Sherman Filterbank
Sherman Filterbank
Caute,
objednal som si Sherman Filterbank. Vyrobca varuje, ze tento stroj moze dosiahnut frekvencie pod 1Hz a moze poskodit alebo uplne znicit reproduktor. Vedeli by ste mi poradit, ako alebo akym sposobom by som to mohol "zalimitovat", aby sa mi to pohybovalo len v tej skale 20Hz - 20kHz?
Dakujem vopred za vase tipy a postrehy
objednal som si Sherman Filterbank. Vyrobca varuje, ze tento stroj moze dosiahnut frekvencie pod 1Hz a moze poskodit alebo uplne znicit reproduktor. Vedeli by ste mi poradit, ako alebo akym sposobom by som to mohol "zalimitovat", aby sa mi to pohybovalo len v tej skale 20Hz - 20kHz?
Dakujem vopred za vase tipy a postrehy
Re: Sherman Filterbank
ja ho mam a este sa mi nepodarilo odpalit nic 
popr odporucam nepouzivat monitory, ale sluchadla - pripadna havaria ta vyjde lacnejsie
a ked to uz nahras, vies to skontrolovat v analyzeri.

popr odporucam nepouzivat monitory, ale sluchadla - pripadna havaria ta vyjde lacnejsie

a ked to uz nahras, vies to skontrolovat v analyzeri.
to je čo analogovy synt ? ked to neni zosilnovač tak to nemože ohroziť reproduktor a bude to len taky druh reklamy na jeho užasne basy .

> tlač membranu basaku na takých pať minut
to uz je infrazvuk, dlzka amplitudy 5 minut je 0.0033 hz
1 hz je "stlacit" membranu basaku na 1 sekundu, respektive pomaly s nou hybat s periodou 1s (teda ak sa dobre pamtam ze f = 1/t
) Silne pochybujem ze nieco pod 1hz moze poskodit reprak, to uz je moc pomaly pohym.. skorej si myslim ze najnebezpecnejsie pasmo bude niekde kolo spodnej hranice toho co dany reprak zvlada (cize napriklad 20hz) kde by teoreticky pri moc velkej amplitude mohla trhnut membrana
ale mozno je to cele blbost, len moje dohady
to uz je infrazvuk, dlzka amplitudy 5 minut je 0.0033 hz

ale mozno je to cele blbost, len moje dohady

ano dakujem za pripomenutie že herz je jeden cyklus vlny za sekundu ale ja som z obliga lebo som napísal tiež pod 1 Hz
ináč technicky naprieč rôznym fámam v elektronike dlhodobý výkyv membrány v jednom smere povedzme nekonečným cyklom DC napatia môže spôsobiť prehriatie cievky pokial je použitý dostatočne výkonný zosilnovač voči slabšie chladenom reproduktore.
každý zosilnovač aj ked má uvádzané zosilnenie trebars od 5Hz do 100 Khz má na niekde v ceste low pass aj high pass filter alebo je inym sposobom obmedzený v zosilnení nepotrebných frekvencií ..

ináč technicky naprieč rôznym fámam v elektronike dlhodobý výkyv membrány v jednom smere povedzme nekonečným cyklom DC napatia môže spôsobiť prehriatie cievky pokial je použitý dostatočne výkonný zosilnovač voči slabšie chladenom reproduktore.
každý zosilnovač aj ked má uvádzané zosilnenie trebars od 5Hz do 100 Khz má na niekde v ceste low pass aj high pass filter alebo je inym sposobom obmedzený v zosilnení nepotrebných frekvencií ..
Naposledy upravil(a) jammix dne 13 zář 2018 22:48, celkem upraveno 1 x.
Hej dohadydendy píše: ↑13 zář 2018 20:39Silne pochybujem ze nieco pod 1hz moze poskodit reprak, to uz je moc pomaly pohym.. skorej si myslim ze najnebezpecnejsie pasmo bude niekde kolo spodnej hranice toho co dany reprak zvlada (cize napriklad 20hz) kde by teoreticky pri moc velkej amplitude mohla trhnut membrana
ale mozno je to cele blbost, len moje dohady![]()

A to je asi aj u toho shermana .. ked budes hrat 1hz tony , a aparatura bude dostatocne hlasna , tak sa moze pri takych pomalych pohyboch cievka prehriat ..
hovorím o fámach v elektronike a pytkin ju vytiahne na plne gule
kde ti nejaky zosilnovač dovoolí ísť cez limit až k dlhodobejšiemu obdlžniku štvorcu ?
ja svoj 15W elektronkač mam naplno hooodiny do 25W alebo 100W repraku s úmyslom vytvoriť štvorce koncákom .
ked je výkonný reproduktor , má aj lepšie chladenie a odpaliť ho môže iba výkonnejší zosilnovač . nie nnejaká 9V Baterka
ešte raz pripomeniem vždy je na vstupe high pass filter ..ktory tým pádom zabráni vstupu DC (alebo AC) pod frekvenciu filtra ..cca 20 hz
pretože pre high pass filter nastavený na 20 Hz vidí AC signal pod touto frekvenciou ako DC a ten blokuje.

kde ti nejaky zosilnovač dovoolí ísť cez limit až k dlhodobejšiemu obdlžniku štvorcu ?
ja svoj 15W elektronkač mam naplno hooodiny do 25W alebo 100W repraku s úmyslom vytvoriť štvorce koncákom .
ked je výkonný reproduktor , má aj lepšie chladenie a odpaliť ho môže iba výkonnejší zosilnovač . nie nnejaká 9V Baterka
ešte raz pripomeniem vždy je na vstupe high pass filter ..ktory tým pádom zabráni vstupu DC (alebo AC) pod frekvenciu filtra ..cca 20 hz
pretože pre high pass filter nastavený na 20 Hz vidí AC signal pod touto frekvenciou ako DC a ten blokuje.
jammix : ja myslim ze kazdy jeden pojde do limitu .. ked ma nominalny vstup trebars 1V a ja mu poslem 3V .. co sa stane na vystupe ?
ok , bude hrať square wave o frekvencii na ktorej mu ten signal pošleš, ale bude to square AC signal medzi 20 -20000Hz a pokial bude slabučké repro tak mu zavaríš a o tom opaku hovorím že silnejšie repro to zvladne 

jammix : nemusi to zvladnut .. 100W zosilovacom mozes podla mna odpalit 200W repro .. Ale nechajme to na odbornikov .. Mna tato tema vobec nezaujima .. Len som to chcel Dendymu objasnit , ze v tom nema uplne jasno 

diky za vysvetlenie, tusil som ze taram blbosti 

to čo dendy napisal zhruba platí , teda o rezonančnej frekvencii kedy membrana kladie najvačší odpor .
Ja som našiel v návode SAL repraku vyslovene zmienku, že reba davať pozor na priliš slaby zosilnovač voči reroduktoru, lebo by ho mohol poškodit . A to je prave to čo mu nerozumiem a ked sa pýtam ludí čo to tvrdia , tak argumentuju prave nejakym DC ale dalej sa im o tom nechce diskutovať lebo to bližšie vysvetliť nevedia ..
Pritom z uživatelskeho hladiska si treba davať pozor prave na až moc vykonne zosilnovače ak nechcete aby ste si zničili reprak .. a takuto zmienku som v navode SAL nenašiel
ale zasa to ani neni nejaka značka ktoru treba brat važne.
Ja som našiel v návode SAL repraku vyslovene zmienku, že reba davať pozor na priliš slaby zosilnovač voči reroduktoru, lebo by ho mohol poškodit . A to je prave to čo mu nerozumiem a ked sa pýtam ludí čo to tvrdia , tak argumentuju prave nejakym DC ale dalej sa im o tom nechce diskutovať lebo to bližšie vysvetliť nevedia ..
Pritom z uživatelskeho hladiska si treba davať pozor prave na až moc vykonne zosilnovače ak nechcete aby ste si zničili reprak .. a takuto zmienku som v navode SAL nenašiel

ale zasa to ani neni nejaka značka ktoru treba brat važne.
jammix : ved som to vysvetlil .. co si to necital ? Inak kazdy doprucuje silnejsie zosilovace k reprakom , ako slabsie ..