zapojeni zesilovac - reprobox ???

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Odpovědět
nick_valensi
Příspěvky: 517
Registrován: 04 úno 2005 13:37

zapojeni zesilovac - reprobox ???

Příspěvek od nick_valensi » 29 bře 2007 15:01

tohle tema je zejmena pro fyziky typu kexika pripadne pro znalce beden tady na ezone.. mam dva "kytarove" dotazy a sice, jak zapojit zesilovac do bedny, abych docilil snizeni celkove hlasitosti... plus jak neodpalit bednu.

mam zesilovac hiwatt custom 100w a bednu hiwatt 100w (coz samozrejme neni idealni, puvodne sem mel ale mit 50w model..).

otazka cislo jedna: vzhledem k tomu, ze je tento zesilovac fakt hlasitej, selskym rozumem sem dosel k zaveru, ze je mozne poresit snizeni hlasitosti dvema zpusoby. bud vytahnout dve koncove lampy anebo (a tady potrebuju radu nekoho zkuseneho) nastavit na zesilovaci impendanci 8ohmu a pustit to takto do boxu, ktery ma 16ohmu. (samozrejme zesilovac ma prepinac na 4,8 a 16 ohmu). pokud se nepletu, tak v tomto pripade dosahnu snizeni hlasitosti a bedne nehrozi zadne nebezpeci, je tak? dochazi tim k nejake degradaci signalu? snizeni dynamiky atd.? protoze dynamika je u tohohle aparatu to nejvetsi plus!!!

druha otazka se tyka toho, jak moc muzu ten zesilovac vytocit, aniz bych se musel obavat toho, ze odpalim bednu? vim, ze by bedna mela oproti zesilovaci predimenzovana, nicmene, jak sem napsal nahore, do tehle situace sem se dostal tak trochu nestastne, pricemz box sem mel driv nez zesilovac.. kazdopadne sem se docet, ze udajne i 50w zesilovac, vytocenej naplno zatezuje box vice, nez rozumne nastavenej 100w.. je tak? v tech vecech jako stala limitace nebo spicky atd. se moc neorientuju, takze bych byl vdecnej za par vet, kde by mi to nekdo srozumitelne a komplexne vysvetlil.. dikes moc!!!

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 29 bře 2007 15:06

prepinac na ohmy bude fungovat k plnej spokojnosti... to sa prepinaju odbocky na vystupnom trafe. neprijemny pruser mozes vyrobit, ak na 16 ohm odbocku pripojis 4 ohm trafo, ale opacne by to malo byt ok, co je tvoj pripad. zvuku to neublizi, skor naopak, ziskas vyssi cinitel tlmenia, takze reprak bude hrat rovnejsie, ale asi to bude uchom nepostrehnutelne zlepsenie.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 29 bře 2007 15:09

dalsia moznost je samozrejme znizit uroven signalu v preampe, ale predpokladam ze ti ide urcite o riadne nakopnuty aparat ale znizene ohrozenie susedov
dalsie stisenie potom jedine cez predradne odpory, kupis 16-25 ohm odpor na 50 watov (drahe a zriedkave), oni su drotove a maju taku srobovakom nastavitelnu odbocku... nieco asi bude na trhu aj oficialne pre gitarove aparaty ale to bude superdrahe

nick_valensi
Příspěvky: 517
Registrován: 04 úno 2005 13:37

Příspěvek od nick_valensi » 29 bře 2007 15:29

kexiku super, o ruznych attenuatorech pochopitelne vim, ale ty, ktere fungujou skutecne dobre, stojej stovky dolaru a to je naprosto zbytecne, pokud jak rikas bude fungovat tato varianta.
v podstate jenom abych se ujistil, je jedno, esli na zesilovaci nastavim 4 nebo 8 ohm a zapojim to do 16ohm bedny, dojde pouze tu k vetsimu a tu mensimu hlasitostnimu utlumu.
kazdopadne s tim de ruku v ruce dalsi dotaz a sice, jak je to s utlumem? je to v radech? tzn. hlava 4 ohm bedna 16 = utlum 4x, v pripade hlava 8ohm bedna 16 = utlum 2x? nebo je to uplne jinak a ten utlum se pohybuje v jinych cislech???

posledni dotaz, z hlavy pude do bedny porad 100w? tzn. je jedno, esli mam na zesilovaci nastaveno 4,8 nebo 16 ohm, nebo se (adekvatne tomu nastaveni snizuje i celkovy vystupni vykon) ptam se proto, abych vedel, co si muzu dovolit, jak naplno to nechat hrat, abych neodpalil box..

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 29 bře 2007 15:59

z odbocky pre 4 ohmy pojde 4x nizsie napatie, takze vykon bude stvrtinovy, 25W
bednu neohrozis
cize ako pises...

nick_valensi
Příspěvky: 517
Registrován: 04 úno 2005 13:37

Příspěvek od nick_valensi » 29 bře 2007 16:00

ted sem na pochybach, kamos mi napsal toto:

"lampovej zesilovac nemuzes zatezovat vetsi impedanci, nez je jmenovitej vystup trafa"

kexik: rozumeli sme si v tom, ze ja mluvim o lampovem zesilovaci?

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 29 bře 2007 16:33

to plati pre marshally, ktore maju nahovno izolovane trafo... ono teoreticky iste riziko tam je, ide o to, ze ten nespotrebovany vykon ostava na trafe a to sa prehrieva, plus je na nom vyssie napatie, kedze lampy pracuju do vyssieho odporu, ale dobre spravene a dostatocne dimenzovane trafo by to malo vydrzat
predpokladam ze to nebudes vypekat celkom nadoraz?

Odpovědět