Ardour Linux DAW

Ostatní audio software, obecná diskuse
MeRobin
Příspěvky: 15
Registrován: 31 pro 2005 13:17

Ardour Linux DAW

Příspěvek od MeRobin » 03 led 2006 18:53

ardour.org

pouziva to nekdo?

Uživatelský avatar
ECSON WALDES
Profesionál
Příspěvky: 1859
Registrován: 16 zář 2002 14:52

Příspěvek od ECSON WALDES » 03 led 2006 19:41

Linux DAW ...hm to zni zajimave:)

internet mi prave ted bezi na LINUXu. Nicim mne ale LINUX nesestrelil, ale nadruhou stranu mi neprijde onic moc horsi nez APPLE prostredi ve kterym se ted zabydluju. LINUX mam na mym starym "internet PC" jen proto protoze muj bracha je LINUXem absolutne posedlej! Furt se vtom stoura, furt ho programuje a kam muze tam LINUX narve..tak ho mam i ja ted na internet.

Nicmene otazka je jakou by takovej LINUX DAW mel podporu v pluginech. Bez toho to postrada v dnesni dobe smysl. Ale kdyby to bylo tak to je lakavy.
Hlavne proty co nesnasej WIN prostredi z mnoha duvodu:)) Predpokladam ale ze v dnesnim prostredi se jen tak nejakej uplne novej DAW uz moc nema sanci extra prosadit a navic v LINUXu. ....leda ze by proto nekdo vypustil dostupnej jednobitovej DSD pro SACD atd. Toje ale zase otazka kdy SONY a PHILIPS prestanou valcit kdo znich uda tvar DSD formatu.

Divam se jak vypada ARODUR http://www.ardour.org/img/main-screenshot-big.png ,no a vypada to na pohled dost neotesane. I kdzy takhle na mne pusobi i PYRAMIX od Merging:)) Ale drzim jim palce, treba nas na LINUXU jeste necim hodne zajimavym prekvapej.


skaredej Merging PYRAMIX
Obrázek

.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21308
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 03 led 2006 22:31

je to sice offtopic .. mna by ale zaujimalo , ci niekto skusal rozbehat audio applikacie pod MAC OS X na PCcku .. Quark vraj chodi svizne a celkom pouzitelne ..

Uživatelský avatar
biscuit
Příspěvky: 8807
Registrován: 22 črc 2004 02:58

Příspěvek od biscuit » 03 led 2006 22:44

kdyz tak koukam na ten screenshot ardour, tak mam takovej pocit, ze na tom bych chtel delat snad jen kdyby nic jinyho nebylo. a to bude asi ten nejvetsi problem. proste vetsina lidi je linejch a rozmazlenejch minimalne jako ja a takovy lidi to opravdu nemuze lakat. ale sakra chtelo by to nejakej zasah zhury...

MeRobin
Příspěvky: 15
Registrován: 31 pro 2005 13:17

Příspěvek od MeRobin » 03 led 2006 23:39

musim to rict, ale to ma super cisty zvuk. zadny filtery.

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Re: Ardour Linux DAW

Příspěvek od Ctirad » 04 led 2006 00:50

MeRobin píše:ardour.org

pouziva to nekdo?
Používám a spokojenost. Brzo bude značně překopaná verze 2.

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Příspěvek od Ctirad » 04 led 2006 00:54

ECSON WALDES píše:Nicmene otazka je jakou by takovej LINUX DAW mel podporu v pluginech.
Pluginy jsou nativní LADSPA a DSSI (dneska dohromady už řádově stovky pluginů) a naíc se dají používat VST pluginy přes wrapper. Kompatibilita je hodně vysoká.

MeRobin
Příspěvky: 15
Registrován: 31 pro 2005 13:17

Příspěvek od MeRobin » 04 led 2006 07:16

zatim to pouzivam jako cisty mixac pro ableton live.

je mozny je oba pouzivat spolu pres Jack (jako rewire). takze problemy s pluginy v ardouru a spatny mixing v ableton jsou reseny.

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 04 led 2006 21:47

... mmno uz od vyvojoveho stadia se snazim si Ardour vyzkouset (uz se to tu pred lety probiralo) ale nedarilo se mi ho zkompilovat do rozbehnutelne podoby (SUSE). Dokonce jsem kvuli tomu nainstalil nejakou distribuci kde uz byl predinstalenej ... ale bylo to desne liny a nestabilni.

Na druhou stranu priznavam, ze hrabani v Linuxu neni muj kobylek (s kompilacema se u me vyradil zkusenej kamarad), takze je to uz nejakej cas, verim, ze s tim vyvojari mohli za tu dobu docela pohnout. Skoda jen (zase) se jeste nikdo nezkusil uspesne Ardour preportovat pod BeOS ;-(

DOTAZ: Na jaky distribuci Ardour pouzivas ? Kompilujes si ho sam a nebo pouzivas nekterou z binarek (RH, Mandrake, MacOSX) ?
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

MeRobin
Příspěvky: 15
Registrován: 31 pro 2005 13:17

Příspěvek od MeRobin » 05 led 2006 18:34

Mac OSX. taky moc nevim co se deje v linuxu

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Příspěvek od Ctirad » 05 led 2006 19:54

Já jedu na Gentoo.

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 07 led 2006 01:55

Ctirad píše:Já jedu na Gentoo.
... Ardoura ? A to sis kompi8loval sam a nebo to mas nekde zkompileny ? Klidne bych kvuli tomu gentoo nainstalil ...
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Příspěvek od Ctirad » 07 led 2006 11:39

V gentoo se kompiluje všechno ;) I když to teda dělá komfortně instalátor.

Nicméně instalovat gentoo kvůli vyzkoušení ardouru je holý nesmysl. Zkoušel jsi demudi? Sice k tomu mám několik výhrad, ale na vyzkoušení všech možných linuxích softů pro audio je to ideální. A po drobném poštelování i na práci.
viz
http://demudi.agnula.org/wiki/InstallCdRom

Kdyžtak můžeme eventuelní zákysy pořešit na ICQ nebo i osobně. Na oplátku bych z tebe vytáhnul nějaké rozumy kolem nahrávání ;)

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 07 led 2006 17:11

Rozumy kolem nahravani neni problem, klidne tahej ;-))) .

Jinak Demudi, to je presne ta instalace kde jsem Ardour zkousel ... jak jsem psal, pro me nebo spis u me to bylo hrozne pomaly, liny a nestabilni.
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Příspěvek od Ctirad » 07 led 2006 21:23

Pomalý by to bejt nemělo. Sice defaultně použité Gnome (což je jedna z mých výhrad) je značně rozežrané, ale pokud to člověk spouští na něčem slušnějším (něco jako PIII/athlon na 1GHz a víc s alespoň 256MB RAM), tak by to mělo bejt rychlostně tak na úrovni XP/W2K. Zkontroluj si, jestli máš na diskách zapnuté DMA a jestli náhodou grafiku nejedeš pod nějakou VESOU. Navíc Demudi je defacto debian, takže není problém si tam pohodlně nainstalovat/předělat cokoliv pomocí apt-get.

Co se týče stability Ardouru (nepředpokládám, že byl problém se stabilitou systému jako takového), tak aktuální release ze zdá bejt (alespoň u mě) rock solid a ani v mailing listu jsem si nevšimnul, že by si někdo stěžoval. Některé starší vývojové verze ale padaly dost.

Odpovědět