Wordclock porovnani kvality
Wordclock porovnani kvality
Mam moznost pouzit ve svem systemu prevodniku ruzne hodiny: Interni v M-audio ProFire 2626, adat AD prevodnik Swissonic AD24 nebo minidisk Sony JE500 pres SPDIF. Existuje nejake mereni presnosti hodin, podle ktereho bych mohl vybrat, z ceho clockovat, co bude nejpresnejsi - nejkvalitnejsi?
Jestli nic takoveho neexistuje, co byste z vyse uvedenych doporucili? dik
Jestli nic takoveho neexistuje, co byste z vyse uvedenych doporucili? dik
Re: Wordclock porovnani kvality
no jedna z moznosti je pocuvat .. co sa ti bude zdat najkvalitnejsie ..
ja by som rozhodne dal ako hodiny AD prevodnik ..
ja by som rozhodne dal ako hodiny AD prevodnik ..
ja by som si tipol ze najlepsie hodiny bude mat minidisk. ono ked neni potreba samplovacku MENIT, pouziva sa jednoduchy, ale velmi presny obvod generatora hodin s jednoduchym krystalom a pevnou binarnou delickou. ked treba frekvencii viac, v lacnejsich zariadeniach sa to riesi jednym krystalom na PLL obvode, co je riesenie s radovo vacsim jitterom ako jednoduchy krystalovy oscilator. ultimativne riesenie je viacej hodinovych obvodov, ktore sa prepinaju, ale koli frekvenciam krystalov ktore sa bezne vyrabaju, treba pre 44.1 nielen iny krystal ale aj inu delicku ako pre 48, koli tomu sa tomuto rieseniu kazdy okrem high endu vyhyba
ale zistit presnost meranim si vyzaduje vybavenie nedostupne prakticky nikde, takze ako radi pytkin, len pocuvat...
ale zistit presnost meranim si vyzaduje vybavenie nedostupne prakticky nikde, takze ako radi pytkin, len pocuvat...
kexik : ja myslim ale ze zasadny je AD prevodnik .. a radsej by som ho nechal bezat na vlastnych hodinach , ako ho syncoval na spdif (ten minidisk asi nema Wclock von) ..
no to je vlastne pravda... syncovanie na spdif vnesie takisto PLL jitter, a pravdepodobne vacsi ako PLL v hodinach... minidisk asi wc mat nebude... ja by som ale kazdopadne vyskusal a popocuval. v tychto veciach existuje dost vela veci mimo zdravy rozum
tak jasne .. popocuvat samozrejme treba .. a nic to nestoji 

Diky za nazory.
Clockovat z minidisku by to vsechno teoreticky slo. Pripojim ho (z otickeho vystupu pres prevodnik na coax) spdif zvukovky Profire 2626 a ta ma WC BNC vystup a AD Swissonic ma BNC vstup. Tak to tak zkusim. Stejne bych to provozoval jenom na 44,1kHz. Ale urcite si poslechnu vsechny varianty.
Myslite, ze pres coax spdif tam muzou byt v tom clockovani nejake problemy s rusenim? V tom pripade muzu prepnout optiku B ve zvukovce z ADAT na opticky spdif a pripojit ten minidisk primo optikou.
Clockovat z minidisku by to vsechno teoreticky slo. Pripojim ho (z otickeho vystupu pres prevodnik na coax) spdif zvukovky Profire 2626 a ta ma WC BNC vystup a AD Swissonic ma BNC vstup. Tak to tak zkusim. Stejne bych to provozoval jenom na 44,1kHz. Ale urcite si poslechnu vsechny varianty.
Myslite, ze pres coax spdif tam muzou byt v tom clockovani nejake problemy s rusenim? V tom pripade muzu prepnout optiku B ve zvukovce z ADAT na opticky spdif a pripojit ten minidisk primo optikou.
v spravne navrhnutom zariadeni rusenie cez koax nehrozi... malo by tam byt oddelovacie trafko a/alebo oddelena zem od analogu.
koax je ale citlivy na VF rusenie v tom zmysle, ze potom vypadava lock. to poznas podla kadejakych pukancov alebo rozne dlhych vypadkov v signale. riesenie je lepsie tieneny a kratsi kabel na coax, ak nepomoze, tak zobrat na susedov sekeru a donutit is\ch zdroje rusenia odpojit od siete. miesacky, stare chladnicky, elektricke kotle a tak...
koax je ale citlivy na VF rusenie v tom zmysle, ze potom vypadava lock. to poznas podla kadejakych pukancov alebo rozne dlhych vypadkov v signale. riesenie je lepsie tieneny a kratsi kabel na coax, ak nepomoze, tak zobrat na susedov sekeru a donutit is\ch zdroje rusenia odpojit od siete. miesacky, stare chladnicky, elektricke kotle a tak...
zkousel jsem vsechny 3 varianty WC (interni, z AD ADATu i z minidisku pres optiku) a na sluchatkach AKG K141 jsem nepoznal zvukovy rozdil. mozna jsem si na to nepoustel vhodnou hudbu... co byste mi poradili aspon za zanr? nejakou klasiku, orchestr?
Jinak prevodnik z optiky na koax, ktery jsem chtel pouzit je nejaky hodne levny. Tenhle:
http://site.ambery.com/webgraph/ATC-Diagram.gif
nerozdelaval jsem ho a ted ho tu nemam, abych vyzkousel, jestli to bude vypadavat. Ale stejne druhou optiku budu mit v ProFire2626 nevyuzitou, tak bych to pro jistotu pripojil tou optikou.
http://site.ambery.com/webgraph/ATC-Diagram.gif
nerozdelaval jsem ho a ted ho tu nemam, abych vyzkousel, jestli to bude vypadavat. Ale stejne druhou optiku budu mit v ProFire2626 nevyuzitou, tak bych to pro jistotu pripojil tou optikou.
Na takovehle testy pouzivam vyhradne akusticke veci, optimalne klasiku (hranou na soudobe nastroje, nahravky na historicke nastroje jsou sice zajimave, ale pro tohle neprilis vhodne). Tam totiz clovek ma predstavu, jak maji nastroje znit, protoze to ma nazivo (bez zesilovani, proste opravdu nazivo a ciste akusticky) naposlouchane z koncertu.
David Antoš
http://www.sitola.cz/~antos
http://www.sitola.cz/~antos
Imho je uplne jedno co pouzijes, jestli neslysis rozdil, tak to vubec neres (jestli v tyhle kategorii nejaka zmena bude, tak bude zanedbatelna, rekl bych).
to je fakt. Tak kdyz se mi to zda stejny, tak bych vybral ty hodiny, ktere budou nejspolehlivejsi a neudelaji mi lupanec...
Co navrhujete jako nejspolehlivejsi reseni? Tomu minidisku moc neverim..
Co navrhujete jako nejspolehlivejsi reseni? Tomu minidisku moc neverim..
ked prepojis prevodnik a firewire zariadenie obojsmerne (cize cez wordclock in aj adat out), mozes si softverovo volit, ktore hodiny pouzijes (v ovladaci firewire zariadenia), pricom zapojenie ostava stale to iste
jardatop : ja som to uz pisal .. ja by som pouzil ako master ten prevodnik ..