Vedení slabo- a silnoproudých kabelů

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Odpovědět
Atoss
Příspěvky: 170
Registrován: 31 pro 2006 14:19

Vedení slabo- a silnoproudých kabelů

Příspěvek od Atoss »

Ahoj,

chci se zeptat, jestli může nějakým způsobem ovlivnit kvalitu signálu, když stejnou lištou, kudy vedou hudební kabely, vede i silnoproudý kabel 220 V (třeba prodlužovačka=tzv. PES). Jestli pak třeba nemůže vznikat nějaký brum apod. V mém konkrétním případě se jedná cca o 2m souběhu kabelů.

Díky
Atoss

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 846
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Re: Vedení slabo- a silnoproudých kabelů

Příspěvek od Magion »

nedoporučuje se to. v praxi jsem si ale nějakých negativních jevů nevšiml. Však zkus přiložit a porovnat. Samozřejmě když budeš mít symetrický kabely, tak jseš krytej. Jinak hlavně kvalitní stínění.
Pro klid duše - pokud to máš do studia - bych se to snažil vést odděleně. V praxi jsem to měl ale z nouze už párktát taky u sebe a žádná tragédie se neděla :)

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Vedení slabo- a silnoproudých kabelů

Příspěvek od kexik »

vplyv bude minimalny... zavisi od toho, aky charakter ma spotrebic odoberajuci stavu z toho siloveho vodica. pokial je to prevazne odporova zataz, je to v pohode, pretoze vtedy oba vodice vyzaruju elmag ziarenie presne v protifaze a vo vysledku kabel emituje len rozdiel. ovsem ak je zataz s velkou indukcnou alebo kapacitnou zlozkou (motory), uz v protifaze nie su a vyzarovanie je velke. tiez je dolezite si uvedomit ze vyzarovanie zo siloveho kabla je umerne PRUDU, cize kabel tym viac rusi, cim vacsi spotrebic je na nom zapojeny. cize silove kable kludne, ak napajaju male spotrebice ako efekty, preampy, atd. pokial napaja klimatizaciu alebo kurenie, tak tam by som sa tomu snazil vyhnut. ale obecne, ako pise magion, pokial nepozorujes sajrajt v signale, nemas co riesit, rozhodujucim arbitrom riesenia je konecny vysledok

biscuit
Příspěvky: 9572
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Re: Vedení slabo- a silnoproudých kabelů

Příspěvek od biscuit »

jestli to jde vyresit bez soubehu, tak bych to tak udelal, pro klid duse - bez ohledu na to jestli ruseni bude slysitelny nebo nikoliv. jestli ne, tak presne jak rekl kexik, bych se snazil, aby vedenim tekl co mozna nejmensi proud ;)

Uživatelský avatar
a.tom.x
Příspěvky: 2694
Registrován: 06 zář 2002 16:55

Re: Vedení slabo- a silnoproudých kabelů

Příspěvek od a.tom.x »

Snažím se dávat napájecí kabely a MIDI, Audio zvlášť, ale třeba v racku se to realizuje dost blbě. Největší bordel dělá SCSI přenos. A třeba při posílání sysexů do DX7 nebo otáčení modulačním kolečkem na DX je to občas slyšet, pokud vedou kabely blízko sebe.
Art of Sound - Professional Soundware Solution
http://www.aos-pro.com

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Vedení slabo- a silnoproudých kabelů

Příspěvek od kexik »

este snad, existuju silove koaxialny, tienene silove kable a krutene silove kable... cize drahsia kabelaz je tiez riesenim ak to uz MUSI byt v jednej liste

Odpovědět