Roland SP 606

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Tua
Příspěvky: 7
Registrován: 20 zář 2006 21:03

Roland SP 606

Příspěvek od Tua » 05 úno 2007 18:15

zdravím...chtěl sem se zeptat jestli s ním má někdo zkušenosti...jaká je práce s ním...jeho zvuková stránka..jestli je opravdu spíš jen na tvorbu bicích nebo se na něm dá složit komplet instrument....a jestli není problém v tom že je čtyřstopý...chtěl bych jej využít i s PC...díky

Uživatelský avatar
hawkens
Příspěvky: 368
Registrován: 26 úno 2007 18:49

Příspěvek od hawkens » 04 kvě 2007 08:38

To nie je moc nastroj na tvorbu, skor na live performance. Ja ho prave mam par dni. S PC spolupracuje, vie toho dost, ale dalo by sa aj viac vymysliet. Pripaja sa cez USB ako externa ASIO zvukovka a MIDI zaroven.

Pre mna je najslabsou slabinou timestretching. Kazdy sampel sa da nadefinovat automaticky synchronizovat s BPM skladby alebo patternu, ale po zmene BPM samplu/loopu o viac ako 3 hore alebo dolu pocut dost neprijemne lupance, ktore su intenzivnejsie cim vacsi rozdiel BPM oproti povodnemu BPM samplu. Zaciatocnik by asi nepocul rozdiel, ale skusenejsi clovek to pocuje a je to velmi neprijemne.

cabowitz
Příspěvky: 76
Registrován: 02 kvě 2005 17:35

Příspěvek od cabowitz » 04 kvě 2007 12:04

tez jsem ho mel kratkou dobu pod rukama a lupance na zacatku samplu potvrzuju - na jemnou studiovou praci naprosto nepouzitelne. dalsi velkou nevyhodou je nemoznost ukladani presetu v efektove jednotce (kteta je dle meho soudu velmi kvalitni) - po vypnuti vse, co clovek nakroutil zmizi... tyhle dve veci bohuzel celkem dobry nastroj posouvaji nekam na hranici pouzitelnosti...

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12771
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 04 kvě 2007 12:14

kedze som tiez mal par dni (tyzdnov) doma (hawkensov) sp606 prispejem aj ja - podla mna hodne slaba stranka je jeho filter, znie strasne digitalne a rezonancia nechutne pisti, jeho filter je zhruba na urovni naslabsich VST filtrov .. kto pocul filter na mc307 tak sp606 ma podla mna filter este horsi... 80% sucasnych softwarovych filtrov s prehladom prekonava filter sp606 ....

pre mna osobne bol SP606 obrovskym sklamanim, kedysi som chcel na live ten stroj kupit ale teraz som rad ze som tak nespravil ... jednak ten filter a jednak ako pise hawkens ten timestretch algoritmus tiez stoji za "zlamanou gresli" ... nehovoriac o tom ze trigger buttony mi tiez prisli take nejake toporne, dost do nich treba busit ..

Uživatelský avatar
hawkens
Příspěvky: 368
Registrován: 26 úno 2007 18:49

Příspěvek od hawkens » 04 kvě 2007 18:40

No filter nie je taky tragicky ako popisuje Dendy. Nepadol som sice z neho na rit, ale ani nesklame ... taky typicky Rolandacky. Ked ho das na celu skladbu, znie to celkom v pohode.

Tie lupance su ani nie tak na zaciatku, ale aj pocas celeho loopu. Ak vratis tempo na povodne tempo samplu, lupance zminzu. Teda jasne zly time-stretching algoritmus. Trebars ma este niekto iny s tym skusenosti, alebo sa to niekomu dokonca podarilo odstranit ?

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12771
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 04 kvě 2007 19:33

hawkens : to hen taky shit filter chces povedat ze bol aj na fantome ??? ak ano tak to uz roland u mna definitivne skoncil :))

Uživatelský avatar
hawkens
Příspěvky: 368
Registrován: 26 úno 2007 18:49

Příspěvek od hawkens » 04 kvě 2007 21:52

No shit ako shit, vidim ze mas ine preferencie na filter. Trebars ti garantujem, ze z takehoto filtra by mali radst houseri na ich housovacky. Ty asi skor preferujes drsne filtre a pistadla - kvikadla ...

Pokial ma sluchova pamat neklame tak charakter filtra je taky isty ako vo Fantomoch, akurat ze na 606 je este skombinovany s "drive" teda distortion efektom, na Fantome je filter samostatny, nie ako MFX. Resp ten v MFX je trosku iny, ten samostatny na kazdy hlas je taky jednoduchsi a pokial pamatam takyto isty ako na 606. Ono to asi tak byva, ze ak ma si firma vyvinie algoritmus na filter, pouzije ho v kazdom nastroji, nerobi zakazdym iny, resp. ak vyvinie nieco nove, patricne nam to v PR materialoch oklepu X-krat o hlavu takze to je neprehliadnutelne. Ale v zasade ta ista firma = tie iste algoritny = tie site enginy = tie iste efekty = tie iste filtre.

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12771
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 04 kvě 2007 22:12

nuz ked sa ti paci ok .. nejdem ti ho vyhovarat :) ja nepreferujem ziadny konrketny typ filtra - proste sa mi paci filter ktory je kvalitny, ktory aj pri najvyssej rezonancii drzi v kope.. rolandacke filtre (aspon mc307 a sp606) pri vysoker rezonancii odporne neprijemne pistia a celkovo zneju straste digitalne, zvukovo mi pripominaju tie najslabsie filre z BUZZ trackeru ..

moj nazor... hovorim len co pocujem...

Uživatelský avatar
hawkens
Příspěvky: 368
Registrován: 26 úno 2007 18:49

Příspěvek od hawkens » 04 kvě 2007 22:29

Pozor na HW filtroch si musis uvedomit ze RES nemozes vytahovat uplne na maximum, inak pistia a skrecia, uplne vsetky. Vsetko s rozumom. Vacsinou sa v hlbsich nastaveniach filtra da aj nastavit hodnota maxima a minima (resp plus alebo minus nejake body) ktoru mozes natocit cudlikom. Takze ked si s tym das trosku robotu, vies si nastavit filter tak aby ti maximalna poloha RES dala akurat taku hodnotu, ktora nepisti a nekresli.

Samozrejme ze aj na 606 ked vytocis RES a este aj DRIVE na maximum co sa tak to vyprodukuje skarede zvuky, ale to ani neratam ze to tam je, vzdy treba ist po rozumne hranice. Ani jednotku na aute nevytacas do 7-8 tisic otacok motora ...

To potom sa ti ani filtre na Viruse nebudu pacit, tie tiez ked vytocis tak pistia a skrecia ...

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12771
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 04 kvě 2007 22:35

nee.. na viruse ich mozes nastavit akokolvek extremne a zneju dobre.. to iste na hocakom waldorfe (aspon z tych co som mal v ruke - pulse, microQ, microwaveXT) .. detto na modulare (aj ked tam je hodne specificky filter) ... aj ked das reso na max tak filter self-osciluje, ale je to suvisly ton .. hento je ale take divne digitalne neharmonicke skrcanie....

Uživatelský avatar
bassline
Příspěvky: 2668
Registrován: 22 zář 2005 16:21

Příspěvek od bassline » 04 kvě 2007 22:55

no IMHO pouzivat reso na MAX. je podla mna tiez blbost, nic v zlom...to mas jedno aky filter, ani pri viruse to nemas uz na vysokych reso hodnotach moc pouzitelne...a druha vec, VELMI zalezi co filtrujes, aky oscilator teda do filtra pustas, od toho najma zavisi kolko rezonancie a ake hodnoty filtra mozes pouzit aby to znelo dobre.....ani na virovi sa neda zas hocico skombinovat s hocicim, treba proste skusat ktore nastavenia oscilatorov, filtrov a modulacii idu spolu dokopy aby to dalo pekny zvuk....

btw selfoscilacia, nie je to nahodou samostany parameter filtra? pravdupovediac doteraz vlastne nerozumiem co presne selfoscilation filtra robi, kedze som s tymto parametrom ani nikdy nepracoval, ale viem ze ho niektore filtre ponukaju...

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 04 kvě 2007 23:51

chlapi .. co to tu melete .. ved niektore typy zvukov sa prave robia tak ze vytocis resonaniciu na maximum .. kde sa dostava filter do samooscilacie .. tam sa prave ukaze kvalita filtra .. potom je vacsinou uplne jedno co pred filtrom je .. generatory vobec neni pocut a generatorom sa stava samotny filter .. k tomu obalky , lfo .. a kopec zabavy ..

Uživatelský avatar
bassline
Příspěvky: 2668
Registrován: 22 zář 2005 16:21

Příspěvek od bassline » 05 kvě 2007 00:22

pytkin:...ale nie kazdy filter predsa pracuje v samooscilacii ked das reso na maximum nie? Nie je to nahodou zalezitost na analogovych syntakoch??? Na software syntetizeroch som videl moznost self oscilation, ale mohol si to mat aktivovane alebo deaktivovane...a ked filter samooscilaciu nema, tak vtedy je maximalna rezonancia nepouzitelna, o tom som hovoril....

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21309
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 05 kvě 2007 00:51

bassline : no .. software syntaky som nikdy moc netestoval , ci prejdu az do samooscilacie .. ale podla mna tieto zvuky su vzdy pouzitelne na nieco ..

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12771
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Příspěvek od dendy » 05 kvě 2007 10:58

bassline: pytkin ma pravdu.. navyse napr. ja pomerne casto pouzivam zvuky ked rezonancia je dost vysoko - a proste to su tie polohy ked pocujes ci je filter naprd alebo dobry ...

Odpovědět