Sennheiser HD280Pro vs HD380Pro

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Amorph
Moderátor

Sennheiser HD280Pro vs HD380Pro

Příspěvek od Amorph »

Zdravim, mozna to nekoho bude zajimat, tak sem hodim sve cerstve (a casem i nejake s odstupem) poznatky.
Mam asi pet let Sennheiser HD280Pro a posloucham je prakticky denne - pres den na nich posloucham hudbu v praci a vecer na nich delam doma. Takze je mam myslim celkem dost naposlouchane. Minuly tyden se mi u nich zlomil most (uz podruhe, opet cca po dvou a pul letech) a vymena u Pantera stoji asi litr, tak jsem si rikal, ze zkusim lehky upgrade a poridil jsem HD380Pro (dneska se oboje prodavaji prakticky za stejne penize - cca 2600).

Takze prvni dojmy.
Konstrukce a zpracovani: velmi podobne a robustni (bohuzel mostni plech se zrejme casem unavuje, ale tak nosim to denne v batohu sem a tam), 380 jsou o neco lehci a maji vetsi nausniky - obejmou cele ucho, zatimco 280 tlaci na okraj ucha. Tim padem a i diky tomu, ze maji o neco mensi pritlak, jsou 380 pohodlnejsi. Ale izolujou pri tom stejne dobre (opravdu hooodne dobre), na nahravani idealni. Dalsi a asi pro me nejvetsi rozdil je v tom, ze zatimco 280 maji ozvucnici kolmo k hlave, tak 380 ji maji sikmo a jeste trochu natocenou, takze by teoreticky zvuk mel smerovat primo do ucha. Hm a tady myslim muze u spousty lidi nastat problem, protoze usi ma kazdy opravdu docela odlisne a co je trochu neprijemne je, ze staci trochu nausniky posunout a cela frekvencni charakteristika se radikalne meni! Obavam se, ze leckoho z toho muze zacit casem bolet hlava. U 280 jsem tenhle problem nepozoroval, hrajou v podstate porad stejne i kdyz s nima trochu hybu, jen se trochu meni mnozstvi basu.

Zvuk: uz jsem trochu zacal v minulem odstavci. Dale 380 maji vic basu a to i daleko konkretnejsiho. Na 380 kdyz zahraje basa, tak je to konkretni ton uprostred sterea, zatimco na 280 to je trochu koule, jak frekvencne, tak mam najednou pocit, ze se rozleva i do stran! Na druhou stranu mam pocit, ze 380 maji min stredu a jakoby jinak filtrovanych (jsem si celkem jisty, ze to je tim natocenim repraku), takze mi bude asi preorientace trochu trvat. Vysky jsou u obou podobne, pomerne agresivni, jen u 380 mam pocit o neco min stredu, takze vysky mozna jeste o neco vic vylezaji. Je to na hrane, ale jeste ne za hranou neprijemnosti, myslim, ze to pujde. Zatim co jsem zkousel ruzne nahravky, tak neco hralo uplne v pohode a neco holt rezalo, ale to beru spis ze by moh byt dobry ukazatel, jak se toho vyvarovat:) Prostor je docela rozdilny. Na 280 je vsechno hodne vepredu, hodne kompaktni, da se rict, ze predozadni prostor je dost plochy, ale ta kompaktnost je nekdy docela prijemna a dobre se pak resi pomery veci. 380 maji prostor o dost vetsi a zaroven vzdalenejsi, takze ty veci mi nehraji pocitove hned na usich, ale vnimam docela vetsi oblouk. Celkove je to asi prirozenejsi. 380 pak maji asi i vetsi detail a dynamiku, zatimco 280 mi prijde, ze maji o neco plnejsi a nejak lip definovane stredy.

Takze nakonec ted ani nevim, ktere budu preferovat (ty 280 dam nejspis do opravy, abych mel dvoje na nahravani) a hlavne jsem zvedavej, jak budou 380 fungovat pri mixu a dalsich vecech v praxi, kde jsem byl zvykly na 280.

Pytkin
Moderátor

Re: Sennheiser HD280Pro vs HD380Pro

Příspěvek od Pytkin »

ked hovoris , ze trpia tym prenasanim.. nebolo by lepsie mat dvoje ??? jedny doma a jedny v praci .. a nenosit ich hore - dole ?

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

Pytkin: to je asi docela jasne, ze bylo :) Das mi na ne penize?

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

jinak uz si druhou hodinu zvykam na hd380 a zda se, ze to zacina byt lepsi a lepsi...

boro

Příspěvek od boro »

Zhoduje sa ti vysledok mixaze robeny na HD280 s vysledkom, ktory ide z monitorov?

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

Micham stridave na obojim. To same to neni, ale co se tyce charakteru ve stredech, tak tam je to velmi podobne. Na 280 bylo min basu a mensi prostor, nez co mi leze z P11A. Jsem celkem schopnej si mix pripravit na HD280 a pak jen doladit na Adamech. Ale je to kontrola vetsinou nutna..

biscuit

Příspěvek od biscuit »

tak ted mas dvoje ne. tak si 280 nech zas zpravit (ty vole - spravit, jsem myslel :-) ), nebudes je uz prenaset a vydrzi ti na veky :-)
jinak ja obdivuju, jak nekdo na sluchatkach dokaze trefit pomery. ja mam sice jen dvoje "djsky" mdr-v1000 a hd 25-1 II, ale na obou mi to lita uplne strasne, kdyz to pak dam na bedny, je to sileny.
Naposledy upravil(a) biscuit dne 04 říj 2011 15:21, celkem upraveno 1 x.

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

biscuit: neni to vetsinou napoprve a je potreba to porad srovnavat s nejakym referencnim mixem. Ale okolnosti rodinneho prostredi me donutily se to naucit;)

delay

Příspěvek od delay »

No, ja mam ty HD280 docela rad, treba ve vlaku :) (fakt dobrej utlum). Mám je určitě tak dva roky, ale vubec si netroufnu je nejak popsat, snazim se je moc nepouzivat na mix, velice rychle na nich prestavam slyset (asi by to bylo na vsech sluchatkach) a vubec si neverim co do pomeru basoveho spektra, tam je to pro me porad divny a matouci. Jinak jsou dobry. Drzej.

kexik

Příspěvek od kexik »

ja viem ako tak miesat na akg k530. pri ziadnych sennoch si to neviem predstavit, poznam pomerne doverne hd202, 212, 280, 25. tie k530 su charakterom podobne povedzme k240

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

kexik: srovnaval jsem hd202, 212, i 25 s 280 a 280 mi prisly celkem jinde. 380 jsou imho zas o kus dal nez 280. Ale nerikam, ze michat na nich doporucuju, jen to trenuju uz asi 5 let, tak to zacina trochu jit;)

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

dalsi poznatky:
380 jsou bliz tomu, co slysim z monitoru. Objemove to daleko lip odpovida v basech a i prostorove. 280 maji cca mezi 50 az 120Hz docela velkou diru. A 280 jako by nemely skoro zadnej prirozenej prostor. Na druhou stranu mam pocit, ze 280 jsou mozna tak nejak "jednodussi na poslech", nevim jak to lip popsat, ale na 380 me spousta veci dost unavuje, ale jsou i veci, ktery na nich zneji paradne!

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez »

biscuit píše:tak ted mas dvoje ne. tak si 280 nech zas zpravit (ty vole - spravit, jsem myslel :-) ), nebudes je uz prenaset a vydrzi ti na veky :-)
jinak ja obdivuju, jak nekdo na sluchatkach dokaze trefit pomery. ja mam sice jen dvoje "djsky" mdr-v1000 a hd 25-1 II, ale na obou mi to lita uplne strasne, kdyz to pak dam na bedny, je to sileny.
ja to na hd25 taky neumim -- ale znam typka, co sklada a micha na hd25 a je v top 10 prodejnosti ve svym ranku na iTunes -- vsechno je to o zvyku, vuli, schopnosti soustredit se na detail a taky v jeho pripade analyzerech a srovnavacim pristupu.

kexik

Příspěvek od kexik »

ja netvrdim ze senny su zle sluchatka (sam ich niekolko spokojne pouzivam), len ze JA na nich neviem miesat.

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

Tak myslim, ze to tady muzu uzavrit s tim, ze po tydnu uz jsem si na 380 zvykl a uz me ani neunavujou (teda tak hodku az dve v kuse) a vubec se nechci vracet zpet. No zkratka jsou super a od 280 znatelnej posun takrka ve vsem. Uz jsem na nich i par veci michal a taky je to posun, daleko lip se resi basy, dynamika (mnohem lip je tady treba slyset nastaveni delky attacku kompresoru a podobne veci) i prostor a objem jednotlivych nastroju.

Odpovědět