buchtou, takže vaše uši se úplně neodkráglujou z důvodu setrvání v jedné pozici v blízké vzálenosti od repráku, (což se u nahlas puštěných nearfieldu klidně může stát) samozřejmě že se vám posune práh slyšení... ale na koncertě snad nemícháte ne? (teda krom zvukaře, ale ten je většinou naštěstí daleko) :)

kexik

Re: TESTOVALI JSME BEDNY K+H_ADAM_KRK_uli

Příspěvek od kexik »

v reve nenamiesas nic, ucho je pri hlasnom posluchu absolutne nekriticke. na druhej strane musi byt hlasitost uz v oblasti kde je frekvencna zavislost citlivosti ucha mala, co je cca 80dB, aspon podla f-m kriviek

http://en.wikipedia.org/wiki/Fletcher%E ... son_curves

c9000

Příspěvek od c9000 »

No asi je idealní poslouchat v té hlasitosti, v jaké si normálně pouštíte muziku, třeba při práci na pc, nebo tak, prostě nějakej střed. Ale to je hrozně relativní otázka, při vysoký hlasitosti je to blbost, uši se rychleji unaví. Spíš to zesiluju pro kontrolu dynamiky. Jinak dobrý je občas si to trochu zeslabit, řekněme na hlasitost prostředí v práci a porovnat to s jinejma věcma, ten zvukovej pohled se potom změní, hraje méně basů atd. Ale zas na druhou stranu je duléžitý ten reprák rozhejbat a to na ticho moc nejde. Ale ve výsledku bych to napsal asi takhle:
Poslouchejte tak, aby jste slyšely vše potřebné v mixu zřetelně a jasně a nebolely Vás z toho uši :wink: :)

Ondra P.

Příspěvek od Ondra P. »

ja tu hlasitost furt menim... ale treba kdyz ladim kopak , tak to mam celkem dost nahlas...

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

myslm, ze to clovek musi prubezne menit a kontrolovat na ruznych hlasitotech a obcas udelat i test na nejkaym vyssim levelu. Ne aby to trhalo hlavu, ale aby mel pocit, jestli to ma koule nebo nema. Nesouhlasim, ze pri vyssich hlasitostech je ucho uplne nekriticke, me naopak vylezou veci, ktery jsou kriticky presvihnuty a zacnou daleko vic rezat a byt neprijemny, at uz dynamicky nebo frekvencne.

edit: ekeaze, jasne kopak je potreba i citit telem, takze to taky resim vic nahlas.

kexik

Příspěvek od kexik »

Amorph píše:myslm, ze to clovek musi prubezne menit a kontrolovat na ruznych hlasitotech a obcas udelat i test na nejkaym vyssim levelu. Ne aby to trhalo hlavu, ale aby mel pocit, jestli to ma koule nebo nema. Nesouhlasim, ze pri vyssich hlasitostech je ucho uplne nekriticke, me naopak vylezou veci, ktery jsou kriticky presvihnuty a zacnou daleko vic rezat a byt neprijemny, at uz dynamicky nebo frekvencne.

edit: ekeaze, jasne kopak je potreba i citit telem, takze to taky resim vic nahlas.
ja nehovorim ze test pri vyssej hladine nie je potrebny, ale ze nema zmysel pri takej hladine miesat, cize urcovat pomery, nastavovat eq, atd. navyse cely reprodukcny retazec zacne kreslit a komprimovat dynamiku

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Nenávidím hlasitý poslech :wink:

Fractal

Příspěvek od Fractal »

jasne jasne, alles klar, everything's clear... ja jenom ze si nekteri stezujou ze ty jejich bedny nehrajou moc nahlas, tak me zajimalo co je u nich "nahlas"; je na biledni, ze pri vyssich hlasitostech zacnou bedny "nestíhat" a rovněž tak uši

Ondra P.

Příspěvek od Ondra P. »

Fractal: nikdo si nestezuje :) rozhodne ale O300 nehrajou natolik nahlas aby usi nestihaly... navic bude zalezet na mistnosti...

jinak kcemu maji studia takovy ty mega bedny s mega vykonem...

matucha

Příspěvek od matucha »

Hlasitej poslech odhali ostrosti a energii v dynamice.

Tichej poslech odhali veci, ktery sou moc utopeny nebo, ktery moc trcej... plus taky jestli neni mix moc "tupej", pri dlouhodobym poslechu nahlas ma totiz clovek tendenci delat "temnejsi" zvuk a naopak.

Velky bedny sou ve studiich casto na ohromeni klienta a na to aby dokazaly prenest ty realny hlasitosti, ktery doopravdy vznikaj pri nahravani. Tj bubenik prejde od bicich do rezie a nepride mu to, ze je to slaby ;) atd.

Jinak fakt dobry velky bedny sou samozrejme o tom, ze zvladaj cely pasmo bez zkresleni a bez komprese. Kdyz na takovy bedne neco hraje nahlas, tak tam neni takovej ten "rvouci" syndrom, kterej kazdyho upozorni, ze je to fakt nahlas. Je to docela nebezpecny, da se to pak "tavit" daleko vic aniz by si to clovek uvedomil a jsou taci, kteri s tim maj problem, protoze pak maj tendenci hodne rychle prichazet o sluch ;).

Brenda Walsh

Re: Pri jake hlasitosti mixujete, děláte hudbu, nebo mástrujete

Příspěvek od Brenda Walsh »

No já se pořád hlídam, abych to moc nehulil, pač pak je z toho člověk dřív otrávenej. Hlasitost dost často měnim, podle potřeby. Když začínam stavět novou věc, hlasitost používam spíš větší. Od chvíle kdy už to řešim jako celek spíš menší, s tim, že to občas ohulim abych to zkotroloval jestli to funguje i nahlas, a jestli tem neni nějakej rušivej element, kterej při nižší hlasitosti zaniká (k tomu sou dobrý sluchátka). Při konečném míchání pak dost často hodně stišuju, pač v tu chvíli získám trochu odstup, abych posoudil jestli tam něčeho neni moc - snažim se, aby ta kompozice fungovala i při malých hlasitostech. Je fajn když to vohulený basuje pěkně, ale blbý je, když to ztáhnu na hlasitost, kdy fyzicky ty basy cejtit nejdou a ztratí se i tonální linka basu.

carloff
Profesionál

Příspěvek od carloff »

ja se snazim michat tak aby mi to bylo hlasitostne prijemny...nerozumim tomu jak nekdo muze mit pusteny bedny celej den nahlas...po pul hodine nic neslysi...to mi nkdo nevymluvi...
mne se zdaj KH dost hlasity...v podstate jsme je nikdy neprebudil...
Hudebník a producent, majitel studia Soundevice
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz

syncro

Příspěvek od syncro »

Také hlasitost střídám. Při tichém poslechu se mi dobře ladí třeba poměr zpěvu k podkladu, při hlasitém lépe vnímám basy a celkový puls skladby. Vedle režie mám kuřárnu a docela často v ní poslouchám přes zavřené dveře. Tenhle "marnoposlech" kolikrát odhalí za jedno cigárko víc nedostatků v mixu, než půlhodinový "analytický" poslech v hotspotu 8-)

Jen můj názor, Saša
GunJah Records
Bandcamp | Spotify | YouTube | Mixcloud | Soundcloud

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

syncro píše:Vedle režie mám kuřárnu a docela často v ní poslouchám přes zavřené dveře. Tenhle "marnoposlech" kolikrát odhalí za jedno cigárko víc nedostatků v mixu, než půlhodinový "analytický" poslech v hotspotu 8-)
Kuřárnu sice nemám :) Ale poslech z vedlejší místnosti je můj velmi oblíbený a často uslyším věci, které jsem předtím neslyšel :) Vedle to hraje, já si jdu něco klapat na notebooku a najednou mě něco trkne do uší :)

carloff
Profesionál

Příspěvek od carloff »

jojo taky jdu do koupelny a posloucham pri vareni caje ...to je nejvic kriticky poslech:)
Hudebník a producent, majitel studia Soundevice
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz

Odpovědět