Audio - pár dotazů
Audio - pár dotazů
Zdravím,
po přečtení pár článků ne zcela chápu některé výrazy. Prosím tedy o stručné upřesnění.
1. Je dobré dávat gainer před spektrální analyzer a nastavovat ho na nějakou cca hodnotu? Nějaký typ na free Gainer?
2. Je emulace lampy prostě oživovač signálu? Popřípadě nějaký dobrý free na vyzkoušení?
3. Chápu správně, že RMS je prostě rozdíl mezi peakem mojí skladby a 0dB? To znamená, že když mi skladba peakuje někde u -4db, tak je RMS -4dB?
Díky za pomoc.
po přečtení pár článků ne zcela chápu některé výrazy. Prosím tedy o stručné upřesnění.
1. Je dobré dávat gainer před spektrální analyzer a nastavovat ho na nějakou cca hodnotu? Nějaký typ na free Gainer?
2. Je emulace lampy prostě oživovač signálu? Popřípadě nějaký dobrý free na vyzkoušení?
3. Chápu správně, že RMS je prostě rozdíl mezi peakem mojí skladby a 0dB? To znamená, že když mi skladba peakuje někde u -4db, tak je RMS -4dB?
Díky za pomoc.
Re: Audio - pár dotazů
k RMS:
./zvuk/peak-rms-t10879.html
inak neviem, co je gainer a ani neviem, na co by sa mal davat pred analyzer. ja ked si na analyzery chcem nieco pozret, tak si to pozrem a nic pred neho nedavam.
emulacia lampy... ako je moda davat dnes elektornku do uplne "najnezmyselnejsich" vyrobkov, ako su mic preampy za 5 korun alebo digitalne simulacie cohosi, kde je lampa len vo svietiacej funkcii, tak je moda tu lampu, ked uz tam nie je mozne ju dat, tak ju aspon "nasimulovat". toto si ja vybavim prve, ked sa povie "emulacia lampy". v mnohych pluginoch je to o pridani jemneho skreslenia, v mnohych pluginoch je to o nejakom rozjasneni na vyskach a zablateni na spodkoch a v mnohych pluginoch je to o uplnom zhorseni
./zvuk/peak-rms-t10879.html
inak neviem, co je gainer a ani neviem, na co by sa mal davat pred analyzer. ja ked si na analyzery chcem nieco pozret, tak si to pozrem a nic pred neho nedavam.
emulacia lampy... ako je moda davat dnes elektornku do uplne "najnezmyselnejsich" vyrobkov, ako su mic preampy za 5 korun alebo digitalne simulacie cohosi, kde je lampa len vo svietiacej funkcii, tak je moda tu lampu, ked uz tam nie je mozne ju dat, tak ju aspon "nasimulovat". toto si ja vybavim prve, ked sa povie "emulacia lampy". v mnohych pluginoch je to o pridani jemneho skreslenia, v mnohych pluginoch je to o nejakom rozjasneni na vyskach a zablateni na spodkoch a v mnohych pluginoch je to o uplnom zhorseni

Ty kraso. Ten by asi poradne zmatl spektralni analyzer. A taky asi nebude free. 

iMac i9 80GB RAM 2TB SSD, Mac OS Mojave 10.4.16, Apollo 8 Duo
rastis:
k RMS - díky za odkaz
k tomu gaineru, někde jsem právě četl, že si ho dávají před analyzer proto, aby si naladili úroveň referenční frekvence 100Hz na -18dB. Právě, proto se ptám, jestli je to nutné. Ono totiž u určité muziky se můžeš držet dle zhruba dané šablony.
k té emulaci lampy, díky za vysvětlení a k tomu konci, co jsi psal, právě proto jsem psal, jestli někdo nemůže nahodit nějaký dobrý free, takový co by nebyl jen o tom zhoršení
k ostatním: díky za zaspamovávání thredu
k RMS - díky za odkaz
k tomu gaineru, někde jsem právě četl, že si ho dávají před analyzer proto, aby si naladili úroveň referenční frekvence 100Hz na -18dB. Právě, proto se ptám, jestli je to nutné. Ono totiž u určité muziky se můžeš držet dle zhruba dané šablony.
k té emulaci lampy, díky za vysvětlení a k tomu konci, co jsi psal, právě proto jsem psal, jestli někdo nemůže nahodit nějaký dobrý free, takový co by nebyl jen o tom zhoršení

k ostatním: díky za zaspamovávání thredu
zalezi, co konkretne robis a aku tam mas predstavu. tu na fore sa X krat spominal EQ od Bootsie - to je velmi slusny free EQ a ma tam aj taku funkciu, ze tube a este sa da prepnut do akoze vintage alebo moderneho modu. aj to tam trochu citit a neni to uplne marne, skus si to.JOhny2005 píše:...
k té emulaci lampy, díky za vysvětlení a k tomu konci, co jsi psal, právě proto jsem psal, jestli někdo nemůže nahodit nějaký dobrý free, takový co by nebyl jen o tom zhoršení...
to s tym gainerom - daj nejaky link, kde si o tom cital.
rastis píše:zalezi, co konkretne robis a aku tam mas predstavu. tu na fore sa X krat spominal EQ od Bootsie - to je velmi slusny free EQ a ma tam aj taku funkciu, ze tube a este sa da prepnut do akoze vintage alebo moderneho modu. aj to tam trochu citit a neni to uplne marne, skus si to.JOhny2005 píše:...
k té emulaci lampy, díky za vysvětlení a k tomu konci, co jsi psal, právě proto jsem psal, jestli někdo nemůže nahodit nějaký dobrý free, takový co by nebyl jen o tom zhoršení...
to s tym gainerom - daj nejaky link, kde si o tom cital.
díky za typ k tomu Bootsie
jinak tady je link http://www.dreamface.net/modules.php?na ... le&sid=234 , je to tam psaný někde ze začátku, zhruba v 9 odstavci, nepřehlídneš to, jelikož je to bíle zvýrazněné
dostal som sa v tom clanku k druhemu odstavcu a zhodnotil som jeho uroven tak, ze to ani nebudem citat cele, sorry
takze gainer zase vyhadzujem zo svojej pozornosti 

já jsem ale nechtěl, aby jsi hodnotil úroveň článku, jen jsem si chtěl ujasnit ten jeden konkrétní pojem, abych věděl co to přesně je a dělá. Snad se k tomu vyjádří někdo jiný, díky alespoň za ty předchozí informace.
kasli na gainer, ten clanok je uplna kravina. alebo napis autorovi.